Ma döntés Kaposvárott

A kaposvári önkormányzat közlése szerint a Magyar Színházi Társaság elnöksége is Schwajda György kinevezését támogatja a Csiky Gergely Színház élére: az ideális megoldásnak azt tartaná a szervezet, ha az új igazgató a jelenlegi mûvészeti vezetéssel együtt irányítaná a színházat. Errõl Polgárdi Erika, a városháza sajtóreferense szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Polgárdi Erika közleményében azt írta: Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke "arról tájékoztatott bennünket, hogy ők is Schwajda György kinevezését támogatják".

A Csizmadia Tibor által aláírt, az önkormányzathoz kedden késő délután megérkezett levélből idézve Polgárdi Erika rámutatott: a társaság szerint "az ideális megoldás az lenne, ha Schwajda a jelenlegi művészeti vezetéssel együtt irányítaná a színházat...".

Hozzátette: az igazgató-főrendezői pályázatok véleményezéséhez a Magyar Színházi Társaság elnöke ajánlotta fel segítségét.

Polgárdi Erika közleménye szerint a Csiky Gergely Színház igazgató-főrendezői munkakörére benyújtott pályázatokat az önkormányzat által felkért szakmai bizottság április 14-én értékelte és nagy többséggel Schwajda Györgyöt javasolta igazgatónak. A testület tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzeti Színház színművésze; Iglódi István, a Pesti Magyar Színház igazgatója; Vidnyánszky Attila, a Debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője; Bodolay Géza, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója; Verebes István színész-rendező; Tóth Géza, a Színházi Dolgozók Szakszervezete Csiky Gergely Színház Alapszervezetének elnöke; Kovács Zsolt, a Csiky Gergely Színház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke és Giber Vilmos, az Oktatási és Tudományos Bizottság tanácsnoka.

Az MTI értesülése szerint a bizottság 7:2 arányban voksolt Schwajda György mellett.

Kaposvár közgyűlése csütörtöki ülésén, várhatóan a délutáni órákban dönt a színház új igazgatójáról.
Az öt évre kiírt posztra Znamenák István, a tavaly egy évre megválasztott direktor és Schwajda György író-dramaturg-rendező pályázott, akit Szita Károly (Fidesz) polgármester kért fel.

A közgyűlés Schwajda György kérésére zárt ülésen hozza meg a döntését. Az MSZP-frakció viszont azt szeretné, hogy nyílt ülésen tárgyalják a napirendet, ezért kérik a pályázótól, járuljon ehhez hozzá - közölték az MTI-vel.

Az SZDSZ-frakció szerdán közleményben adott hangot véleményének. Azt írták: már a polgármesteri felkéréssel eldőlt, ki lesz a színház igazgatója. A zárt ülés kapcsán úgy fogalmaztak: "a képviselők sorsa most a némaság."


Forrás: Hírextra/MTI

Kapcsolódó cikk:
- Pályázatok - Kaposvár 2008

 

süti beállítások módosítása