A kolozsvári bíró

A Vidéki Színházak Találkozója programsorozat keretén belül május 5-én Budapesten, a Thália Színházban láthatják  Szente Béla - Gulyás Levente: A kolozsvári bíró címû zenés családi mesejátékát a Jókai Színház elõadásában.


Balázs Csongor (Mátyás) és Vadász Gábor (Péter) és a háttérben Hodu József (a kolozsvári bíró)

A Békéscsabán élő és alkotó szerzőpáros az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A történet érdekessége, hogy az igazságos Mátyás mellett megjeleníti Beatrix királyné alakját, szeretetteljes házastársi vetélkedést ajánl a bölcs király nejének az igazságosztás terén. Természetesen itt is csak "az igazság" és Mátyás győzhet.

Szente Béla és Gulyás Levente olyan szöveget és zenét alkottak, amely több korcsoportnak is szól. Greifeinstein János rendező is ezt szem előtt tartva rendezte a darabot.

A kolozsvári bíró létrehozásában a színház művészei, dolgozói mellett részt vettek a fiatalabb testvér: a Békés Megyei Napsugár Bábszínház bábszínészei szereplőként, igazgatója: Lenkefi Zoltán pedig látványtervezőként. Az előadásban kellékként szereplő több köbméter farönköt pedig a színház gyermekének tekinthető Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola elsőéves díszlet- és jelmeztervező asszisztens szakos hallgatói tervezték és készítették Klemm Szilvia irányításával. Az előadásban látható táncbetétek kitalálásában pedig az iskola tanára: Born Gergely koreográfus segített. És még nem is vezettünk végig minden rokoni szálat. Azt már így is elmondhatjuk, hogy az előadást családok alkották meg családoknak.


Kara Tünde (Beatrix) és Bányai Ágota szh. (Panna)

Szente Béla - Gulyás Levente:
A kolozsvári bíró
-
zenés családi mesejáték -

Mátyás király: Balázs Csongor szh.
Kolozsvári bíró: Hodu József
Beatrix királyné: Kara Tünde
Göndör, főhajdú: Gajdacsi Pál szh.
Söndör, hajdú: Szabó Lajos szh.
Péter , legény: Vadász Gábor
Panna, a mátkája: Bányai Ágota szh.
Öregember: Szőke Pál
Bábszínészek:
Csortán Erzsébet
Tatai Zsolt
Berta János

   
Súgó: Árdeleán Lászlóné  
Ügyelő: Csipke Sándor
Zenei vezető: Gulyás Levente
Látványtervező: Lenkefi Zoltán
Rendezőasszisztens: Fehér Tímea

Rendező: Greifenstein János

Budapest, Thália Színház, Nagyszínpad
2008. május 5. Hétfő, 18.00 óra

Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

süti beállítások módosítása