Abigél

Hatalmas sikerrel mutatta be a  Budapesti Operettszínház, a Thália Színházban, Kocsák Tibor, Somogyi Szilárd és Miklós Tibor musicaljét, az  Abigélt. A Szabó Magda regényébõl született mû premierjén húsz perces álló tapssal ünnepelte a közönség az alkotókat és a szereplõket.


Nádasi Veronika ( Zsuzsanna ), Udvaros Dorottya ( Horn Mici )

A Budapesti Operettszínház ezúttal a magyar irodalom egyik legolvasottabb regényéből, Szabó Magda Abigéljéből készített musicalt, Kocsák Tibor zeneszerzővel és Miklós Tibor dalszövegíróval, akik már korábban, a Rock Színház idején vittek sikerre zenés műként olyan irodalmi remekeket, mint a Légy jó mindhalálig vagy az Anna Karenina. Az Abigél szövegkönyvét a színpadra állító fiatal rendező, Somogyi Szilárd írta. Ő szerezte meg az írónő hozzájárulását is, aki pedig korábban sokáig ellenállt, hogy "leányát", Abigélt musicallé formálják.

2004 nyarán a Kossuth-díjas írónő Álarcosbál regényéből Somogyi Szilárd igazi musicalcsemegét készített. Magda néni természetesen látta az előadást, és nagyon boldog volt, hogy musical-műfajban is megjelenik. Igazán ez "törte meg a jeget", hiszen sokan sokszor kérték tőle az Abigél című regényt is, hogy musicalt írjanak belőle. Az Álarcosbál sikere után az ifjú rendező kapta meg tőle ezt a lehetőséget.


Vágó Zsuzsi ( Vitay Georgina )

A musical új aspektusból közelít a csodálatos, szívet melengető, síros-nevetős történethez.
Az egész Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban történő visszaemlékezése, életének egy meghatározó korszakának újraélése. Szabó Magda így ajánlotta kis hősnőjét nekünk:

"1943-ban Gina elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert az apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis gimnazistát a rideg világ, a szokatlan kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, önként vállalja a rabságot... Hogyan igazodik el a kis tizenéves lány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv
diáklegendákban, amelyet a kertben álló, korsós leányt formázó szobor alakja köré fon a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon..."

Nem árulunk el titkot: Abigél és Gina története minden formában siker. Siker volt - s a mai napig az - a regény. Óriási siker volt a Zsurzs Éva rendezte televíziós változat, mely a mai napig is fel-feltűnik a tv-k programján, s DVD-n is megjelent. S most jött el a pillanat,  az  Abigél színpadon, zenés változatban is hódít!

Az Operettszínház sztárcsapata, ifjú felfedezettjei és a meghívott sztár-vendégművészek egy legendát keltetek új életre, segítve a magyar irodalom eme gyöngyszemét, hogy más műfajban is csilloghasson.

Az előadás főszerepeiben, a Tavaszi Fesztivál díszbemutatóján, a darab ősbemutatóján Vágó Zsuzsit (Gina), Udvaros Dorottyát (Horn Mici), Balikó Tamást (Torma Gedeon), Csonka Andrást (Kőnig), Földes Tamást (Vitay tábornok), Nádasi Veronikát (Zsuzsanna testvér), Homonnay Zsoltot (Kalmár Péter), Peller Annát (Torma Piroska), Szendy Szilvit (Kiss Mari), Kékkovács Marát (bánki Anna), Mészáros Árpád Zsoltot (Kuncz Feri) ünnepelte a közönség.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása