Mars cím nélkül

Mars cím nélkül (Untitled Mars) címmel magyar-amerikai színházi produkció premierjét tartják csütörtökön New York egyik legismertebb független színházában, a dél-manhattani PS122-ben. A Berlinben élõ Gryllus Dorka is színpadra lép a leendõ Mars-utazást szimuláló darabban.

A Berlinben élő Gryllus Dorka is színpadra lép a leendő Mars-utazást szimuláló darabban, amelynek dramaturgja Merényi Anna, aki az utóbbi négy évben a feloszlóban lévő Krétakör dramaturgja volt, rendezője pedig Jay Scheib, híres amerikai alternatív művész. A tudományt a fikcióval párosító, Magyarországon is bemutatásra kerülő darab koncepciója is az ő nevéhez fűződik.

A produkció egyfelől a marsi körülmények szimulációja, amelyben a "szereplők" valódi kutatók, másfelől fikció: a színészek eljátszanak egy történetet, egy házaspár sztoriját Philip K. Dick Időugrás a Marson című 1964-es regénye alapján. "A Marssal kapcsolatos fikciót Scheib összekötötte az esetleges valóságos Mars-misszió tényeivel" - mondta el az MTI-nek Merényi Anna egy próba szünetében.

Az előadás magyarországi producerének szerepét is betöltő dramaturg 11 éve dolgozik Scheibbal, akit már háromszor hívott meg Magyarországra. Scheib neve tehát a magyar közönség előtt is ismert: a Krétakörrel közösen kreatív műhelyt szervezett, a Pont Műhellyel pedig két produkciót rendezett. Az egyiket - Tolsztoj nyomán a Sötétség hatalma című darabot, többek között Pogány Judit, Scherer Péter és Keszég László részvételével - nagy sikerrel mutatták be a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában. A darabnak később amerikai színészekkel nagy sikere volt Bostonban is.

A produkcióban - amelyben a szövegek főleg angolul, kisebb részben magyarul hangzanak el, de ennek aránya Magyarországon majd megfordul - három magyar színész játszik. Keszég László, a Pont Műhely alapító-vezetője és Vajna Balázs, a Pont tagja régóta ismeri Scheibot, Gryllus Dorkát pedig - aki először lép fel a tengerentúlon - a New York-i előadásra a dramaturg hívta meg. A produkcióban videótervezőként Vajna mellett részt vesz a kilenc éve New York-ban élő Buk Miklós operatőr.

Az előadásnak egyéb magyar vonatkozása is van: a közönség élő kapcsolásban láthatja Hargitai Henriket, aki egy Utah állambeli kutatóközpontból jelentkezik, ahol egy jövőbeni Mars-utazás mozzanatait szimulálják. Hargitai Henrik vezeti a utah-i sivatagban, a Mars Society szimulátorában dolgozó magyar kutatócsoportot. Robert Zubrin, a Mars Society alapítója felvételről szerepel a darabban.

A sok éves, földrajzi határokat és műfajokat feszegető produkció magyar és amerikai színházművészek, valamint több intézmény együttműködésének eredménye. A koncepció kidolgozásához segítséget nyújtott a legrangosabb amerikai műszaki egyetem, a Boston melletti MIT, ahol az "összművészeti", különleges látványvilágú előadásokban gondolkodó Jay Scheib docensként színházi kurzusokat vezet.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása