7. Spinoza Zsidó Fesztivál

Szeptember 6. és 17. között kerül megrendezésre a Spinozában hetedik alkalommal a Spinoza Zsidó Fesztivál. A programok között szerepelnek színházi előadások - többek között a tel aviv -i Yiddishpiel Színház előadása -, valamint beszélgetések, klezmer zene, zsidó kabaré, filmvetítés és fotókiállítás is.

 

spinozahaz_feszt

 

7. Spinoza Zsidó Fesztivál
2009. szeptember 6-17.



SZEPTEMBER 6. VASÁRNAP, 19 ÓRA
André Hajdú, zeneszerző (Jeruzsálem)
Zsidó történelem a zene erejével - judaizmus zenével

Hajdú András, izraeli zeneszerző Budapesten született 1932-ben. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Kodálynál tanult. Kezdetben a cigányzene kutatásával foglalkozott, majd 1956-ban Párizsba emigrált. 1966 óta Jeruzsálemben él. Az idei Spinoza Zsidó Fesztivál alkalmával valódi intellektuális csemege kerül bemutatásra. Hajdú szerint a zene nem csak szórakozás! Ennél sokkal több, mélyebb, fontosabb! Ő a zene erejével a zsidó történelmet jeleníti meg, így zenéje fontos szerepet játszik a zsidóság megértésében. Hajdú magával sodró előadása és zenei illusztrációi (DVD és CD) alapján talán többet értünk meg a zsidóság történelméből, mint a történelemkönyvekből. A téma a múlt (a kétezer éves talmudi történelem, kétezer éves szöveg), de a zenei nyelv mai. Hajdú zenéjén keresztül nem győzünk tanulni és tanulni!!! Az izraeli zeneszerző - a 200 évvel ezelőtti folklór nyomán - a haszid forradalom világába is elvezet bennünket, s bejáratja velünk a különös haszid utat. "Az álmok Spanyolországban" című darabjában a spanyolországi kereszténység-zsidóság konfliktusoktól sem mentes egymás mellett élése játszódik le előttünk.

Zongoránál: Láng Gabriella
Jegyár: 2000,-


SZEPTEMBER 7. HÉTFÕ, 19 ÓRA
Hochmecolás a zsidóság körül

Akik hochmecolnak:
Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija,
Székhelyi József, színész

Témák:
Identitás-zsidentitás. Tangózhatna-e ma Spinoza? Kóser-internet?
Mit dobjunk el a hagyományokból, és mit vegyünk újonnan be?
Mi a fontosabb a zsidóságban: az egyén, vagy a közösség?
Jegyár: 2000,-


SZEPTEMBER 8. KEDD, 19 ÉS 21 ÓRA - Magyarországi PREMIER
Yiddishpiel Színház - Tel Aviv: Nekem te gyönyörű vagy!

A Yiddishpiel Színház a színes izraeli színházi élet egyik kiemelkedő pontja. A színházat több mint húsz évvel ezelőtt a lassanként elhalványuló jiddis nyelv és jiddis kultúra megerősítésére hozták létre. S tették ezt sikerrel! A színháznak mintegy hatvan produkciója van, szerzőik között találjuk Sólem Aléchemet és Isaac B. Singert épp úgy, mint a budapesti születésű Ephraim Kishont, s művészeik a nagyvilágban már szinte mindenütt felléptek. A színház tagjainak egy része izraeli születésű, valamint emigránsok a volt Szovjetunóból, Romániából és Argentínából.
A Spinoza Zsidó Fesztiválra hozott produkciójuk részint a leghíresebb zsidó dzsesszénekeseknek, a világhírű Barry nővéreknek állít emléket. A nővérek: Clara és Minnie Barry (eredetileg Bagelman) a New York-i Bronx-ban születtek és már a harmincas években dzsesszesítették a jiddis népdalokat. A zenei múltat összekötötték az amerikai jelennel. Jó hangjuk, humoruk, színészi képességük, szépségük, bájuk és nagy nyelvtudásuk (kilenc nyelven énekeltek) közel fél évszázadon keresztül elbűvölte Amerikát és a nagyvilágot. A Spinozában most bemutatásra kerülő produkció a Barry-nővérek, valamint a Yiddishpiel dalok keverékéből összeállított speciális műsor. Csupa humor, irónia, bölcsesség és báj!

Közreműködnek:
Énekli és játssza Anat Atzmon és Monica Wardimon
A zongoránál Misha Blecharovitz
Jegyár: 3000,-


SZEPTEMBER 9. SZERDA
Lásd szeptember 8.

