Biennále

Hazánk a kultúra területén igencsak sok maradandót alkotó művésszel dicsekedhet, akiknek munkásságát a világ számtalan országában elismerik. Talán nem is tudjuk, vagy csak ritkán jut el hozzánk, hogy a határainkon túl élő, velünk egy anyanyelvet beszélő kortársaink között is sokan világraszólót alkotnak.

Biennl_logo_-_sajt

 

A Miniszterelnöki Hivatal támogatásával 2009 őszén az Égtájak Iroda második alkalommal rendezi meg a Biennále - A külhoni magyarok kulturális fesztiválját Budapesten.
A 2007-es Biennále alkalmat teremtett a külhoni magyar kortárs művészeknek, hogy megmutassák kreativitásukat, határon túli helyzetükből fakadó kulturális identitásbeli szituációkra reflektáló művészetüket a hazai közönségnek.
Az idei program célja elmélyíteni a két éve indított folyamatot: bemutatkozási lehetőséget biztosítani a külhoni magyar művészeknek, felvonultatni a határon túli művészeti élet alkotóit, kiugrási lehetőséget teremteni a fiatal tehetségeknek, segíteni új produkciók megszületését.

Október 14. és 31. között színes palettát kívánunk nyújtani a külhoni művészeti élet aktualitásaiból. Az eseménysorozat valóban összművészeti fesztivál: helyet kap a színház, a zene, a tánc, a film, az irodalom és a képzőművészet is.

A fesztivál nyitókoncertje igazi szenzációul szolgál a klasszikus zene rajongóinak. Az 1956-os emigránsokból alakult világhírű zenekar, a Philharmonia Hungarica tíz év szünet után koncertezik ismét Vásáry Tamás vezényletével. Az izraeli marimbaművész, Asaf Roth Palya Beával lép fel, de saját zenekarával, a The Biting Sheep-pel is bemutatkozik. A virtuóz hegedűművész, Roby Lakatos gyerekkori barátaival ad közös koncertet.

A Bartha József (Románia), Farkas Roland (Szlovákia) és Szombathy Bálint (Szerbia, Horvátország, nyugati világ) kurátorok által a NO Pass című csoportos kiállításra meghívott képzőművészek a kortárs műfajok legtágabb horizontján mozognak.

A Biennále színházi programját klasszikus művek korszerű feldolgozásai alkotják. Budapesten először lesznek láthatóak a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely, a Komáromi Jókai Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház meghívott produkciói, ráadásul a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház első premiere a magyar fővárosban lesz, Molière: A mizantróp című darabját a színház igazgatója, Bocsárdi László rendezi.

Fszek_elotr_ltvnyterv_-_sajt
Fészek előtér látványterv

 

Mind a zene, mind a színházművészet rajongóinak érdeklődését felkeltheti a világ egyetlen nemzetiségi operatársulata, a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka. Verdi Álarcosbál című művét a Katona József Színház nemzetközileg elismert rendezője, Ascher Tamás állítja színpadra, aki gyakran dolgozik külföldön, de külhoni magyar társulatnál ez az első munkája.

A Budapesti Operettszínház és Bukaresti Nemzeti Operettszínház társulatából magyar és román nyelven, kétnyelvű feliratozással lesz látható Presgurvic: Rómeó és Júlia című musicalje Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A „román" szereplők között két magyart is találunk: Lőrinc barátot a temesvári magyar színház korábbi igazgatója, Demeter András játssza, Tybalt szerepében pedig a Marosvásárhelyen diplomázott Fazekas Ernő látható.

A fesztivál központja a budapestiek számára legendás hely, a nagy hagyományokkal bíró Fészek Művészklub lesz, ahol nem csupán kiállítások, színházi és zenei programok várják az érdeklődőket, hanem a művészek emblematikus központja két hétre valódi találkahellyé válik: írók, költők, színészek, rendezők, táncművészek, énekesek, zenészek, képzőművészek, filmalkotók találkoznak egymással és az érdeklődőkkel.

A Biennále előadásaira belépőjegyek a www.jegymester.hu oldalon, és az ismert jegyirodákban, valamint a fesztivál ideje alatt a Fészek Művészklubban válthatók.

 

KLASSZIKUSAN AKTUÁLIS - AKTUÁLISAN KLASSZIKUS
Színpadművészet a Biennálén

Az első Kortárs Művészeti Fesztiválhoz hasonlóan az Égtájak Iroda „Vendégségben Budapesten" színházi sorozatának őszi idénye ebben az évben is beépült a Biennále programjába, s ily módon a külhoni magyar színpadművészet legfrissebb alkotásai és legjelentősebb alkotói még nagyobb műfaji változatosságban mutathatják be, milyen sokszínű és magas színvonalú a magyar teátrumi élet szerte Közép-Európában. Érdekes, hogy amíg két évvel ezelőtt inkább kortárs műveken alapuló színpadi alkotások lehettek jelen, ezúttal főként klasszikusok korszerű feldolgozásai között válogathatunk.

