Új színházigazgató

Gyõr jobboldali többségû közgyûlése - zárt ülésen (a helyi napilap szerint 22 igen szavazattal, 10 ellenében) - öt évre Nagy Viktort bízta meg a Gyõri Nemzeti Színház igazgatói teendõinek ellátásával. A pályázati bírálóbizottság egyedül õt ajánlotta az önkormányzat figyelmébe. A döntést nem csak balról, de jobbról is bírálták./HVG/


Nagy Viktor és Gergely László

A helyi színház 2006 ősze után került először politikai fókuszba. Mivel az önkormányzati Fidesz-győzelem után nem sokkal, tavaly áprilisban leváltották az intézményvezetőként kötelességszegéssel vádolt Korcsmáros György direktort. Ezt követően az igazgatást - megbízotti jelleggel - Forgács Péter színész vette át. Az idén kiírt tisztújító pályázaton öten indultak. Köztük az eltávolított Korcsmáros - aki másfél évtizeden keresztül állt a teátrum élén -, ideiglenes utódja, a nagyközönség előtt szinkronszínészként (is) ismert Forgács Péter, valamint Gergely László rendező. A helyi polgári kör futtatottjaként aspirált a pozícióra az egyértelműen jobbos kötődésű Koltay Gábor. De ő az eredményhirdetést megelőzően visszalépett. Utat nyitva a legnagyobb ellenzéki párt országos köreiben is jól csengő nevű Nagy Viktornak. Akinek megválasztásáról a testület szocialista frakciója közleményében úgy vélekedett "most ismét láthatjuk, hogy a győri Fideszt a fővárosból marionettbábuként rángatják, leginkább jobbra. A Fidesz a természetes szakmai építkezés helyett a pártkatonák hadrendbe állítását tartja fontosabbnak, mit sem törődve a győri művészeti-kulturális élet jövőjével".

Hogy a sértődöttség nem egyirányú, jelzi, hogy a NE-Felejcs Polgári Egyesület - amelynek Koltayért lobbizó gyűlésétől Borkai Zsolt polgármester demonstratívan távol maradt - azt hangoztatta, "Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke azt az utasítást hozta Győrbe, hogy Nagy Viktor pályázata nyerjen" - írja a Kisalföld. A Fidesz-KDNP pártszövetség ugyanakkor cáfol, s 2013-ig a vesztes pályázók is kénytelenek beletörődni a döntésbe.

Forrás: HVG

Kapcsolódó cikk:
- Pályázatok - Győr - Döntés április 17-én

 

süti beállítások módosítása