Pályázatok - Győr

A múlt héten tartotta meg a gyõri Közgyûlés Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága azt az ülését, ahol arról döntött, kit javasol a Gyõri Nemzeti Színház igazgatójának. Szinte egyhangúan egy pályázót támogattak.

Németh Viktor, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke rögtön a bizottsági ülés után nyilatkozott lapunknak. Elmondta, mindegyik pályázót meghívták, Korcsmáros György maga helyett egy nyilatkozatot küldött.  Ennek ellenére - ahogy a bizottság vezetője elmondta - az ő pályázatával is ugyanúgy foglalkoztak, mintha megjelent volna. A többiek - Nagy Viktor, Gergely László és Forgács Péter - ott voltak a városházán.

"Bizottságunk minden tagja felkészült a pályázatokból, ám a személyes találkozás, ahogyan a pályázók elmondták, mit és hogyan gondolnak, így is nagyon fontos volt. A meghallgatások előtt ismertettem a bizottság tagjaival a szakmai testület véleményét. Ők is tettek egy javaslatot arra nézve, kit tartanak a leginkább alkalmasnak a színház vezetésére, és mi is kialakítottuk a saját álláspontunkat."

Mint Németh Viktor elmondta, fontos volt számukra, hogy olyan ember kerüljön a színház élére, aki szakmailag megfelel, felkészült, megjeleníti a magyar kultúrát, a magyar nyelv ápolásának teret ad, gazdaságilag jó programmal rendelkezik és tudja, a színház nemcsak művel, de szórakoztat is.

"Végül is szinte egyhangúan egy pályázó mellett foglaltunk állást. Nyilván tudja, hogy nem adhatom meg az ő nevét, de a mi végső véleményünk nagyon hasonló ahhoz, amelyet a hétfőn ülésező szakmai bizottság kialakított. A közgyűlésnek az ő kinevezését javasoljuk majd" - tette még hozzá az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A Bizottság javaslata alapján jövő héten csütörtökön dönt a városi közgyűlés arról, ki lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

****

Korcsmáros György nyilatkozata

"Tisztelt Kulturális Bizottság! Sajnos egy korábban lekötött elfoglaltságom miatt nem tudok személyesen jelen lenni a bizottság szerdai ülésén, melyre meglepetésszerűen kapott meghívást a három megmaradt pályázó, és jómagam, aki 2004-ben öt évre, vagyis 2009 júliusáig lettem kinevezve a Győri Nemzeti Színház igazgatójának. Szerencsére pályázatom tartalma nem lehet ismeretlen önöknek, hiszen - a kuratórium néhány tagjával ellentétben - önök, mint a győri kulturális élet képviselői, pontosan ismerik 15 évig tartott munkásságomat és színházvezetői koncepciómat. Amikor beadtam mostani pályázatomat 2004-ben öt évre elnyert posztomra, nem Nagy Viktorral és Gergely Lászlóval szemben tettem, akik Győrben eddig nem dolgoztak, még Forgács Péterrel szemben sem, akit én hívtam a győri társulathoz, hanem csak felnyújtottam a kezemet, hogy jelezzem: itt vagyok és szívesen folytatnám tavaly felfüggesztett munkámat.
Az elbocsátásom (melyet nem tartok jogosnak, már csak azért sem, mert a város közgyűlése utólagosan elismerte az általam vezetett színház alulfinanszírozottságát azzal, hogy megbízott utódomnak a többszörösét adta meg, mint amennyit én kértem) tette lehetővé az állásom megpályáztatását. A kiírás szerint szakirányú végzettség (nekem színész- és rendezői diplomám van), többéves szakmai gyakorlat (huszonhárom évig voltam vezetői posztban, ebből 15-öt győri igazgatóként töltöttem) és Győr kulturális életének ismerete és koncepciója szükséges a színház igazgatói állásának elnyeréséhez. A tények birtokában azt hiszem, hogy nekem - ellentétben a többiekkel - nem is kéne önök előtt bemutatkoznom és bebizonyítani hozzáértésemet, mert velem kapcsolatban szakmai kérdés csak olyasvalaki részéről merülhet fel, aki az elmúlt másfél évtizedben nem járt az általam vezetett színházban. De ilyen ember miért lenne tagja a város kulturális bizottságának? Izgatottan várom döntésüket, mert a Győri Nemzeti Színház sorsa változatlanul szívügyem.

Korcsmáros György pályázó, a Győri Nemzeti Színház igazgatója"

Forrás: Kisalföld.hu


Korábbi kapcsolódó hír:

Április elején a győri városházán meghallgatták a színházigazgatói pályázatra jelentkezőket.  A meghallgatás után nyilatkoztak a jelöltek. Koltay Gábor visszavonta pályázatát.