 


SZEPTEMBER 10. CSÜTÖRTÖK, 19 ÓRA
Heller-est: Családi konfliktusok a zsidó Bibliában

A filozófussal Kardos András beszélget Szülő-gyermek kapcsolata a Talmudban.
Mi az, ami ebből manapság is aktuális? Generációk közötti konfliktusok a bibliai időktől napjainkig.
Jegyár: 2000,-


SZEPTEMBER 11. PÉNTEK, 19 ÓRA
Ephraim Kishon írásai alapján: A színház kész kabaré!
Avagy mit lát egy civil (író) ha betéved a színházi fenevadak közé?

„E kabaré nem csak röhögde, hanem a líra és derülés helye." (MGP)
Ephraim Kishon halálának napján a Spinoza épp a magyar születésű izraeli szerző művét játszotta.
A 2009-es Spinoza Zsidó Fesztivál alkalmából a közönség ezt a darabot felújítva láthatja.

Közreműködők:
Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) szerepében: Székhelyi József

A társulat tagjai: Orosz Anna, Várnai Szilárd, Borbély T. András
Szerkesztette és rendezte: Czeizel Gábor
Fordította: Hideg János
Jegyár: 2500,-


SZEPTEMBER 12. SZOMBAT, 19 ÓRA
Weisz Sándor, a tótkomlósi fényképész (film, 52 perc)

„És mert a fényképészek közül sokakat elhurcoltak és megöltek, míg lakásukat és műhelyüket a berendezéssel együtt konfiskálták - így hagyatékuk sem igen akad, csak utókoruk van."

Závada Pál, tótkomlósi születésű, Kossuth-díjas író mozaikokból rakja össze az ugyancsak tótkomlósi születésű Weisz Sándor fényképész életét, személyiségét és korát. Az 52 perces dokumentumfilmben Závada szemtanúk segítségével megteremti Weisz Sándor utókorát. Az író úgy próbálja elénk tárni a fényképész valódi alakját, hogy közben magáról Weisz Sándorról egyetlen fényképet és egyetlen írott sort sem talál. Weisz Sándor életre hívásában segítségére van a szintén Tótkomlóson születetett író, Benedek István Gábor (BIG), a Weisz család barátja, valamint Gyõri Ida, a könyörtelen pontossággal emlékező egykori tanárnő. Ha ma megnézzük a tótkomlósi fényképész egyik fotóján az egyszerre jelenlévő hatvan ember portréjának élességét, megvilágítását, kiderül, hogy Weisz Sándorból akár európai hírű fényképész is lehetett volna. A filmben bemutatott Weisz Sándor-fényképekből a tótkomlósi élet minden rezdülete követhető.

Közreműködők:
Forgatókönyvíró: Závada Pál
Operatőr: Sibalin György
Szerkesztő-producer: Bubryák István
Rendező: Radó Gyula
Jegyár: 1000,-


SZEPTEMBER 13. VASÁRNAP, 19 ÓRA
Orosz-zsidó dallamvilág

Babel: „Odesszai történetek" világában járunk: a tízes és húszas évek zsidó Odesszájában. Mi is történt akkoriban Odesszában? Erről sokat megtudhatunk az akkori odesszai zsidó dalokból és viccekből. Odessza egyébként régóta „humorfőváros". A dalokból és viccekből elénk tárul az ottani zsidó élet, zsidó világ színessége, gazdagsága. Az odesszai zsidó zenei világban kalauzunk és tolmácsunk a Munkácsról származó klezmerkirály: Fegya. No és mi is történt Ukrajnában, Anatevkában? Anatevkai idegenvezetőnk Dunai Tamás.

Közreműködnek:
Jávori Ferenc
(Fegya), zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője
Dunai Tamás
, színművész
Jegyár: 2500,-


SZEPTEMBER 14. HÉTFÕ, 19 ÓRA
Popper-est: Yom Kipur, az engesztelés ünnepe

Yom Kipur az engesztelés napja, a megbocsátás ünnepe. Bűn és bűntudat az egyistenhitben. Az Úr mindent megbocsáthat. És az ember? A megbocsátás szuverén jog vagy kötelesség? Felejtés és megbocsátás. Mindig van megbocsátás?

