Mediawave díjátadó

Az immár tizennyolc éves fesztivál, bár felnõttkorba lép, szerencsére még mindig õrzi kamaszos báját és semmi köze a felnõtt fesztiválokhoz"- mondta Báron György, a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei fesztivál díjátadó ünnepségén, pénteken, Gyõrben.

A fődíjat a filmzsűri Thomas Ciulei román alkotó Virágok hídja című dokumentumfilmjének ítélte, melynek tagjai voltak: Ella Davletshina orosz dokumentumfilm rendező, Samira Sinai iráni képzőművész, Mike Hoolboom kanadai "fringe" filmes, Kőrösi Zoltán író, Török Ferenc filmrendező. A legjobb kísérleti játékfilm díját Igor és Ivan Buharov kapta, Lassú Tükör című filmjéért. A legjobb dokumentumfilm díját a bolgár Andrej Paounov érdemelte ki, Szúnyogirtás és más történetek című filmjével. A legjobb ifjúsági filmért járó elismerést Horváth Lili Uszodai tolvaj című kisjátékfilmje kapta. A legjobb operatőr díját Erdély Mátyás kapta a Türelem című kisjátékfilmben nyújtott munkájáért. A zsűri különdíját a lengyel Rafal Skalski 52 százalék című dokumentumfilmje kapta. KPMG Felelős Társadalomért Díját, Marcin Sauter lengyel rendező Az első nap című dokumentumfilmjével nyerte el, míg Győr város díját az orosz Pavel Medvegyev A Naptól a harmadik bolygón című dokumentumfilmje kapta. Az immár tíz éves Országos Diákzsűri (tagjai: Dér Asia, Lang Tamás, Raffay Réka, filmszakos és művészeti karos egyetemisták) idén először vett részt a fesztiválon. A Zöldholló díjra pedig, Alekszey Fedorcsenko Elsőként a Holdon című alkotását ítélték érdemesnek.
A zsűri munkáját az előzsűri válogatása előzte meg, akik több mint ezer alkotás közül, amit a világ 66 országából neveztek, választotta ki a versenyprogramba kerülő 61, illetve a panoráma programban látható 35 filmet.
A díjátadó nyitóbeszédét Durst Györgytől a fesztivál zárómondatokat pedig Hartyándi Jenő főszervezőktől hallhattuk.

Raffay Réka
Fotó: Jackel Barbara

süti beállítások módosítása