Gábor Miklós-díj

Hajduk Károly kapta a 2008-as Gábor Miklós-díjat a Macbeth címszereplõjeként nyújtott alakításáért a Katona József Színház Shakespeare-elõadásában. A díjat április 7-én, Gábor Miklós születésének 89. évfordulóján, a Macbeth-elõadás után, a közönség jelenlétében adta át Koltai Tamás, a kuratórium elnöke.


Hajduk Károly Macbeth szerepében a Katona József Színház előadásában

A díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította, aki annak idején Opheliát játszotta abban a több mint háromszázszor műsorra tűzött előadásban, amelyben Gábor Miklós volt Hamlet. A díjazott Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét (egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével) veheti át, valamint 200 000 Ft-ot. Az átadás minden évben a névadó művész születésnapjához kapcsolódik, és a megelőző év legjobb Shakespeare-alakításáért ítéli meg a kuratórium, amelynek további tagjai Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György.

A Gábor Miklós-díjat eddig többek között Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán és Pogány Judit nyerte el.

 

süti beállítások módosítása