Mundruczó a Sírhant Művekből is dolgozik

Kezdő sorozatfüggők is könnyedén kiszúrhatták, hogy a Bárkában játszott Frankenstein-terv megírásakor Mundruczó Kornél több elemet is átvett az HBO Six Feet Under (Sírhant Művek) c. tévésorozatából. Nehéz volt viszont eldönteni azt, mennyire sikeresen.

Őszinte leszek: a konténerben  eljátszott  szociothrillerrel kapcsolatban a kevés pozitívum egyike az a boldog felismerés volt, amikor rájöttem, miért is ismerős egy-két tárgy, jelenet vagy párbeszéd. Mundruczó a Six Feet Under (SFU) kedvenc elemeit ültette át a darabba. Egy nem is olyan régen adott interjúban azt mondta, hogy az SFU tükröt tart a társadalom elé és igazi radikalizmust képvisel.

Ezek után kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy a darab hátralévő részében hogyan mutatnak majd a kaliforniai diszfunkciós család mindennapjai az Orczy-kertben.

Az első átvett jelenet a dobozban küldött szar témájára épített, amit a SFU 4 szezonjában, a 41. részben láthattunk először. A sorozatban ezt a mostohaapa kapja elfelejtett fiától, hol postára adott dobozban, hol az ajtó előtt hagyott játékdömperben. Mundruczónál szintén a fiú küldi, itt elfelejtett (vagy meg se ismert) anyjának és aktuális mostohaapjának.

A Bárkás előadásban ez a legelső jelenetben történik, és még egy kis szőr is kerül a szar mellé – talán a nagyobb hatás kedvéért. Ennél jobban nem is lehetne beégetni az ötletet a nézők fejébe. A dobozban küldött fekália kérdése ismét előkerül később, az anya kérdezi fiától, honnan vette ezt az ötletet. Mundruczó érzékelte, hogy az ötlet átvétele feltűnő lehet, ezért a fiúval válaszul azt mondatja: „Egy filmben láttam.”

De valahogy mégsem sikerült belesimítani ezt az ötletet a darabba, a szerepeltetése kicsit erőltetettnek hatott (például az anya nem sokkal azután vonja kérdőre fiát a szarral kapcsolatban, miután az meggyilkolta mostohaapja lányát). 

A második SFU-párhuzam nem közvetlen átvétel, inkább az egyik ötlet továbbgondolása. Mundruczónál a mostohaapát egy kinyitott barackkonzerv éles szélével gyilkolják meg. Az SFU 5. szezonjában, az 56. részben is egy barackkonzerv öl: itt a cukorbeteg, diétára fogott szereplő eszik a tiltott cukros gyümölcsből, még akkor is, ha tudja, ez az életébe kerül. Az epizód címe Eat a Peach, a barackot Mundruczó szereplő is angolul – a dobozon található felirat alapján – peachként említik.

Ez az elem elsőre már jobban illeszkedik a Bárkás történetbe: a család büfét működtet, tehát elképzelhető, hogy bespájzoltak barackkonzervből. Persze Mundruczónál a barack látványosabb halálhoz vezet: a konzervtámadás után a mostohaapa nyakából dől a művér.

A családi szituáció, az elfelejtett/eltaszított fiú persze valós párhuzam lehet a SFU és a Frankenstein-terv között, de Mundruczó konkrét átvételei kicsit esetlegesek. Olyanok, mintha a DVD-nézés közben jutott volna eszébe: na, ezt beteszem majd a következő darabba.

süti beállítások módosítása