Budapesti Nyári Fesztivál 2009

Randevú szlogennel indul június elején a Budapesti Nyári Fesztivál. A Fesztivál idén is több helyszínen több mint 100 programmal 3 hónapon keresztül várja közönségét! A fesztivál minden évben színes kínálattal és egyedi programokkal szórakoztatja hazai és külföldi látogatóit. Fesztiválunk a leghosszabb és legszínesebb nyári fesztivál Budapesten! Az operától a meseszínpadig, a musicaltől a prózai bemutatókig kínál programokat közönségének.


2009_arculat_400


Kiemelkedő produkciók a Margitszigeten 2009-ben:

  • Andrew Lloyd Webber -Tim Rice: Evita

Az izgalmas és látványos musicalt 2009. június 26-án és július 3-án, pénteken nézheti meg a közönség látványos feldolgozásban. A népszerű musicalt a margitszigeti közönség 2009. június 26-án és július 3-án, pénteken nézheti meg látványos feldolgozásban a Győri Nemzeti Színház és a Szabad Tér Színház közös előadásában.

Eva Peron személyét, Webber és Tim Rice műve is segítette a halhatatlanná válásban. A zeneileg erős, és izgalmas musical, nagy kiállításban kel életre a Margitszigeti Nagyszínpadon és felcsendül a jól ismert dal is: „Ne sírj értem, Argentína"! Főszerepben: Berkes Gabriella, Forgács Péter és Tunyogi Bernadett.

  • Prímáspárbaj a 100 Tagú Cigányzenekarral
Július 10-én egyedi élmény várja a Margitszigeten a közönséget, hisz a világszerte ismert 100 Tagú Cigányzenekar egyedi és lenyűgöző show-ját tűzzük műsorra a legkiválóbb prímások részvételével.

 

  • Verdi: Aida
    Nagyszabású operabemutató

Új rendezésben, bemutatóként kapott helyet Verdi legismertebb, legkedveltebb operája az Aida, mely három alkalommal kerül színpadra világhírű, külföldi sztárokkal a főszerepben. Az Aida, a világ legnagyobb szabadtéri színpadainak egyik legkedveltebb operája, melyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a nemzetközileg elismert színházi rendező, Viktor Rizsakov állít színpadra.

A nagy létszámú zenekar karmestere Kocsár Balázs, a kórus és tánckar, a szigeti méreteket, igényeit követi, valamint a főszerepekben olyan külföldi kiválóságokat láthatunk és hallhatunk, többek között Annalisa Carbonara, Francesca Provvisionato és Mikhail Agafonovot. Előadások: július 17., 24., 31.

  • William Schwenck Gilbert - Arthur Sullivan: A királynő kalózai

Mozgalmas és mulatságos operett, melyet 2009. augusztus 7-én és 8-án láthatnak a Margitszigeten. A híres szerzőpáros Európa számos színházában sikeres, közönség által kedvelt darabjának magyar fordítását Varró Dániel készítette.

A darab a magyarországi, szegedi ősbemutatót követően, két alkalommal kerül a Margitsziget nagyszínpadára a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen. W. S. Gilbert és Arthur Sullivan a viktoriánus A The Pirates of Penzance bemutatója 1879-ben volt New Yorkban, majd 1880-ban, Londonban, hatalmas sikerrel. 1981-ben a Broadway-n újra felfedezték, 787 előadást ért meg, és a világ számos színháza az óta is műsoron tartja.

Főszerepben: László Boldizsár, Rácz Tibor és Kónya Krisztina

  • „Egy bohém rapszódiája" - Szeánsz-koncert Freddie Mercury emlékére
Rendhagyó és látványos koncert Queen-dalokkal, magyar sztárokkal, lenyűgöző látvánnyal és hangzással. Magyar nyelven szólaltatjuk meg a legenda legcsodálatosabb dalait, egy kifejezetten erre a feladatra összeállt sztárokat és fiatal tehetségeket felvonultató stábbal, melyben neves zenészek, énekesek és táncosok kapnak helyet. Közreműködők: Serbán Attila, Szomor György, Varga Miklós, Zentai András, Tóth Gabi, Tóth Vera, Puskás Péter és Nagy Anikó.

evita08
Evita

A Városmajori Szabadtéri Színpad az idei színházi évad legjobb előadásaival, új bemutatókkal valamint gyermekelőadásokkal várja közönségét egész nyáron.

