Föld napi rendezvények

A MERLIN ENERGIA néven futó, az energiát középpontjába állító rendezvénysorozat újabb állomásaként Föld napi programok kerülnek megrendezésre a belvárosban a Critical Mass, a LandArt és a Wamp együttmûködésében, a Lush, Hints Institute, Magyar Kerékpárosklub és a rendezvényre látogatók közremûködésével április 20-án vasárnap reggel 10-tõl este 10-ig.

A rendezvénysorozat célkitűzése, hogy a társadalom és a döntéshozók figyelmét e kulcsfontosságú kérdés felé irányítsa. A célunk az, hogy minél több embert tudjunk érdekeltté tenni. A Critical Mass felvonulással együttműködve nemcsak lezárjuk a várost, hanem feltöltjük színes programokkal, ahol érdemes lesz sétálni, szórakozni.

Merlin Energia 2008.
PROGRAM
2008. ÁPRILIS 20.

 

VÁROSHÁZA TÉR, KÁROLY KÖRÚT


• 10.00 - Merlin Energia - Hyde Park Corner
Mondja el Ön is véleményét a környezetszennyezésről, a környezetvédelemről, a környezettudatosságról. Minden hozzászólónak két perc áll rendelkezésére, hogy megossza javaslatait, véleményét a hallgatósággal a Merlin Energia színpadán. Webkamerák segítségével több ezer emberhez eljuttathatja Föld Napi üzenetét. Szóljon hozzá.

• 10.00 - ÖKOVURSTLI
A Merlin Energia partnerek (Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani Egyesület, Energia Klub stb.) kitelepednek a Városháza térre és egész nap várják az érdeklődőket.

• 10.00 - LUSH-kút - a zöld gondolatok forrása
Nagy érték a VÍZ, bánj vele körültekintően! A Föld napján a Lush a Városháza parkjában kutat állít fel, ahol a látogatók forrásvizet kortyolhatnak és megtudhatják, mit tehetnek a mindennapokban a vízkészletek megóvásáért.
A különleges, ötletes fürdőkészítményei és bőrápoló kozmetikumai azt a célt szolgálják, hogy a tisztálkodás napi rutinból testet-lelket felüdítő élménnyé váljon. Ám az élmény csak akkor lehet örömteli, ha nem ártunk vele senkinek. A környezetünknek sem!
Az angliai központú Lush a "legzöldebb" cégek egyike. Nem használ fel olyan alapanyagokat, amelyeket állatkísérletekkel vizsgáltak, azaz szenvedés árán állítottak elő, küzd a környezetszennyező csomagolóanyagok használata ellen és segíti a kihalófélben levő szumátrai orangutánok megmentését is.

• 11.00 - HINTS Institute - Recycle Mission Hungary helyszíne, REC_workshop
REC. Record and recycling, control your future. Rögzitsd és dolgozd fel, őrizd meg és használd amíg lehet! Vigyázz rá és, ha már unod cseréld el, vagy alakítsd át. Hangolódj rá és csatlakozz a nyilvános recycling workshopokhoz! Legyen egy új cuccod, amit te magad terveztél és készítettél a mi segítségünkkel!
A Hints Institute mindig megújuló recycling workshopján a megszokott alapanyagokból, óriás bannerekből és új kellékekből készíthettek használati tárgyakat a Recycle Mission Hungary közreműködésével. Ezzel párhuzamosan a Wampon freeshopot működtetünk, ahol pénz nélkül "vásárolhattok", ill. cserélhettek különböző tárgyakat, amiket az Erzsébet térről átsétálva a workshopon át is alakíthatunk.

• 13.00 - Krétakör SzínészTánczenekar
A Krétakör Színház színészeiből alakult zenekar, a 2003. augusztusi bemutatkozó koncert után, már több sikeres fellépésen van túl, külföldön és belföldön egyaránt. A világ különböző országaiból kiválasztott tánczenéket eredeti nyelven és egyéni, közvetlen előadásmódban szólaltatják meg. Így repertoárjukban nemcsak magyar slágerek, hanem orosz, japán, amerikai, francia, román, angol dalok is szerepelnek. Sőt az utóbbi időben saját számokkal is kiegészítik koncertjeiket.
A zenekar tagjai:
Láng Annamária - klarinét, ének
Péterfy Borbála - harmonika, ének
Sárosdi Lilla - trombita, ének
Bánki Gergely - dob, ének
Tilo Werner - dob, gitár, ének
Katona László - gitár, ének
Darvas Kristóf - szintetizátor

• 18.00 - Ökosztüm kétkeréken - ruhademonstráció
Ismert és elismert jelmez-, divat-, és ruhatervezők, színészek és táncosok közreműködésével demonstrálunk az öltözködéssel, a viselettel is a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság és egy egészségesebb életmód érdekében
A Critical Mass biciklis felvonuláshoz igazodva a demonstráció részeként Tóth Virág a kétkerekű szubkultúra többnyire praktikus dresscode-ját színesíti egy kis transzcendenciával fűszerezve...
a ruhákat tervezte: Kulcsár Viktória, Nagy Fruzsina, Orosz Réka, Szűcs Edit, Tóth Virág
a produkciót összeállította: Kulcsár Viktória és Magács László

• 19.00 - Öndivatbemutató 2008
Az Öndivatbemutató eredetileg Hajas Tibor 1976-os munkája. Pál Zsuzsanna Rebeka remake-jének célja, hogy megnézzük, miként módosul az akció jelentése ma, egy élő bemutató során. A 2008-as esemény aktualizálná a hajdani akcióját mai közegbe ágyazva. Egy MC a helyszínen kommentálná, illetve irányítaná az eseményeket. A járókelők kiállása, "fellépése", pillanatnyi megragadása az időben,  pózaik és reakcióik, ruhájuk és tekintetük a speaker által mintegy kommentálva válna egységes korképpé.

• 19.30 - Csókolom koncert
A kilencvenes évek eleje óta koncertező formáció frontnője, Ujj Zsuzsi igazi dizőz, aki mintha egy Petri-versből lépett volna elő néhány taktus erejéig, hogy bebizonyítsa: a konczzsuzsák kora lejárt, az élet mocskos, a pénz a minden, a Moszkvics meg egy jó kocsi.
A zenekar tagjai:
Ujj Zsuzsanna - ének
Tóth Zoltán Spenót - gitár
Géresi László - gitár
Székely Balázs - dob
Bolbach Gábor - billentyű

A nap végén - Magyar Kerékpárosklub - VECTOR Projekt
Kihirdejtük a levegő UFP (ultrafinom részecske) tartalmát, bizonyítva ezzel, hogy mennyivel kevesebb a mértéke ezen a napon, mint egy hétköznapi csúcsforgalmi napon. A kutatás célja megválaszolni, hogyan hatnak a kerékpárral közlekedőkre a levegőben található anyagok.

ERZSÉBET TÉR


• 10-18.00 Wamp - wasárnapi művész piac
• 10-18.00 Hints Institute Free Shop
• 14-15.00 Bicikli-szépségverseny
• 10-18.00 Kreatív gyereksarok
• 12-18.00 DJ Wachter és Rene Mascarpone

A WAMP a Föld napja alkalmából a környezetvédelmet állítja progamjai középpontjába: cserebere a kidobás helyett a Hints Freeshop-ban, játékkészítés újrahasznosított anyagokból a gyereksarokban, kerékpár szépségverseny Bakos Gáborral, és Karafiáth Orsolyával.
A Művészpiacon  mindemellett továbbra is ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegművészek, recycling művészek, játékkészítők mellett több neves galéria, itthon és külföldön is díjazott valamint nemzetközileg elismert magyar tervező képviselteti magát. Az idei első szabadtéri WAMPra mintegy száz designert várunk.


ASTORIA ÉS DEÁK FERENC TÉR KÖZÖTTI TERÜLET


• 14.30 - PARKolj VELÜNK! - LAND ART - Akció a Republic of Art bonyolításában
Egyedülálló rekord készül ezen a napon: Budapest belvárosának beparkosítása. Jason Hawkes világhírű brit land art fotós ezúttal Budapesten száll fel helikopterével, hogy 100 méter magasról örökítse meg a Föld napja alkalmából zöld pólóba öltözött harmincezres tömeget.
A Park! projekt keretében a zöld pólós tömeg úgymond "beparkosítja“ a belvárost, hogy ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás veszélyeit, több zöld területre és több leparkoló autóra lesz szükségünk.
A gigaprojekt hátterében a British Council és a VAN Alapítvány áll, valamint az a több tízezer lelkes résztvevő, akik a Critical Mass kerékpáros felvonulás előtt zöld színű Park! pólót öltenek majd és részt vesznek ebben az egyedülálló performanszban.

• 16.30 - CRITICAL MASS rajt
A Critical Mass évente kétszer megrendezésre kerülő kerékpáros felvonulás, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a városi bringázásra.
18.30 BRINGAEMELÉS - Városliget


MADÁCH TÉRI PARKOLÓ


• 11-17.00 TECH MOBILE - Elektromos jármű bemutató
A Tech-Mobile Kft. az elektromos járművekért rajongók egyre népesebb baráti körének társaságában és segítségével számos elektromos energiával hajtott járművet mutat be az ésszerű energiafelhasználás jegyében. A téren nem csak megtekinthetőek, de ki is próbálhatóak az egyes bringák, robogók és kisautók. Szeretettel várunk minden érdeklődőt és nem csak azokat, akiknek elegük van a városi dugókból, a szmogból és a magas benzinárból.
 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Forrás: Merlin Energia

süti beállítások módosítása