Liliomfi Beregszászról

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka látható 2008. április 20-án, vasárnap este 7 órakor a Klebelsberg Kunó Kultúrkúriában és 2008. április 21-én, hétfõn este 7 órakor a Magyar Színházban.

 

"Szigligeti Ede komédiája reflektál a beregszászi társulat sanyarú helyzetére. Méltó módon: öniróniával és humorral. Vidnyánszky a legjobb formáját mutatja, könnyed, elegáns és pontos, mint mindig, amikor játszik, és nem patetikus. Az előadás több mint aktuális párhuzam és klasszikus penzum: fölszabadult, kreatív társulati munka. A színészeket játszó színészek keretbe foglalják a darabot, kiszólnak, beszólnak, kommentálják, zenével körítik, elidegenítik és domesztikálják az eredetit - mindezt ugyanazzal a közvetlen gesztussal." - Koltai Tamás: Cigány élet ez (Élet és Irodalom, 2007. szeptember 13.)

Szigligeti Ede
Liliomfi
-
társadalmi vígjáték -

Liliomfi: Rácz József
Szellemfi: Sőtér István
Szilvai Tódor: Kacsur András
Mariska, árva, növendék: Vass Magdolna
Kamilla kisasszony: Kacsur Andrea
Kányai, fogadós: Szabó Imre
Erzsi: Orosz Melinda
Gyuri, pincér: Ferenci Attila
Schwartz Adolf, pesti fogadós fia: Ivaskovics Viktor
Schwartz fogadós Pestről: Katkó Ferenc
Kati: Béres Ildikó
Gizi: Gál Natália
Ica: Orosz Ibolya
Ferkó: Krémer Sándor

Jelmez: V. Csolti Klára
Díszlet: Alekszander Belozub

Rendező: Vidnyánszky Attila
A Gyulai Várszínházzal közös produkció

Az előadás egy részből áll, időtartama kb. 2 óra

 

"A színház és a színházi lét mint téma Vidnyánszkyéknak alkalmat és ürügyet szolgáltat a szellemes, dobbal, gitárral, hegedűvel és más zeneszerszámokkal prezentált élőzene révén ťkihangosítottŤ némajátékokkal kiegészülő közbe- és félreszólásokra. Ezek egyrészt vitán felül színesítik a gyakorlatilag teljes szöveggel elhangzó örökzöld komédiát, másrészt kevésbé vidám összefüggésekre irányítják a nézők figyelmét: nevezetesen a beregszászi társulat állandósult létbizonytalanságára - mégpedig korántsem a gyomrot megülő panaszáradat formájában, hanem az önreflexió és az önirónia eszköztárának bevetésével." /Jászay Tamás: Színházat csinálni jó dolog-log-log/

Forrás: Égtájak Iroda

süti beállítások módosítása