Shakespeare Fesztivál 2008.

444 éve született William Shakespeare. Idén 4. alkalommal lesz nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán június 30 és július 12. között. A vendégek Budapest, London, Vilnius, Craiova, Kolozsvár, Zágráb, Szabadka és a japán Niigata-City színházai. Közöttük számos világnagyság található.

Ebben az évben is a legjobb előadásokból válogatott a Shakespeare Fesztivál Grémiuma.

-  Krétakör Színház  hamlet.ws Schilling Árpád rendezésében 
-  E. Nekrošius Meno Fortas színháza Litvániából. Most a trilógia harmadik részét, a Macbethet hozzák el Gyulára.
-  Silviu Purčarete világhírű román rendező a Craiovai Nemzeti Színházban az idén február végén bemutatott Szeget szeggel produkcióval lesz jelen.
- Tompa Gábor rendezésében várjuk a Kolozsvári Magyar Színház és a Gyulai Várszínház bemutatóját: III. Richárd.
- A londoni Shakespeare's Globe Theatre előadása európai turnéja során a Várszínház mögött: Rómeó és Júlia. Szabadtéren, angolul.
-  Niigata-Cityből, Japánból érkezik a  Ryutopia Noh Theater a Téli regével.
-  Csajkovszkij: Hamlet című balettjét a zágrábi Ballet Troupe Croatia mutatja be.
-  A L'Art pour l'art Társulat Gyula számára készítette a Sok hűhó Shakespeare-ért produkciót
-  Szabadkáról vendégeskedik a Vízkereszt, vagy bánom is én, Telihay Péter rendezésében

A kísérő programokban látható lesz a Szabadkai Gyermekszínház Shakespeare: Hamlet, a dán királyfi című bábelőadása, amely egyaránt szól gyermekeknek és felnőtteknek. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Vigyétek ki az éjjelit! című előadása Zsámbéki Gábor rendezésében is szerepel a fesztivál programjában. És itt van újra a budapesti Fringe fesztivál,  külön-díjas produkciója: a kétnyelvű Mmmbeth, a Berze csoport előadásában. Ezen kívül lesznek filmvetítések, Shakespeare korabeli koncertek, szakmai konferencia díszlettervezőkkel a Shakespeare-i tér címmel, és Shakespeare konyhája: két gyulai étterem  reneszánsz ételeket kínál.
A fesztivál idején látható a Shakespeare a plakátokon című kiállítás.

A Shakespeare Fesztivál után számos újdonság, színházi bemutató és jazz program szerepel még az gyulai Várszínház nyári programjában.>>> RÉSZLETES PROGRAM <<<

Forrás: Shakespeare Fesztivál

süti beállítások módosítása