Vesztegzár a Grand Hotelben

A jávai luxushotelben felhõtlenül nyaral a hetvenéves trónörökös, a gavallér szállítmányozó, a hajdani operaprimadonna, arisztokraták és szélhámosok, amikor felüti fejét a bubópestis. A lezárt kapuk mögött megölnek egy rejtélyes szerzetest, eltûnik egy milliókat érõ füzet és a komplett bevétel. A rendõrfelügyelõ ciános vermuttal a kezében pohárköszöntõre emelkedik: "Mindenki õrizze meg a nyugalmát!"

Vesztegzár a Grand Hotelben
- zenés vígjáték két részben -

Rejtő Jenő regénye alapján írta: Hamvai Kornél
Zeneszerző: Darvas Benedek
Dalszöveg: Varró Dániel

 Vangold, nyugalmazott szállítmányozó: Hollósi Frigyes
Signora Relli, kiérdemesült primadonna: Molnár Piroska
Félix van Gullen,valójában Félix Crickley, alias Jáva Réme: Hevér Gábor
Léni Jörins, naiva és bűnsegéd: Nagy Cili
Don Umberto Complimenti szállodaigazgató, bukott király és hajófűtő: Benedek Miklós
Odette Defleur, belga direktrisz: Malek Andrea / Kovács Patrícia
Elder felügyelő: László Zsolt
Kapucinus atya, valójában Doddy Kramartz, nemzetközi szélhámos: Spindler Béla
Sedlintz, egészségügyi tanácsos: Mertz Tibor
Ursina Petrovna, teozófusnő és aggszűz: Major Melinda
Decker tanár: Marton Róbert
Martin, pincér: Vida Péter
Ali Zogoli koronaherceg, albán trónörökös: Garas Dezső
Geraldine Virginia hercegnő: Andai Kati
Raverdan márki: Ujlaky László
Shilling, bostoni tejkrémgyáros: Bródy Norbert
Bármixer: Koleszár Bazil Péter

Valamint:
Ficzere Béla, Horváth Eszter, Kántor Anita, Várkonyi Eszter, Csuja Fanny, Dénes Viktor, Eke Angéla, Előd Álmos, Fadgyas Ábel, Fehér Dániel, Gáspár Kata, Halasi Dániel, Kis-Kovács Luca, Kis-Várday Juli, Hollai Anna, Mészáros Kitty, Páder Petra, Seres Dániel, Balogh Orsolya, Bernáth Bernadett, Blaskó Borbála, Dénes Zsolt, Farkas Zsuzsanna, Gantner István, Halápi Zsanett, Iványi Tamás, Mészáros Zizi, Nagy Péter, Szabó Zoltán, Szelőczey Dóra, Szilas Miklós, Vida Gábor 

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Füzér Anni
Koreográfus: Bodor Johanna
Koreográfus asszisztens: Szabó Zoltán
Karmester: Silló István / Dinyés Dániel
Zenei munkatárs: Termes Rita / Puskás Péter
Zenei asszisztens: Juhász Éva
Súgó: Sütő Anikó
Ügyelők: Dobos Gábor, Lencsés István
A rendező munkatársa: Herpai Rita

Rendező: BÉRES ATTILA

Bemutató: 2007. április 6., Nagyszínpad


Hollósi Frigyes, Molnár Piroska


Garas Dezső


Hamvai Kornél a "Vesztegzárról"


Természetesen a cselekmény fővonalai, a fontosabb karakterek maradtak, és néhány legendás mondat is. Aztán Varró Dániel hozzátette a fantasztikus verseit, és Darvas Benedek zenéjével röpül az egész - mondja Hamvai Kornél író, színházunk dramaturgja, a Vesztegzár a Grand Hotelben című színdarab szerzője.

- Régi vagy friss gondolat, hogy Rejtőből színpadi művet írj?

Hamvai Kornél: Rémlik, mintha a Vesztegzárból mindig is darabot vagy filmet akartam volna írni, mióta először olvastam. Huszonvalahány év eltelt, megvárt a munka.


A Füles című rejtvényújságban, majd önállóan, Képregényfüzetben is megjelent a Vesztegzár a Grand Hotelben. A Rejtő-sorozat 17. füzete volt.

- Ha jól emlékszem, két éve fogtál hozzá, kifejezetten a Nemzeti színészeire gondolva.

Hamvai Kornél: Szerettem volna egy zenés darabot, amiben Molnár Piroska és Hollósi Frigyes romantikus párt játszik. Ettől az ötletemtől határozottan elérzékenyültem, és a Vesztegzárban már láttam is kettejüket, amikor Vangold úr szórakozottságból Signora Relli asztalához ül le vacsorázni. És kifejezetten megszólítva éreztem magam a beszélgetésük egyik regénybeli mondától: "Hamvait is hazahozatta?"

- Aztán úgy alakult, hogy az ősbemutatót Ascher Tamás rendezte - Kaposváron...

Hamvai Kornél: Eredetileg úgy volt, hogy a Nemzetiben, de aztán másképp gondolta. Nagyon szerettem az előadást, és a közönség is.

- Legutóbb Spiró Györgyöt kérdeztem arról, hogyan lehetséges Hamvas szövegből színpadi művet írni. Ő pedig egyszercsak Rejtővel hozakodott elő, hogy Hamvas szövege ugyan bonyolult, de ma már Rejtő is magas az olvasóknak. Lehetséges, hogy igaza van, de Rejtő legalább írt párbeszédeket és a regényeinek van története. Ezzel együtt: könnyű vagy nehéz volt a munka?

Hamvai Kornél: Lelkesen vágtam bele, és a munka közepén láttam be, hogy teljesen lehetetlen prózai krimiparódiából zenés vígjátékot írni. A krimi lényege, hogy valamit eltitkolunk, a legfontosabb dolgok utólag derülnek ki - a színház lényege, hogy a közönség mindig mindent tud, ha a szereplők nem is.
Rejtő leírásai sem tehetők színpadra - mit kezdjünk azzal, hogy a boncasztal alatt kuksoló hős meglát egy kávéfoltos tornacipőt? A dialógusok pedig, bármennyire szórakoztatóak, nincsenek drámaian frappírozva. Úgyhogy végül is igyekeztem Rejtő szellemét megőrizni inkább, az ő világát szövegben is visszaadni, bár természetesen a cselekmény fővonalai, a fontosabb karakterek maradtak, és néhány legendás mondat is. Aztán Varró Dániel hozzátette a fantasztikus verseit, és Darvas Benedek zenéjével röpül az egész. Fából vaskarika két részben, de jó mulatság lesz, azt hiszem.

Forrás: Nemzeti Színház
Fotók: Eöri Szabó Zsolt

süti beállítások módosítása