Fotel a VSZT-n

Bodó Viktor tavaly szeptemberben a Móricz Zsigmond Színházban bemutatott és nagy vihart kavart darabja, a Fotel ma este a Vidéki Színházak Találkozója keretében a Merlin Színházban látható ma este két alkalommal, este 7-kor és este 10-kor kezdõdõen. A darabot beválogatták az idei POSZT versenyprogjamjába is.

Bodó Viktor: FOTEL
- zenés kórisme -

Játsszák:
FRIDRIK NOÉMI
GERLE ANDREA
JENEI JUDIT
KUTHY PATRÍCIA
SZABÓ MÁRTA
BALOGH GÁBOR
FÁBIÁN GÁBOR
ILLYÉS ÁKOS
NAGYIDAI GERGŐ
PETNEHÁZY ATTILA
PREGITZER FRUZSINA
VICEI ZSOLT

Továbbá: PAPP CSABA, HARSÁNYI ZOLTÁN, VÁMOSI JUDIT
Díszlettervező: BODÓ VIKTOR
Jelmeztervező: VÉBER TÍMEA
Súgó: NAGY ERZSÉBET
Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA

Rendező: BODÓ VIKTOR

Elmeintézet... egy kis közösség éli itt mindennapjait... napjainkban... egy óra telik el. Ki, mire gondolhat, és ahhoz képest mit mond? Ki, hogyan látja a másikat, miket él meg, milyen hatással vannak egymásra az itt lévők, kik ők? Miért vannak itt? Miért ők vannak itt? Lefő egy kávé... gyógyszerosztás... reggeli...nihil...várakozás, cigizés, tévézés...beszélgetés...balhé...Van, aki menni akar innen, és van, aki nem akar kimenni innen soha többé...vissza az őrültek közé... ugyanis mintha a tévé egy sokkal durvább és ostobább világról tudósítana, mint ami itt van...
Az egy óra leforgása alatt töredékeket kapunk az itt lakók gondolataiból, beszélgetéseiből, hallucinációiból, álmaiból, gondolataiból, emlékképeiből. Valóság és vízió egybeolvad. Ugrálunk vissza-össze térben és időben. Ami a fejekben van, azt próbáljuk színházi eszközökkel ábrázolni.
A Fotel című zenés kórisme az elmével foglalkozik. Okokat keres és rejtett gondolatokat kutat, s mutat meg. Sebekkel és stigmákkal foglalkozunk. Munkánk során sokat beszélgettünk és meséltünk egymásnak a saját tapasztalatainkról és félelmeinkről... mi a normális, és mi a nem normális?...mi felé tart ez a világ? Mit vár el tőlünk a társadalom? Kit és miért taszít ki egy közösség? Ki az, akit be sem fogad? Mikor kezdődik a baj? Ki az, aki észleli, hogy baj van vele? Ki az, akinek a környezete észleli? Tényleg annyira odafigyelünk egymásra? Mi az, hogy baj? Trauma? Drog vagy alkohol? És ha az, miért van rá szükség? Túlterheltség? Téveszmék? Összeomlás? Befordulás, túlpörgés? Esetleg egy másik dimenzió észlelése, vagy valami egészen elképzelhetetlen világba való átlépés? Olyan érzékenység, amivel már nem vagyunk képesek többet elviselni? Nagyon sok kérdésre nem tudunk választ adni, így tehát megpróbálunk jól kérdezni.
Munkánk során szaktanácsaival és tapasztalatainak megosztásával nagy segítséget nyújtott nekünk Dr. Móré E. Csaba a Sz.-Sz.-B. Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórházának főigazgatója.
Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani érte.

Kapcsolódó cikk:
- Fotel pro és kontra - Össztűzben Bodó Viktor rendezése

 

süti beállítások módosítása