Ugyanez mondható a Biennále színpadművészeti programsorozatát nyitó „Nagy József Regionális Kreatív Műhely" ősbemutatójáról is. Bár az 100 tű hossza című, élő zenével előadott színielőadás kétségtelenül a vajdaságiak legújabb egyedi alkotása, ugyanakkor a méltán világklasszisként tisztelt Nagy József társulatának összetétele, alkotótársainak, illetve az élő zenét előadó művészeknek a köre, a mozgásművészeti produkció témája, dramaturgiája, motívumai, stílusa és filozófiája összehasonlíthatatlanul az „élő klasszikus" Nagy Józsefet fémjelzik.

A prózai színházművészetet a nagyszínpadon három rangos határon túli magyar társulat reprezentálja. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatójának, Bocsárdi Lászlónak legújabb rendezése Molière A mizantrópja, amelynek címszerepét Pálffy Tibor alakítja. További jó hír a szentgyörgyi társulat és a színpadi különlegességek kedvelőinek - főként a Jászai-díjas művész Magyarországon is nagyszámú rajongó táborának -, hogy Pálffy Tibor saját rendezésében és izgalmas előadásában Beckett Az utolsó tekercs című monodrámája is megtekinthető a Fesztivál keretében. A mizantrópban pedig viszontláthatjuk a legutoljára Yvonne burgundi hercegnő Fülöpjeként nagy sikert aratott Mátray Lászlót, és a Gombrowicz-abszurd emlékezetes címszereplőjét, a szintén népszerű Kicsid Gizellát is. Az ő szerepét, Céliménte-t a kolozsvári Mizantrópban annak idején az a Gajzágó Zsuzsa játszotta, aki a sepsiszentgyörgyi előadásban „Arsinoé" lett. A Tamási Áron Színház legfrissebb bemutatóját a budapesti közönség láthatja először!

richard_01
III. Richárd
Fotó: Rudolf István

Ezúttal Shakespeare- és Csehov-darabot mutat be Budapesten a Biennálét záró Kolozsvári Magyar Színház. A minden tekintetben időszerű III. Richárdot Bogdán Zsolt briliáns címszereplésével - amely nemrég a Gdanski Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon is messzire hangzó sikert aratott - Tompa Gábor rendezte csakúgy, mint a Három nővért, amely az idei UNITER-Gálán elnyerte a Román Színházművészeti Szövetség „az év legjobb előadásának" és „a legjobb rendezésért" járó díjait. (Egyébként a díszlettervért Both András, a Mását játszó Kézdi Imola, a Versinyint alakító Bogdán Zsolt, Andrejért Hatházi András és Nataljáért Skovrán Tünde ugyancsak UNITER-díjra voltak jelölve, akárcsak a sepsiszentgyörgyi Yvonne, burgundi hercegnő és rendezője, Bocsárdi László, díszlettervezője, Bartha József, valamint Mátray László és Pálffy Tibor.)

3nover
Három nővér


Szlovákiát most is a Komáromi Jókai Színház képviseli. Az erdélyi Tamási Áron Énekes madár című színjátékát a felvidéki művészekkel a kárpátaljai Vidnyánszky Attila vitte színre elgondolkodtatóan szórakoztató, igazi „vidnyánszkys" stílusban. A kiváló fiatal rendező Czajlik József hazatérését jelzi viszont Szophoklész Antigonéjának egyszerre antik és nagyon mai, elidegenített és mégis bensőséges felfogása.

enekes
Énekes madár
fotó: Dömötör Ede


A Biennále keretében Czajlik egy másik rendezése is megtekinthető a FÉSZEK Művészlub Kupolatermében. A csak rövid ideje működő dunaszerdahelyi Epopteia Műhely Társulás Gál Tamás előadásában tavaly óta méltán visszhangos sikerrel játssza Jevgenyij Griskovec Hogyan ettem kutyát? című drámáját.

A Kupolaterembe ezen kívül is több különleges kamaraelőadásra érdemes jegyet váltani. A kolozsvári Kakuts Ágnes Árva élet címmel egy 16 gyermekes csángó asszony vallomását adja elő, mely egyszerű, szinte eszköztelen, őszinte és természetes: igazi katartikus élményt nyújthat. A szatmárnémeti Harag György Társulat színészének, Rappert Gábornak zenés Cseh Tamás estje pedig a nyáron elhunyt és a határon túl szintén közkedvelt művészre emlékeztet.

kakuts01
Kakuts Ágnes: Árva élet

 

Néhány éve Budapesten is nagy szakmai és közönségsikert aratott a szabadkai Népszínház Záróra című előadása. Ezúttal - Kalmár Zsuzsa, Kovács Nemes Andor, valamint Ralbovszki Csaba kezdeményezésének, illetve Brestyánszki Boros Rozália dramaturgnak és Mezei Zoltán rendezőnek köszönhetően - egy kissé másfajta kamaradarabbal rukkoltak elő. Az Adieu, Bandi egy szerelmi háromszög története, amelynek „szögeiben" Léda, Ady Endre és Dodó", azaz Diósi Ödön áll. Az Ifj. Kucsera Géza által megzenésített versek „eredeti költőjét" Kovács Nemes Andor személyesíti meg, akinek egyben ez a vizsgaelőadása.

 

normal_DSCN6731
Záróra
fotó: Molnár Edvárd

 

Színházművészeti értékei miatt két zenés nagyszínpadi produkcióra is szeretném felhívni a figyelmet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a budapesti Katona József Színház nemzetközileg elismert főrendezője ugyan gyakran állít színpadra darabokat külföldön is, de határon túli magyar együttesnél mindeddig nem dolgozott. A világ egyetlen nemzetiségi operatársulata azonban októberben Ascher Tamás-rendezést visz közönség elé. A Kolozsvári Állami Magyar Opera Verdi Álarcosbál című új bemutatójának budapesti premierjét a Biennále keretében tekinthetjük meg. A karmester a szintén kolozsvári származású, Magyarországon élő Selmeczi György.

A Budapesti Operettszínház legnagyobb sikere Gérard Presgurvic Rómeó és Júliája, melyet Kerényi Miklós Gábor és alkotótársai tavasszal a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban is színre vittek, ahol eddig ez a műfaj valójában ismeretlen volt, ám a premier óta a román produkció iránti érdeklődés szinte vetekszik a magyarországiéval. Szakmai különlegessége, hogy most először került külföldi színpadra egy magyar musical produkció replika-változata. A Biennále keretében sort kerítenek egy rendkívüli kétnyelvű előadásra is a két intézmény művészeinek közös tolmácsolásában. A „román szereplők" között két magyarral is találkozhatunk. A Temesvári Csiky Gergely Színház korábbi igazgatója, a Budapesten ugyancsak népszerű, jelenleg szabadúszó színész Demeter András Lőrinc barátot játssza. A Tybaltot alakító bukaresti születésű, Marosvásárhelyen diplomázott Fazekas Ernő pedig egyúttal a román nyelvű változat fordítója volt.

Kellemes színházi élményeket kívánunk.
Darvay Nagy Adrienne
Színháztörténész-szakíró, Színházművészeti szaktanácsadó

 

BIENNÁLE - A KÜLHONI MAGYAROK KULTURÁLIS FESZTIVÁLJA
2009. október 14. - október 31.
PROGRAM


SZÍNHÁZ, TÁNCSZÍNHÁZ

Október 18. vasárnap 19 óra - Bárka Színház
A magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely vendégjátéka
100 TŰ HOSSZA - színielőadás élő zenével (rendező: Nagy József)

100tuhossza

A lét folytatódik. Maszkok mögött is. Mai alakoskodókat látunk, az egykori bohóc árnyképeit, a tragédia visszájából magát a drámát, abban a társadalmi-történeti pillanatban, amikor minden maszk leesik és a Király újfent meztelen. A szereplőket bonyolultan átfonó játék a pódiumon muzsikáló zenészekre is kiterjed A színészekhez, egy-egy szerephez egy-egy muzsikus járul. A végjátszma rabjaiként, gúzsba kötötten is, az éltető játék uralja a történéseket. A zenével/mozgással együtt, párhuzamosan egy új világot szülő magatartás körvonalazódik.

 

Október 19. hétfő és 20. kedd 19 óra - Thália Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka
Molière: A MIZANTRÓP - bemutató előadás (rendező: Bocsárdi László)

Mit tehet egy ember, ha bármerre fordul, a világban csak képmutatást lát? Ha állást, megbecsülést csakis a kapcsolatrendszer, jó helyen és jó időben elhelyezett mosolyok, hálára váró jószolgálatok szerezhetnek neki? Mit ér így az érdem? Mit egy igaz ember? Alceste, Molière darabjának főhőse elkeseredett harcot vív a világgal: kíméletlen őszinteséggel száll szembe minden fonáksággal, amit maga körül lát. Miközben egyenes természete újra és újra bajba sodorja - hiszen a képmutatás világában az őszinteség nem maradhat megtorlatlanul - fokozatosan mélyül benne az embergyűlölet, míg végül nevetséges helyzetekben megalázva, jogában megtiporva, őszinteségében csúffá téve nem marad számára más kiút, csak az emberek világából való menekülés.
A Tamási Áron Színház és az Égtájak Iroda közös produkciója

 

Október 22. csütörtök 21 óra - Fészek Művészklub Kupolaterem
Jevgenyij Griskovec: HOGYAN ETTEM KUTYÁT? - a dunaszerdahelyi Epopteia Műhely Társulás előadása, rendező: Czajlik József

A dráma története gyermekien egyszerű. Egy ember, az Elbeszélő arról beszél, miként szolgált le három évet a csendes-óceáni flottánál. Igen. A szöveg ereje nem a mit?, hanem a hogyan mondja el? kérdésben rejlik. Magyar nyelvterületen először, a világ színházi életében pedig harmadszor mutatják be ezt a művet. Ezúttal az újonnan létrejött EPOPTEIA MŰHELY TÁRSULÁS előadásában, mely név mögött ezúttal Gál Tamás (Elbeszélő) és Czajlik József rendező állnak.

 

Október 26. hétfő 19 óra - Merlin Színház
A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka
Szophoklész: ANTIGONÉ (rendező: Czajlik József)

A Kr. e. 442 körül bemutatott tragédia, sajnos igazi mai tragédia! A HATALOM mindenkinél, és mindennél fontosabb! Nem számít a szeretet, a szerelem, nincs barátság, tisztesség, emberség, elvekért való kiállás... Ebben a világban egy szeretettel teli ember képtelen élni, nem alkuszik... Antigoné elvei megtagadása helyett inkább a halált választja.

 

Október 28. szerda 19 óra - Thália Színház
A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka
Tamási Áron: ÉNEKES MADÁR (rendező: Vidnyánszky Attila)

Az Énekes madár című székely népi játék az emberi tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Olyan, mint egy tündérmese, melyben a humor, a könnyes kacagás, az édes évődés, a szárnyaló szerelem mögött fájdalmasan nevetséges, örök érvényű szánalmas emberi sorsok és cselekedetek rejtőznek. A megkeseredett, kényszerházasságba menekülő öregek összefognak a fiatalok tiszta szerelme ellen. A világ és az ember ma ugyanúgy működik, mint Tamási Áron 1933-ban írt művében, azzal a különbséggel, hogy itt a csodák meg is történnek.

 

Október 28. szerda 19 óra - Fészek Művészklub Kupolaterem
A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka
ÁRVA ÉLET - ELMONDJA KAKUTS ÁGNES

Anna néni, a 16 gyermekes csángó asszony nagyon tehetséges volt, kiváló előadói képességekkel. Olyan írótalentum, aki „élőbeszédben" mondta el az élettörténeteit. Monológjai, történetei, melyekből a vallomás összeáll, önmagukban is kerek egészet alkotnak, szóljanak akár valamelyik gyereke haláláról, akár a férjével való viaskodásáról. Az „élőbeszédből"összeáll egy sors. A csángó sors, de az asszonysors is, mert legalább annyira asszonysors is, ami kibontakozik a vallomásaiból.

 

Október 29. csütörtök 19 és 21 óra - Thália Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka
Beckett: AZ UTOLSÓ TEKERCS (rendező: Pálffy Tibor)

Samuel Beckett Az utolsó tekercs című 1958-ban írt darabja egy Krapp nevű férfiról szól, aki születésnapjának „szörnyű eseménye" alkalmából minden évben szalagra mondja az elmúlt év fontosabb eseményeit, hogy ily módon megőrizhesse emlékeit azokra az időkre, amikor már nem lesz több hely az emlékezetében. A 69 éves öregember újra meghallgatja az általa 39 éves korában rögzített, még korábbi önmagáról szóló szalagot, de már nem sikerül megértenie a felvételt. Beckett különös darabja a Krapp emlékei és rögzített emlékei közötti ellentmondásokról, valóság és érzékelés egybehangolásának képtelenségéről szól.

 

Október 30. péntek 19 óra - Thália Színház
A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka
Shakespeare: III. RICHÁRD (rendező: Tompa Gábor)

Richard2_k

„A legvéresebb Shakespeare-mű paradox módon a legtöbbet játszott is egyben. A hatalmi téboly koroktól függetlenül az európai kultúra állandójának tűnik, és ezt a színház története során elképesztő változatossággal mutatja be, ám minden bizonnyal a legradikálisabb nézőpontból a III. Richárd. A királydráma happy endje sokkal inkább a magáért való, romjaiból is megújulni bíró hatalom ironikus és megsemmisítő metaforája, azé a hatalomé, amely leginkább a maffiák túléléséhez hasonlítható. Ebben a darabban, a természetesen szintén meggyilkolt gyerekek kivételével, egyetlen szereplő sincs, legyen bár gyilkos vagy áldozat, férfi vagy nő, nemes úr, herceg vagy átlagember, aki ne volna mások vérétől szennyes. Shakespeare korai műve azonban nem pusztán rémdrámaként olvasható. Gloucester hercege, aki III. Richárd néven Anglia trónjára lép és gyakorlatilag korlátlan hatalommal bír, az emberi lét határainak átlépésével a halál legyőzésére tesz kísérletet. A zsarnok mellett mindegyre ott látjuk Richárdot, az embert, aki túl akar lépni mások pusztulásában felismert, önnön halandóságán. A halállal való teljes azonosulás révén vajon legyőzhető-e a halál? - Richárd kérdése ez, aki saját életét teszi egy minden ízében tragikus kísérlet tárgyává a történelemnek nevezett horrormúzeumban." Visky András

Október 30. péntek 21 óra - Fészek Művészklub Kupolaterem
Kalmár-Ralbovszki-Kovács Nemes-Brestyánszki: Adieu Bandi (egy szerelem története) - a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, rendező: Mezei Zoltán
Az előadás Ady Endre levelezése, versei és novellái alapján, Bölöni György, Péter I. Zoltán és Czeizel Endre írásainak felhasználásával készült

Álmom, ébrenlétem, szenvedésem, örömem te vagy. Látod, érzed, hogy mennyire szeretlek? Nagyon szeretlek. Nagyon. És nagyon hamar el kell dőlnie a sorsomnak, mert így nem bírom. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként, amikor egyedül vagyok és én kívánlak és milliószor csókollak álmomban. Csókollak, szorítlak, vágyammal benned vagyok, te édes, egyetlen asszony, minden percben...
Jártunk-e mi együtt, vagy együtt jártunk-e mi Párizsban, Párizsunkban, mely kínokban vonaglik most, mint egy makrójától fojtogatott szabados delnő? Ha együtt kóborogtuk volna be a Várost, kinek meg kell bocsátanunk, miként Magdalénának Krisztus megbocsátott, ne feledjük el egymást. És ne feledjük el, hogy Párizs rabló volt, mint a szerelem, de a szerelemnél szebb ajándékot nem kapott az ember, és Párizs csakugyan az új Athén volt. Be rejtett engem, be mámorosított, be rossz volt, és be vidámító: kicsiny zugainak, groteszk embereinek árnyai most megszentelődnek.

