KONCZ + DUSA

2008. április 27-én Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor táncos fotóiból nyílik kiállítás a Nemzeti Táncszínház Galériájában. A kiállítást Rényi András, mûvészettörténész, esztéta nyitja meg és május 18-ig látogatható a színház nyitvatartási ideje alatt.

KONCZ + DUSA
Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor táncfotó kiállítása
2008. április 27 - május 18., Nemzeti Táncszínház Galéria

Megnyitó: 2008. április 27. 18.15 óra

A kiállítást megnyitja: RÉNYI ANDRÁS -  művészettörténész, esztéta


Nina Umniakov: Hangya
Fotó: Koncz Zsuzsa

KONCZ ZSUZSA
fotóriporter

Középiskolás koromban határoztam el, hogy fotóriporter leszek, ehhez Escher Károly akkoriban megjelent könyve, a Riportfényképezés, adta az ötletet. Később, első személyes találkozásunk után, az idős mester haláláig tartó szakmai barátságába fogadott. 1963-ban egy kulturális hetilap, a Film Színház Muzsika fotóriporter munkatársa lettem. Fényképeztem színházi próbákon, filmforgatásokon, riportokat készítettem, portréztam a kor jelentős művészeit. Megörökítettem lányom születését. Ezekben az években kezdtem dolgozni a Színház című folyóiratnak. 1999 óta vagyok a képszerkesztője. A kilencvenes években több dokumentarista riportot készítettem: hajléktalanokról, barlangban lakó cigányokról, vak gyerekekről stb.
Táncfotózással a 90-es évek közepe óta próbálkozom.
1979-ben rendeztem első önálló kiállításomat, amelyet azóta több, mint tizenöt követetett.
Hazai és külföldi pályázatokon több díjat is nyertem.
Első könyvem 2000-ben jelent meg a Fényképtár sorozatban.
2001. Balogh Rudolf díj.
2005. Hungart alkotói ösztöndíj.

 


Magyar Mozdulatművészeti Társulat: Bóják
Fotó: Dusa Gábor

DUSA GÁBOR
fotóriporter, újságíró

1987-től 1990-ig Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója. 1991-ben jelennek meg első fotói a Ring című újságban. 1992-1993-ig Fotóriporter gyakornok a Köztársaság című hetilapnál annak megszűnéséig. 1993-1994-ben a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporter hallgatója (később a laptervezés-képszerkesztés szakot is elvégzi). 1995-től 1996-ig a Pelikán Kiadó alkalmazásában a Népszabadság vidéki lapjainak, és a Pest Megyei Krónikának dolgozik, mint fotóriporter, 1997-től 1999-ig a FunKey extrémsport és szabadidő magazin fotóriportere. 2000-től a lapok megszűnéséig a Népszabadság Computer Technika melléklete, és utóda az Infokrónika, informatikai újságírója. Több táncelőadást dokumentál, illetve koreográfiákhoz készít videokat. Mándy Ildikóval közösen készített táncfilmje, a Plázaláz információs vetítésre kerül a 34. Magyar Filmszemlén, és vetítik a 34. Budapesti Függetlenfilm Szemlén, 2003-ban. Jelenleg szabadúszóként színházi és táncfotográfiákat készít, több lapnak fényképez, illetve DVD-ket, plakátokat, szórólapokat tervez.

Díjak:
2000 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Magyar Fotóriporterek Társasága különdíja
2001 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Legjobb kollekció díja

Forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása