Elhunyt Turgonyi Pál

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Turgonyi Pál, a József Attila Színház alapító, örökös tagja, temetésérõl késõbb intézkednek - közölte a színház vasárnap.


 Turgonyi Pál Fehér Anna színművésznővel az életműdíj átadó ünnepségen 2006-ban (Fotó: MTI)

Turgonyi Pál 1919. április 17-én született Budapesten. A Színész Akadémiát 1941-ben végezte el, és Kolozsvárra szerződött. 1947-től három évadot a Pécsi Nemzeti Színházban töltött, majd egyet a Nemzeti Színházban. 1951-től 1956-ig a Magyar Néphadsereg Színházának volt tagja, majd 1956-tól 1988-ig a József Attila Színház művésze. Főként karakterszerepeket alakított. Turgonyi Pált a színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

********

Cikk Turgonyi Pálról a Gobbi Hilda-életműdíj kapcsán a MASZK Országos Színészegyesület (maszk.szinhaz.hu) újságjának 2006. május 14-én megjelent számában:

Turgonyi Pál: 87 év 82 darabban

Gobbi Hilda-életműdíjjal jutalmazták a nyolcvanhét éves Turgonyi Pált, a József Attila Színház színművészét, aki mint mondja, a szülői házból hozta magával a színház szeretetét. Édesapja, Turgonyi Elemér a 19. században vándorszínészként kezdte Turi Elemér művésznéven, a múlt század  elején már a legszebb magyar férfi színészként tartották számon.

Szőts István Emberek a havason című filmjében ő volt az orvos.  Édesanyja Károlyi Sári színésznő, aki idővel csak a családjának élt.
Turgonyi Pál némafilmekben kezdett gyermekszínészként, 1941-ben, a színiakadémia elvégzése után Kolozsvárra szerződött."Sok szép szerepet kaptam - meséli.- Még Bajor Gizi partnereként is színre léphettem. A háború után a pécsi Nemzeti Színházhoz kerültem, egyik legkedvesebb alakításom az Egerek és emberek című drámában volt, amelyben Bessenyei Ferenccel játszhattam. A rádió házi színházában, majd a Magyar Néphadsereg Színházában folytattam, a Vígszínház elődjében a Cyrano volt emlékezetes Komlós Jucival és Szabó Sándorral."
1956-ban Fodor Imre igazgató hívására alapító tagja lett a József Attila Színháznak, ahol éppen ötven éve társulati tag. Sok zenés és prózai darabban kapott szerepet, szívesen emlékszik A szabin nők elrablására, amelyben Bilicsi Tivadarral nevettették meg a közönséget, Goldoni Két úr  szolgájára, Hasek Svejkjének 1971-es előadására, amelyben négy karakterszerepet játszott. Kedvence volt a Szókimondó Katában kapott szerepe is, itt együtt játszhatott Voith Ágival és Bodrogi Gyulával. Megjegyzi: sokáig sorolhatná ötven év legkedvesebb alakításait, de Schwajda György Csodájában Hári szerepét sosem felejti, miként a Csao, bambinó Gazsi tanáráét és a Pinocchiót sem, amelyben Láng József  partnere volt. Rendszeresen szerepelt a kőszegi, gyulai nyári szabadtériszínpadon is. Turgonyi Pál hatvanöt éve van színpadon, azt mondja, szenvedélyesen szeretett játszani mind a nyolcvankét darabban, amelyben szerepet kapott. Nincs ez másként a nyolcvanharmadikban sem: tizennégy éve ő játszsza Janó baktert színházának Pál utcai fiúk előadásában.

süti beállítások módosítása