Október 31. szombat 19 óra - Vígszínház
A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka
Csehov: HÁROM NŐVÉR (rendező: Tompa Gábor)

„A Három nővér megváltásról szóló drámaként izgalmas számomra. Eszerint a három nővér tulajdonképpen egyetlen nőalak három vetülete: a gyermeki, a női és az anyai, akiknek együtt kell maradni ahhoz, hogy lehetségessé váljon a túlélésük. Ott lebeg az Atya szelleme, nem tudnak és nem is akarnak megszabadulni tőle. A Fiú is megjelenik, hiszen a darab elején a nővérek Versinyin megérkezését már-már messianisztikus módon élik meg: őbenne látják a megváltót, aki végre Moszkvába viszi őket. És végül ott a Szentlélek is, amelyet én a szenvedéssel azonosítok. Azzal a szenvedéssel, amelyet a szereplőknek különböző formában ugyan, de vállalniuk kell. Vonz a Három nővér zeneisége is, amely rokonítható az általam annyira kedvelt abszurd művekkel. Ez a zeneiség, mint minden szimfonikus szerkezetű mű, nagy pontosságot és pontos tonalitást, hangszínt, atmoszférát, színárnyalatokat követel." Tompa Gábor

A Három nővér mint a legjobb előadás, Tompa Gábor mint a legjobb rendező elnyerte Románia legrangosabb színházi elismerését, az UNITER-díjat.

 

OPERA, OPERETT

Október 21. szerda és 22. csütörtök 19 óra - Budapesti Operettszínház
Budapesti Operettszínház és Bukaresti Nemzeti Operettszínház közös előadása
Presgurvic: RÓMEÓ ÉS JÚLIA - musical (rendező: Kerényi Miklós Gábor)

romeo_k

A Budapesti Operettszínház és Bukaresti Nemzeti Operettszínház társulatából válogatott szereposztásban két este magyar és román nyelven, kétnyelvű feliratozással látható Presgurvic: Rómeó és Júlia című musicalje Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A „román" szereplők között két magyart is találunk: Lőrinc barátot a temesvári magyar színház korábbi igazgatója, Demeter András játssza, Tybalt szerepében pedig a Marosvásárhelyen diplomázott Fazekas Ernő látható, aki egyben a román nyelvű változat fordítója is.

Október 27. kedd 19 óra - Thália Színház
A Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka
Verdi: ÁLARCOSBÁL, rendező: Ascher Tamás

Alarcosbal1_k

A nemzetközileg elismert magyar rendező, Ascher Tamás először dolgozik a világ egyetlen nemzetiségi operatársulatával. A főbb szerepekben: Kele Brigitta, Fülöp Márton, Pataki Adorján, Molnár Mária, Vígh Ibolya.

 

ZENE

Október 17. szombat 19 óra - Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A PHILHARMONIA HUNGARICA KONCERTJE - A legenda feltámad
vezényel: Vásáry Tamás

Az 1956-os emigránsokból alakult világhírű zenekar, melyet Doráti és Menuhin neve fémjelzett, több mint egy évtizede megszűnt. Tagsága - magyarországi muzsikusokkal kiegészülve - erre az alkalomra ismét összeáll, hogy a nemzetközi hírű hegedűművész, Ágoston András vezetésével a Biennále nyitókoncertjén fellépjen.

Műsor:
Kodály: Páva-variációk
Haydn: C-dúr hegedűverseny
Szünet
Beethoven: V. szimfónia

Október 18. vasárnap 19 óra - Fészek Művészklub Színházterem
LÉLEKHÚROK - Akusztikusgitár-est
Lélekhúrok elnevezést azért kapta ez az est, mert a fellépőket nemcsak az akusztikus gitár, hanem a közös származás is összekapcsolja.

A nemzetközi színtér egyik legnagyobb nevének számító Muriel Anderson már külföldön született, azonban ma is tartja a kapcsolatot magyarországi rokonaival. Az Agócsi-Tüske Duó tagjai a nyolcvanas évek végén hagyták el az országot, míg Szátvári Csaba az erdélyi magyarságot képviseli. A fellépő művészek Szabó Sándor meghívására mutatják be zenei- és országhatárok felett átívelő művészetüket, melyet a közös magyar lélek húrjai kötnek össze.

Közreműködik: Muriel Anderson (USA), Agócsi-Tüske Duó (H), Szátvári Csaba (RO), Szabó Sándor (H)

Október 18. vasárnap 19 óra - Wekerle-telepi református templom
A ZSELÍZI FRANZ SCHUBERT VEGYESKAR KONCERTJE
Karnagy: RNDr. Horváth Géza

A vegyeskar 1982. február 1-jén alakult. Tagságát kezdetben főleg egykori kiváló nótaénekesek, dalárdatagok és lelkes gimnazisták alkották. A szlovákiai magyar kórusok háromévenként megrendezett országos versenyén, a Kodály Napokon először 1984-ben vettek részt, ahonnan arany minősítéssel tértek haza. Az utóbbi két évben a kórus sikeresen mutatkozott be többek között Bátaszéken, Komáromban, Szencen, a budavári Mátyás-templomban, az MTA Dísztermében. 2007-ben munkájukat Pro Urbe-díjjal ismerték el.

 

Október 24. szombat 19 óra - Fészek Művészklub - Színházterem
FOLYÓK FÖLÖTT - A vajdasági Bakos-Verebes zenei konzorcium hangversenye

„Ahhoz, hogy valóban találkozhassunk egymással, olyan helyeket kell felfedeznünk, amelyek függetlenek mindenféle, földön meghúzható határoktól. E helyszíneknek nem kisebb tér ad otthont, mint a levegőég. Itt találhatók együvé tartozásunk, illetve ez irányú reményeink felépítményei is: hidak, fellegvárak, lebegő városok, de nem ritkán mentsváraink tornyai is kivillannak a felhők közül. Mert szeretnénk magunkról úgy beszélni, hogy mindenkihez méltán szóljunk. Talán így fogalmazható meg az a cél, amelyet zenénkkel most keresni indultunk." (Verebes Ernő)

Közreműködik: Bakos Árpád - ének, furulyák, koboz, ud, Szerda Árpád - zongora, ének, Kucsera Géza - tenor és szopránszaxofon, Szerda László - dobok, ütőhangszerek, Dudás Bea - ének, Verebes Ernő - klasszikus gitár, hat húros basszusgitár

Október 24. szombat és 25. vasárnap 21 óra - Fészek Művészklub Kupolaterem
CSEH TAMÁS-EST Rappert Gábor előadásában
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat produkciója

Rappert Gábor szatmárnémeti színész Cseh Tamás dalait énekli, csellón közreműködik Kováts István.
A műsorban elhangzó dalok: Csönded vagyok, Valóság nevű nagybátyám, Műcsarnok, József Attila, Fehér babák, Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről, Tangó, Gyerekkorom, Amikor Désiré munkásszálláson lakott, Budapest, Illegalitás, A jobbik részem, Ha Koncz Zsuzsával, Én nagyon szeretlek titeket, valamint szó esik Bereményi Gézáról, Másik Jánosról, Novák Jánosról és a „csehtamásságról" is.

 

Október 25. vasárnap 19 óra - Wekerlei Református Templom
A Nagybecskereki Emmanuel Kórus koncertje

A vajdasági Emmanuel kamarakórus 1997. január 21-én alakult Nagybecskereken. Legfőbb céljuk, hogy a Bánságban, valamint az egész Vajdaságban terjesszék és népszerűsítsék a kórusmuzsikát (mind az egyházit, mind pedig a világit), és fellépéseikkel szebbé és tartalmasabbá tegyék az ünnepi alkalmakat. 2007-ben kiérdemelték a Bárdos Lajos Zenei Hetek Fesztiváldíjas Kórusa büszke címét. A kórus művészeti vezetője és karmestere megalakulásától Konrád Emma.

 

Október 26. hétfő 19 óra - Magyar Kultúra Alapítvány Székháza Corvin terem
MAGYAR ZENESZERZŐK A NAGYVILÁGBAN - szimfonikus hangverseny
Közreműködik Réman Zoltán (klarinét) és a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara, vezényel Selmeczi György
Műsor:
Slezák András: No Man's Land
Kőmíves János: Saint-Clair-fantáziák
Maros Miklós: Klarinétverseny
Erőd Iván: II. szimfónia
Csíky Boldizsár: Gulag

Október 27. kedd 19 óra - Fészek Művészklub Színházterem
GARDEN QUARTET KONCERTJE
„8 ÉVSZAK" - Vivaldi- és Piazzolla-átiratok vonósnégyesre

A Garden Quartet 2006-ban alakult Szabadkán. Tagjai: Zsiga Pál első hegedű, Slobodan Stefanovity második hegedű, Molnár Viktor gordonka, a Szabadkai Zeneiskola tanárai és Tóth Imre mélyhegedű, a Szabadkai Rádió zenei szerkesztője, újságírója. A zenekar Észak-Vajdaság egyetlen állandó jelleggel működő komolyzenei együttese. A vonósnégyes Szerbia és Magyarország több városában tartott önálló koncertet, és vett részt különböző kulturális rendezvényen közreműködőként. A kvartett tagjai 2007-ben aktívan részt vettek a Lányi Ernő által alapított Szabadkai Filharmónia szimfonikus zenekar újjászervezésében, amely az ezt követő évben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját.

 

Október 27. kedd 19 óra - Merlin Színház
ASAF ROTH KONCERTJE

asaf_roth_k

Asaf Roth izraeli marimbaművész. Fellépett többek között New York-ban, Philadelphiában, Washingtonban, Budapesten, Weimarban, Moszkvában, Novoszibirszkben, Taipeiben, Jeruzsálemben és Tel-Avivban. Asaf 2002-ig a New York-i zenei élet egyik kiemelkedő alakja. Több neves zenekarral is játszott, mint a Philadelphia Vituoso Orchestra és az Izraeli Filharmonikusok. New York-i tartózkodása folyamán több jazz-, pop-, latin és brazil együttessel is fellépett.

 

Október 29. csütörtök 21 óra - Gödör Klub
THE BITING SHEEP-koncert
A The Biting Sheep (Harapós Bárány) nevű elektronikus-akusztikus duót Asaf Roth alapította 2005-ben.

Október 31. szombat 19 óra - Thália Színház
ROBY LAKATOS ENSEMBLE-KONCERT

Kétévesen kezdte a zenetanulást, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy híres cigány muzsikusdinasztiába született, és még a valaha élt legsikeresebb prímásnak, Bihari Jánosnak is egyenes ági leszármazottja. Roby - akinek Németországban élő dzsessz-szaxofonos bátyja, Tony Lakatos ugyancsak nemzetközi hírű muzsikus - Járóka Sándornál tökéletesítette tudását. Tizennyolc éves korában alapította első zenekarát, amellyel Belgiumban jutott szerződéshez. Az a brüsszeli étterem, ahol muzsikált, hamarosan a belga főváros egyik kulturális nevezetessége lett: Roby virtuóz játékát politikusok, üzletemberek mellett a zene olyan nagyságai is szívesen hallgatták, mint Yehudi Menuhin vagy Claudio Abbado.

A kilencvenes évek közepén Roby Lakatost szerződtette a Deutsche Grammophon, amely a klasszikus zenei hanglemezkiadást sújtó recessziót olyan crossover kiadványokkal igyekezett ellensúlyozni, mint Roby rendhagyó cigányzenéje. A kiadó támogatása révén világszerte ismertté lett Lakatos neve. Néhány évvel ezelőtt a Thália Színházban adott emlékezetes koncertet, de ettől eltekintve ritka vendég Budapesten. Saját zenekarában Cséki Kálmán zongorázik, Bóni László hegedül, Bangó Ernő cimbalmozik, Németh Oszkár nagybőgőzik és Rontó Attila gitározik - valamennyien gyerekkori barátai, akikkel hosszú évek óta együtt zenél.



KÉPZŐMŰVÉSZET

Október 14. - november 15. Olof Palme Ház, Erlin Klub Galéria, Videospace Budapest, Magyar Műhely Galéria, Fészek Művészklub Hermann-terem
NO PASS - Képzőművészeti kiállítás

A budapesti Égtájak Iroda másodízben rendezi meg a határon túli kortárs magyar képzőművészek kiállítását. Az elsőre GPS - Ismeretlen szcéna címmel 2007-ben került sor az Ernst Múzeumban, jelentős szakmai és nyilvános figyelem kíséretében. Az ez év októberében-novemberében esedékes rendezvényen 16, nemzetközileg is jegyzett magyar származású alkotó vesz részt a környező országokból és a tengeren túlról. Valamennyien tevőleges alakítói országuk művészeti életének, ám munkásságuk jelentős mértékben túlnőtte a szűkebb kereteket.
A határon túli kortárs magyar képzőművészek biennáléját ama igény hívta életre, hogy az anyaország szakmai közege és szélesebb közönsége is jobban megismerje azokat a külföldi magyar alkotókat, akik mögött nemzetközi elismertség áll, de az egyetemes magyar művészet kontextusában még nem nyertek kellő besorolást. A Bartha József (Románia), Farkas Roland (Szlovákia) és Szombathy Bálint (Szerbia, Horvátország, nyugati világ) kurátorok által meghívott képzőművészek a kortárs műfajok legtágabb nyelvi-ideológiai horizontján mozognak.

A központi rendezvényre a Palme Házban, míg négy kihelyezett önálló bemutatóra az Erlin Galériában, a Fészek Klubban, a Magyar Műhely Galériában és a Videospace-ben kerül sor.

Kiállító művészek: Ricz Géza (Délvidék), Kispál Attila és Kispál Evelin (Sepsiszentgyörgy), Estefán Arnold (Bukarest), Farkas Roland és Boráros Henrik (Prága), Farkas Róbert (Délvidék), László István (Dublin), Kántor István (Torontó), Bartusz György (Kassa), Rónai Péter (Pozsony), Bartha József (Marosvásárhely), Bob József (Marosvásárhely), Ivan Ladislav Galeta (Zágráb), Tarkó János (Újvidék), Mésáros Kristína (Pozsony)

Október 14-től 31-ig - Fészek Művészklub
BOLYGÓ BÁLINT KIÁLLÍTÁSA

Bolygo_balint_k

Bolygó Bálint Londonban élő fiatal képzőművész. Munkáiban ötvözi a fizikai, műszaki tudományokat a művészettel. Találmányai vezetékekből, motorokból, csigákból állnak össze; működésük, mozgásuk nyomot hagy a papír-, fém-, gipsz- és üvegfelületeken, mintákat rajzolva, bemutatva az idő múlását, a kapcsolatot tér, anyag és idő között.

 

FOTÓ

Október 14-től 31-ig - Fészek Művészklub
HATÁRTALAN MŰVÉSZET - Kaiser Ottó fotóművész kiállítása

Október 16-tól november 8-ig - IF Jazz Cafe &Restaurant (IX. Ráday utca 19.)
MEMPHIS FEKETÉN - Mark Bollobas fotóművész kiállítása

 


IRODALOM

Október 19. 18 óra - Fészek Művészklub
A kolozsvári Koinónia kiadó bemutatkozása

Október 21. 18 óra - Fészek Művészklub
A pozsonyi Kalligram kiadó bemutatkozása

Október 21. 21 óra - Fészek Művészklub
Piroska és a Farkas - összeállítás határon túli magyar erotikus és obszcén népmesékből

Október 24. szombat 18 óra - Fészek Művészklub, Színházterem
ALVÓ TITÁNOK
Gondolattársítás és műhelybeszélgetés Verebes György Alvó titánok című kiállításának és albumának motívumaival kapcsolatban hat zEtna-szerző: Balázs Attila, Beszédes István, Danyi Zoltán, Sinkovits Péter, Verebes György és Verebes Ernő részvételével.
Verebes György zentai születésű festőművésznek, a nagy múltú Szolnoki Művésztelep jelenlegi művészeti vezetőjének kamarakiállítása és vajdasági magyar könyvkiadók könyveinek vására a fesztiválközpontban.

