Eger bemutatkozik

2007. nyarán a Külügyminisztérium kiírt egy pályázatot "Magyarország külföldi megismertetése" címmel. A kiírás szerint lehetõség nyílt a kulturális bemutatkozásra is 2008. elsõ felében.

Az Egerben található utaztatásának alapötlete


Mivel a 2009-es év Amerikában a Magyar Kultúra Éve lesz, kézenfekvőnek tűnt a Kepes-hagyaték bemutatása New York-ban a Magyar Kulturális Intézetben. A New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Orsós László Jakab örömmel vette Eger város kezdeményezését. Mivel Kepes György kapocs kultúráink között, az Eger város tulajdonában lévő Kepes-hagyaték bemutatása nem csak városunk nevét ismertetné meg a tengerentúlon, hanem felvezetője lehet a 2009-es New York-i Magyar Évadnak, mely keretében többek közt bemutatásra kerül az Iparművészeti Múzeum Bauhaus gyűjteménye.
Kepes György és művészete iránt nagy az érdeklődés iránt New Yorkban. Ezért 2008. május 15-étől szeptember végéig New York otthont ad a Kepes kiállításnak és szimpóziummal, kortárs performanszokkal kiegészítve a 2009-es Magyar Évad programsorozatának nyitóeseménye lesz. A tárlat tengerentúli megjelenését támogatja a művész Amerikában élő lánya, Julie Kepes Stone, illetve a Kepes család, valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövete, April Foley asszony és Mark Tauber kultúrattasé is.

A kiállítás 2010-ig utazik majd Magyarországon és külföldön egyaránt. Április 10-től Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható a hagyaték másik része. Tárgyalunk még a budapesti Ludwig Múzeummal is.
Kepes első külföldi állomása Berlin volt, így a berlini Collegium Hungaricum újonnan kinevezett igazgatójával, