Előadóművészeti törvény

Legkésõbb májusban a parlament elé kerülhet az elõadómûvészeti törvény tervezete - jelentette ki Schiffer János, szocialista parlamenti képviselõ az Országgyûlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagja, a színházi, zene- és táncmûvészeti szakma képviselõivel folytatott szerdai egyeztetés után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Ha a szakmai érdekképviseletek áldásukat adják a tervezetre, véleménye szerint azt a parlament is gyorsan elfogadja majd.


Dr. Schiffer János

A honatya emlékeztetett: 2006-ban színházi törvény néven kezdték kidolgozni a jogszabályt, abba azonban időközben bevonták a zenei és táncművészeti élet szabályozását is. Schiffer János hangsúlyozta: fontos, hogy az egyeztetések utolsó fázisa gyorsan végbemenjen, "nehogy ebben a mostani, nem teljesen kiegyensúlyozott helyzetben ez a törvény elsikkadjon". Hozzátette, ha a szakmai érdekképviseletek áldásukat adják a tervezetre, véleménye szerint azt a parlament is gyorsan elfogadja majd.

A szerdai megbeszélésen képviseltette magát többek között a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Zenei Tanács, a Szimfonikus Zenekarok Szövetsége és a Magyar Táncművészek Szövetsége is.

"A zenei és táncművészeti élet képviselői egészében elfogadhatónak nyilvánították a készülő törvényt, csakúgy, mint a színházi érdekképviseletek. Ez utóbbiak azonban néhány szakmai kérdésben további egyeztetéseket tartanak szükségesnek: vita alakult ki bizonyos munkajogi és szakszervezeti kérdésekről, illetve arról, hogy ezeket szerencsés-e az előadóművészeti törvény keretében rendezni" - tájékoztatott Schiffer János.

Elmondta, a szakmai érdekképviseletek még meg szeretnék vitatni a jogszabály által az állami támogatás igénybevételének feltételéül előírt kötelező előadásszámokat is.

A honatya végül kijelentette: az egyeztetés során a szakma egyértelmű támogatását érzékelte, így reményei szerint a hazai kulturális élet megújulását hozó törvény tervezete legkésőbb májusra az Országgyűlés elé kerülhet.

MTI/2008. április 16.

süti beállítások módosítása