Jegyár: 2000,-


SZEPTEMBER 15. KEDD, 19 ÓRA
Veszprémer Klezmer Band - az "Anyós padlás" zenekara

A Spinoza színpadán az elmúlt évek alatt számos klezmer-együttes lépett fel (Pannónia Klezmer Band, David Klezmer Quintet, Klezmerész, Jerusalem Klezmer stb.) Ami mindnyájukban közös: valamennyien jól elszórakoztatták a nézőket, és mindegyik budapesti együttes volt. Ebben az évben a magyar vidéken kerestünk együttest, és ezennel a veszprémi klezmernek adunk bemutatkozási lehetőséget.

Mint közismert, a klezmer zene kelet-európai, zsidó, hangszeres, a kelet-európai népdalokból táplálkozó tánczene. A korai klezmer hangszere a hegedű és a cimbalom, s a klarinét csak később, a 20. század elején csatlakozik hozzájuk. A klezmer őshazája Kelet-Európán belül is Lengyelország, Oroszország, de dallamvilágában a bolgár, román, magyar, szlovák, cigány stb. dalok is fontos szerepet játszanak. A Veszprémer Klezmer Band 1995 októberében az „anyós padlásán" alakult meg, s az elmúlt 14 évben számtalan helyen fellépett. Az együttes specialitása az, hogy zenei világuk főleg a magyar dallamvilágból táplálkozik. Ezen belül is főleg a Monarchia korabeli dallamokat ismerjük fel.

Köreműködnek:
Barta János - klarinét
Tax Zoltán - hegedû
Fodor Papp Ferenc - harmonika
Wágner Balázs - bőgő



SZEPTEMBER 16. SZERDA, 19 ÓRA
Sándor György humoralista: A rabbi és a plébános

Egy lengyel zsidó kisvárosból a szegény zsidó felkeresi Párizsban a gazdag Rotschildot, aki épp a halhatatlanság problémáján töpreng. A kapus útját állja, de mikor a zsidó azt állítja, hogy ismeri a halhatatlanság titkát, beengedi.
„No, szegény zsidó, kapsz 100 aranyat, ha tényleg tudod, mi a halhatatlanság titka. Halljam hát!"
- ígéri Rotschild.
„Költözzön a mi szegény kis városunkba, kedves Uram, ott ugyanis még egyetlen gazdag ember sem halt meg."


* * *

Hasonló és saját szerzeményű történetekkel továbbá a zsidó-keresztény párbeszéddel szórakoztat-tanít bennünket Sándor György, a humoralista.
Jegyár 2000,-



SZEPTEMBER 17. CSÜTÖRTÖK, 19 ÓRA
Bächer Iván: Az én zsidó kabarém
Politikai kabaré kuplékkal

Zsidó volt-e Lenin? Zsidó volt-e az orosz cár? E kérdésre úgy keresték a 20-a évek a kabaréi a választ, ahogy ezt ma egyesek keresik a Kossuth téren. Mindig így volt, mindig így lesz? Bächer kabaréjában nem tudjuk eldönteni, hogy a múltról vagy a jelenről humorizál-e. Vagy tán mindkettőről?

Írta Bächer Iván
Elõadják Rácz Attila, Eszes Fruzsina
Narrátor Bächer Iván
Zongoránál Ökrös Ottó
Jegyár: 2500,-


FOTÓ-GALÉRIA
A SPINOZÁBAN FELLÉPÕ MÛVÉSZEKRÕL

7. őszi zsidó fesztiválunk alkalmából a Spinoza megnyitja fotógalériáját. Kapolka Gábor fotóművész a Spinoza fesztiválok és egyéb programok alatt hűségesen fotózott. A fellépő művészekről és közéleti személyiségekről készült fotók most, a 7. fesztiválon kerülnek bemutatásra.

 

A fesztivál alatt zsidó kulináris élvezetek a Spinozában!


A SPINOZA legegyszerűbben metróval közelíthető meg: az Astoria vagy a Deák téri megállótól néhány perces séta.


Cím / Address: 1074 Budapest, Dob utca 15.
Telefon / Phone: + 36 1 413 7488, 7489,
Fax: +36 1 413 7488
E-mail: spinozahaz@spinozahaz.hu,
Internet: www.spinozahaz.hu
Nyitvatartás minden nap / Open daily between: 8-23 h

Hely mindig van!
A Spinozába látogatók 50 %-os kedvezménnyel parkolhatnak a Gozsdu-udvar új parkolójában (Holló u. 6.), 50 méterre a Spinozától.

 

Forrás: Spinoza

 

süti beállítások módosítása