Jelöltek a meghallgatásról

Gergely László: Nagyon kellemes szakmai beszélgetésen vettem részt. A bizottságot mint testületet természetesen elfogadom. Kérdéseiken látszott, a színházra kíváncsiak, amit csinálnék.

Arról beszélgettünk, milyen változásokra lenne szükség, miként lehet  a társulatot megőrizni, mit kellene tenni, hogy a tagok biztonságban érezzék  magukat. Az alpolgármesterrel folytatott négyszemközti beszélgetésen a pályázatom bizonyos területeit érintettük, talán kicsit bővebben, mint a bizottság előtt. Magam kellemes érzésekkel jöttem ki a meghallgatásról.

Nagy Viktor: Kicsit talán izgultam, de ez hamar feloldódott, hiszen a kérdésekből rögtön kiderült, szakszerű és felkészült bizottsággal találkoztam. Csak korrekt, a pályázatomhoz, elképzeléseimhez kapcsolódó kérdések merültek fel. Látszott, hogy a bizottság tagjai elolvasták, értelmezték a pályázatomat. Bízom benne, hogy a lényegi felvetéseikre megnyugtató módon tudtam felelni. Azt éreztem, pozitívan értékelik a pályázatomat.

Forgács Péter: Magabiztosan, nyugodtan tudtam beszélni a bizottsággal. Jólesett, hogy Ottófi Rudolf megköszönte, amit a színházért eddig tettem. Tudja, kockázatot vállaltam azzal, hogy én lettem az igazgató, hiszen ezért a munkámért feladtam mindent. Azt azonban el kell mondanom, nem könnyű elfogadni, hogy színházi ügyekben olyan emberek döntsenek egy pályázat sorsáról, akik talán nincsenek közel a mi szakmánkhoz, vagy alkalmazottként túl közel kerülnek hozzá. Úgy gondolom, a meghallgatások után egy megosztott vélemény alakulhatott ki a bizottság tagjai közt arról, kit is javasoljanak.

Korcsmáros György: Ha egy bizottságban egy színházi igazgató és egy színházi gazdasági vezető van, nem nevezném szakmainak. Őket is utólag kérték fel. Így nem lehet azt mondani, hogy a bizottság a szakmai jelenemet és jövőképet vizsgálja meg. Nagyon jól éreztem magam, mert csak én beszéltem szinte, és szeretem hallani a hangom. Németh Viktornak volt egy kérdése, miként képzelem el a társulat jövőjét. Erre válaszoltam, mint Ottófi Rudolf kérdésére is, aki azt kérdezte négyszemközt, ha én lennék az igazgató, milyen sorsot szánnék Forgács Péternek.

Forgács Péter, Gergely László, Korcsmáros György és Nagy Viktor is elmondhatta személyesen, milyen jövőt szánna a Győri nemzeti Színháznak. Koltay Gábor nem jött el. Az ismert színházi és filmrendező hétfőn reggel jutatta el - elmondása szerint - írásos visszavonó nyilatkozatát a győri városházára. Ezek után nyilván értelmetlen lett volna, hogy ott legyen e beszélgetésen.

A szakmai bizottságban helyet kapott: Ottófi Rudolf alpolgármester, Németh Viktor az oktatási kulturális és sport bizottság elnöke, Kovács Béla megyei főjegyző, Füke Géza önkormányzati képviselő, dr. Ruppert István Széchenyi Egyetem zeneművészeti intézet igazgatója, Serfőző Istvánné kulturális csoportvezető, Tokivicz Edit színházi közalkalmazotti tanács vezetője, Bertram Gábor és Szakács Szabolcs színházi szakszervezeti vezetői, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Babarczi Etelka a Pécsi Nemzeti gazdasági igazgatója.

A bizottság természetesen felállított erősorrendet, ők kit javasolnának, de ezt még nem hozták nyilvánosságra. Szerdán ezen vélemény ismeretében ül majd össze Győr oktatási, kulturális és sport bizottsága, ahol szintén kialakítanak egy véleményt, egy javaslatot az április 17-i közgyűlés számára, kit nevezzen ki igazgatónak.

Ezek a vélemények azonban nem kell, hogy feltétlenül befolyásolják a közgyűlést. Azokkal akár ellentétes álláspont is kialakulhat. Az, hogy ki lesz a Győri Nemzeti Színház igazgatója a pártokon múlik végső soron, illetve azon, hogy a képviselők kire szavaznak.

A bizottsági meghallgatás után az összes jelenlévő jelentkezőt Ottófi Rudolf alpolgármester egy személyes találkozóra hívta, ahol egyenként beszélgetett velük.

 

süti beállítások módosítása