Londoni Nemzeti Színház

A Londoni Nemzeti Színház programja májustól augusztusig igen változatosnak ígérkezik. Többek között bemutatják Thomas Middleton: The Revenger’s Tragedy c. mûvét Melly Still rendezésében, amelynek premierjét június elején tartják, de a nyári elõadások után is repertoáron marad. Elsõsorban kortárs szerzõk darabjait mutatják be, amelyek közül néhány érdekesebbet emelünk ki az alábbiakban.

Lee Hall: The Pitman Painters (A bányász festők) darabját William Feaver könyve inspirálta, és londoni premierje május 21-én lesz a Cottesloe Theatre-ben. Az előadás a newcastlei Live Theatre és a londoni Nemzeti koprodukciója, amelyet Max Roberts rendezett és június 25-ig lesz műsoron. 1934-ben egy ashingtoni bányász csapat meghívására egy professzort tart előadást nekik a művészetekről, amely nagy hatást gyakorol rájuk, és elkezdenek festeni. Egy idő után a legavantgárdabb művészeket sorolhatják barátaik közé, és a műgyűjtők is vásárolják alkotásaikat. Mindemellett továbbra is a bányában dolgoznak.
A bemutatóval párhuzamosan láthatók lesznek az Ashington Group festményei is.

Michael Frayn: Afterlife (Túlvilág) c. előadásban játszik Roger Allam, aki legutóbb a londoni Nemzeti Színházban Frayn Democracy c. darabjában tűnt fel, és most Max Reinhardt alakítja. A történet főhőse a színháztörténet kiemelkedő alakja, Max Reinhardt, akinek az az életre szóló célkitűzése, hogy lebontsa a határt színház és az általa ábrázolt világ között. Az Afterlife arról szól, hogy a sebezhető, magára maradt, zsidó művész és a Salzburgi Játékokon általa megrendezett Everyman főhőse között milyen hasonlóság van, és Reinhardt hogyan valósítja meg élete célját, mégpedig oly módon, amire aligha számíthatott valaha is.

Dosztojevszkij Az idióta c. regénye alapján Katie Mitchell (rendező) és a színház társulata hozza létre a ...some trace of her című előadást július végén. Egy halott nő menyasszonyi ruhában fekszik az ágyon, szívében ezüst kés. Mellette fekszik az a két férfi, aki szerette őt. A rendezőnő - ahogy korábbi munkáiban is - a multimédia eszközeit, különösen a videót használja fel ebben a produkciójában.

Rebecca Lenkiewicz: Her Naked Skin c. darabját úgyszintén július végén mutatják be Howard Davies rendezésében.  Helyszín London, 1913-ban, a szüfrazsett mozgalom idején. A választási jogaikért harcoló nők ezreit zárják a Holloway börtönbe. Közöttük van Lady Celia Cain, akit leköt a napi politika és meghiúsult házassága. Találkozik egy fiatal varrónővel, Eve Douglas-szal, és élete erotikussá, de egyben veszélyessé is válik.

Oscar Wilde/Merlin Holland: De Profundis és Harold Pinter: A Slight Ache c. műveket ötvenperces előadásban hat órakor játsszák a Londoni National Theatre-ben júliustól augusztusig néhány alkalommal. De Profundis -ban Corin Redgrave olvassa fel Wilde-nak a börtönben, a szeretőjéhez írt levelét. Pinter darabja pedig betekintést enged egy hosszú ideje együtt élő házaspár szerelem nélküli életébe.

Forrás: ITI Magyar Központ

süti beállítások módosítása