Október 27. 21 óra - Fészek Művészklub
Lepkék násza - válogatás határon túli magyar írók erotikus műveiből


TÖRTÉNELMI KISVÁROSOK BEMUTATKOZÁSA

Október 20. kedd 17 óra - Fészek Művészklub, Színházterem
Történelmi kisvárosok - a muravidéki Lendva bemutatkozása

Október 21. szerda 17 óra - Fészek Művészklub, Étterem
Történelmi kisvárosok - a drávaszögi Vörösmart bemutatkozása

Október 25. vasárnap 17 óra - Fészek Művészklub, Színházterem
Történelmi kisvárosok - az erdélyi Szamosújvár bemutatkozása

Október 30. péntek 17 óra - Fészek Művészklub, Színházterem
Történelmi kisvárosok - a kárpátaljai Beregszász bemutatkozása

FILM

Október 26. Uránia Nemzeti Filmszínház
HATÁRON TÚLI MAGYAR FILMEK BEMUTATÓJA, TALÁLKOZÁS AZ ALKOTÓKKAL

„A Biennále filmes programja azt a régóta elfogadásra váró tényt bizonyítja és igazolja, hogy az anyaországon kívül is van magyar játék-, dokumentum- és portréfilmkészítés, hogy a szükséges anyagi támogatás hiányában is, gyakran kényszerű megszakításokkal ugyan, de számos kis filmgyártó műhelyben létezett és máig létezik határon túli magyar filmművészet. E program nem adhat teljes képet a külhoni kortárs magyar filmművészetről, csak töredék ízelítőt az elmúlt évek terméséből. Megismerhetjük, hogy milyen témák foglalkoztatták / foglalkoztatják az alkotókat, milyen életérzés jellemezte a vajdasági, az erdélyi, a felvidéki, a muravidéki és a kárpátaljai magyarságot az elmúlt években, évtizedekben. Válogatásunkkal tükrözni kívánjuk a szomszédos országokban a többségi népekkel együtt élő nemzettársaink közérzetét, az őket körülvevő valóságot, a kisebbségi magyar sorsot.

Második budapesti bemutatkozásunknak szimbolikus jelentősege is van: „testközelből" érzékelhetjük, hogy számon tartott részesei lehetünk és vagyunk az egyetemes magyar filmművészetnek, filmes közösségnek." Siflis Zoltán

Október 29. csütörtök Fészek Művészklub
Válogatás a Duna Televízió dokumentumfilmjeiből
Határon innen, de inkább túl - Pódiumbeszélgetés a televízió szerepéről, mint nemzetösszetartó kapocsról

 


GYEREKPROGRAM

Október 18. Művészetek Palotája
CIFRA PALOTA - JÁTÉKOK AZ „ÜVEGHEGYEN TÚL"-RÓL

Ki ne ismerné Benedek Elek mesefiguráit, a Világszép Nádszálkisasszonyt, Furulyás Palkót vagy Mirkó királyt? A Cifra Palota népszerű sorozatában október 18-án a szomszédos országok magyarlakta vidékeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek és szüleik. Játékos foglalkozásokon, kézműves bemutatókon, színpadi programokon, meséken, népdalokon, népi gyerekjátékokon keresztül tárulnak fel Erdély, Délvidék, Muravidék és Felvidék hagyományos értékei az onnan érkező művészek és mesterek segítségével. A kreatív kézműves foglalkozások során a gyerekek többek között hímezhetnek, kosarat fonhatnak, halászhálót szőhetnek, szalmakalapot és szalmavirágot készíthetnek, gyöngyöt fűzhetnek és gyertyát önthetnek. Korpás Éva és barátai kicsiknek (és nagyoknak is) szóló műsorának célja: egyre több gyermek szívébe-lelkébe becsempészni a magyar népdal szeretetét. A repertoárban szereplő népdalok nem autentikus kísérettel szólalnak meg, hanem a zenésztársak segítsége révén a dalokat olyan zenei hangzásvilág öleli körbe, amellyel a mai gyermekek gyakrabban találkoznak (pl. gitár, dob). Szülők és csemetéik felidézhetik az iskolában megtanult népdalokat, de ezek mellett új dallamok is felcsendülnek. A felvidéki Ifjú Szívek Néptáncegyüttes táncházba hívja a kicsiket, a táncegyüttes és Novák Ferenc kalauzolásával pedig rendhagyó történelemóra részesei lehetnek az érdeklődök. A Varázslatos Küldetésben részt vevő csapatok célja, hogy kiszabadítsák a boszorkány fogságából az aranyhajú királykisasszonyt, miközben megismerkednek a vajdasági mesevilág legjelentősebb motívumaival és szereplőivel.

Forrás: Égtájak Iroda

süti beállítások módosítása