Ízelítő a Városmajori Szabadtéri Színpad programjából:

Pest Budára költözik! A József Attila Színházzal együttműködésben négy előadást mutatunk be a nyár folyamán, Francis Veber: Bérgyilkos a barátom komédiája Léner Péter rendezésében lesz látható. Főszerepben: Besenczi Árpád, Zöld Csaba, Schnell Ádám, Ullmann Mónika, Bodrogi Gyula.

A József Attila Színház másik fergeteges előadás Ray Cooney - John Chapman: Kölcsönlakás bohózata lesz, főszerepben: Besenczi Árpád, Bertalan Ágnes, Gesztesi Károly, Ullmann Mónika látható, valamint Edward Taylor: Legyen a feleségem című vígjátéka, melynek főszerepében Zöld Csaba,Ullmann Mónika, Esztergályos Cecília, Márkó Eszter és Bodrogi Gyula domborít majd. Új bemutatóként pedig a Négyesikrek című fergeteges vígjátékot tekintheti meg először a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége!

Bemutató! Valère Novarina: Képzeletbeli Operett című művének bemutatója az egyik legkiemelkedőbb eseménye a nyárnak a Városmajorban. A zenés színművet a Debreceni Csokonai Színházzal közösen mutatjuk be 2009. július 2-án és 4-én. Valère Novarina darabját maga az író rendezi majd olyan színészekkel, mint Ráckevei Anna, Szűcs Nelli, Újhelyi Kinga, Jámbor József és Kóti Árpád.

Örkény István: Tóték című tragikomédiája a Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkciója lesz a Városmajorba Örkény műve, melynek népszerűsége töretlen. Főszerepben Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Varga József, Tóth László lesz látható.

Giovanni Boccaccio: Dekameron-ja a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában látható majd nyáron a Dekameron Vidnyánszky Attila rendezésében. A társulat kárpátaljai színészekből lett létre hozva és mára a magyar színházi élet részévé vált. Ezt bizonyítja a számtalan színházi díj és elismerés is, melyet előadásaival a rendező és színészei magyarországi illetve külföldi fesztiválokon nyert el. A beregszászi Illyés Gyula Színház előadásai összetéveszthetetlenül egyéni, a kifinomult és intenzív színészi játék szerves egységén alapuló esztétikát képviselnek, amely lehetőséget ad a társulatnak, hogy egymástól térben és időben igencsak messze álló történeteket jelenítsen meg sajátos ízekkel fűszerezve, mégis egy karakteresen felismerhető színházi formanyelvből építkezve.

Anton P. Csehov: Egyfelvonásos komédiák című előadásában olyan művek kerülnek színre, mint A medve, A dohányzás ártalmairól, Leánykérés, melyek Vidnyánszky Attila rendezésében kerülnek színpadra.

A Budaörsi Játékszín évek óta vendége a Városmajori Szabadtéri Színpadnak, így idén is vendégszerepelnek a budán található színpadon, a Sors bolondjai című vígjátékban Szakács Tiborral, Magyar Attilával, Pikali Gerdával és Timkó Eszterrel találkozhatnak. Másik vendégjátékuk A szerelmes nagykövet lesz, mely egy bohózat Straub Dezső, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa és Szabó Erika főszereplésével.

Izgalmas színfoltja lesz a fesztiválnak Tamási Áron: Énekes madár című székely népi játéka, melyet a Turay Ida Színház előadásában láthat a közönség Hűvösvölgyi Ildikó, Benkő Péter, Mikó István és Ivancsics Ilona főszereplésével.

Gogol komédiája, A revizor Árkosi Árpád rendezésében kerül bemutatásra a Nagyváradi Magyar Színház Szigligeti Társulatának előadásában. Rideg Sándor vígjátéka, az Indul a bakterház a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház előadásában Mikó István, Boros Zoltán és Nemcsák Károly főszereplésével Cseke Péter rendezésében lesz látható a Városmajorban. Gábor Andor: Dollárpapa című komédiája pedig Karinthy Márton rendezésében érkezik a Karinthy Színházzal.


-------------------

Budapesti Nyári Fesztivál 2009
Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad, Víztorony, Szent Margit Kolostor Romok, Meseszínpad
2009. június 13.- augusztus 31.

süti beállítások módosítása