Angol nyelvű drámafesztivál

Londonból, Nagyváradról valamint az írországi Sligo városából is érkeznek színjátszó csoportok a 9. Nemzetközi Angol Nyelvû Drámafesztiválra, mely a napokban zajlik a debreceni Víg Kamara Színházban.

Szabó László, a Debreceni Egyetem PR-referensének tájékoztatása szerint az idei drámafesztiválon a debreceni egyetem hallgatói mellett két veszprémi egyetemistákból álló társulat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak színjátszó csoportja, illetve két nagyváradi együttes is szerepel, továbbá egy ír és egy angol színházi társaság vendégprodukcióját is láthatja a közönség.

A 2008. évi fesztivál újdonsága, hogy ebben az évben első alkalommal adják át a Dick St. George rendezői díjat, amelyet a szervezők 2007-ben alapítottak a névadó amerikai vendégprofesszor debreceni tevékenységének elismeréseképpen.

A veszprémi Pannónia Egyetem Sündisznó csoportjának műsorán Georg Friedrich Handel: Saul című művének adaptációja szerepel, míg a Pulykaszínház társulata Joseph Kesselring Arsenic and Old Lace (Arzén és Levendula) című darabját adja elő.

A Debreceni Egyetem hallgatói Stanley Kubrick híres filmje, a Dr. Strangelove forgatókönyvének színpadi adaptációjával állnak a közönség elé, az előadás címe: The War Room.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak színjátszó csoportja Jack Sharkey darabját adja elő While the Lights Were Out címmel. A Partiumi Keresztény Egyetem egyik csapata Scott Sickles művét mutatja be Dangerous Angels (Veszélyes angyalok) címmel, míg a másik társulat Terri Wilson Help Wanted: A Comedy That Works For a Living című darabbal lép színpadra.

Az ír Institute of Technology egyetemistái Brian Friel Dancing at Lughnassa (Pogánytánc) című művét állítják színpadra, a londoni Royal Hollowayből pedig Libby Worth The Gaze Devised című darabjával érkeznek a diákok.

A nemzetközi drámafesztivál végén zsűri értékeli az előadásokat, melynek tagjai három pénzdíjas produkciós díjat ítélnek oda. Külön elismerést kap a legjobb rendező, színész és színésznő.

A Nemzetközi Angol Nyelvű Drámafesztivált a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Angol-Amerikai Intézete és az Angol Nyelvű Dráma Társaság közösen rendezi.

Forrás: STOP

süti beállítások módosítása