Nóra Marosvásárhelyen

2008. április 6-án, vasárnap este 7 órától kerül bemutatásra a marosvásárhelyi Színházmûvészeti Egyetem Akadémiai Mûhelyének legújabb pródukciója Henrik Ibsen Nórája.

Az Akadémiai Műhely évente lehetőséget teremt az egyetemen oktató művészek számára, hogy bemutatkozhassanak az egyetem gyakorló színpadán, a Stúdió Színházban. Idén Patkó Éva rendező, aki két éve végzett a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen Ibsen egyik legnépszerűbb drámáját állította színpadra.

Nóra története immár klasszikussá vált történet, központjában a Nő áll. Ibsen korának korszerű kérdése a nő-emancipáció, a nő önálló helye a társadalmi és gazdasági életben számunkra részben elavult. Sokkal izgalmasabb számunkra úgy nézni ezt a történetet, hogy Nórát, mint nőt nézzük, aki emberi értékeit is női mivoltán keresztül jeleníti meg. Ezenkívül Ibsen dramaturgiája lehetőséget nyújt az újraértelmezésre.

Az Akadémiai Műhely most bemutatásra kerülő produkciója a színpadi jelenlét és az életszerűség mezsgyéjén mozog, egyszerre téve a történetet nagyon személyessé, ugyanakkor elidegenítővé. Az előadás nemcsak abban újszerű, hogy Nóra ezúttal áldott állapotban van, hiszen itt nem is annyira a történet, mint inkább a történetből való ki- és belépések módozatain van a hangsúly. Az Akadémiai Műhely Nórája minden alkotó személyes jegyét erőteljesen magán viseli, az előadásban használt technika pedig egységteremtő eszközként működik.


Henrik Ibsen: Nóra
Hajdú Henrik és Németh László fordításai alapján a szöveget átdolgozta Patkó Éva

Nóra: Tompa Klára
Helmer: Bányai Kelemen Barna
Lindéné: Lőrinczi Máthé Rozália
Rank: Korpos András
Krogstad: Nagy Antal, e.h.

Díszlet: Staicova Karina
Jelmez: László Ildikó
Tánc: Szőke István
Videotechnika: Palkó Attila, e.h.
A rendező asszisztense: Nagy Júlia, e.h.

Rendező: Patkó Éva

A bemutató időpontaja: 2008. április 6., vasárnap este 7 óra

Az előadás az OKM és a Szülőföld Alap támogatásával jött létre.

További előadások:
április 12-én, szombaton, este 7 órától
április 21-én, hétfőn, este 7 órától
április 27-én, vasárnap, este 7 órától

Forrás: Színházművészeti Egyetem, Marosvásárhely
Fotók: Salat Kincső

süti beállítások módosítása