Tasnádi István: Paravarieté

A színházi világnap elõestéjén, március 26-án tartotta Tasnádi István: Paravarieté címû darabjának bemutatóját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, Sebestyén Aba rendezésében, a marosvásárhelyi várban, a Mészárosok bástyájában berendezett stúdiószínházban. A rendezõ szerint a Mészárosok bástyája nem megszokott színházterem: olyan hely, amelyhez alkalmazkodni kell színésznek, nézõnek egyaránt, és hordoz bizonyos alternatív elmozdulást a megszokott színházi formáktól. 

A Sebestyén Aba által alapított és vezetett Yorick Stúdió bemutatott már Dosztojevszkij-adaptációt (Andrzej Wajda: Nasztaszja Filippovna), Harrower- és Egressy-darabot, mozgásszínházi előadást, sőt: a Hair című musical romániai ősbemutatója is az ő nevükhöz fűződik.
Sebestyén Aba színész-rendező elsősorban kortárs drámák bemutatását tűzte ki célul: "A kortárs dramaturgia népszerűsítése jelenti azt az utat, amelyen járni szeretnénk. Nagy kihívás ezeket a szövegeket színpadra vinni, elmélyülni bennük, és ezek kapcsán új színházi megoldásokat találni. Ugyanakkor a Yorick tevékenységében fontos szerepet kap a klasszikus szövegek újraértelmezése is."
Tasnádi István darabjának bemutatójára a Yorick Stúdió támogatást nyert a Katona József pályázaton. A szereplők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei és a Színművészeti Egyetem harmadéves diákjai. Az előadásban többek közt Ördög Miklós Levente, Szabadi Nóra, Fekete Zsolt lép színpadra. A produkció zeneszerzője Apostolache Zénó, a jelmezeket Lukácsy Ildikó tervezte, koreográfus Liviu Matei, a rendező munkatársa Kádár-Dombi Katalin.


"Tasnádi István az egyik legjobb, legszínházközelibb írója a magyar drámaírói társadalomnak. Darabjai általában egy adott társulatra vagy társulattal íródnak: sok jó megoldás a szerző és a színész közös játékából születik. A dráma az írott szöveg és a színpad viszonyából alakul ki. A Paravarieté mai emberekről és mai embereknek szól, torz tükröt tartva eléjük úgy, hogy közben - szórakozva - önmagukat is meg tudják mosolyogni. Maga a tér, a Mészárosok bástyája sem megszokott színházterem: olyan hely, amelyhez alkalmazkodni kell, de lehetővé teszi a megszokott színházi formáktól való elrugaszkodást. A dráma is hasonló jelentőségekkel bír: a nézői tűrőképesség határait feszegeti, élesen és torzítva mutatja be az élet egyes szeleteit, kérdéseket tesz fel, válaszlehetőségeket kínál.
A Paravarieté cirkusz, a kabaré világába előléptetett hétköznapi emberekről szól, akik sajátos módon az életük értelmére, sorsukra, emberi és társadalmi szerepük vállalására kérdeznek rá." /Sebestyén Aba/
 
 
 

süti beállítások módosítása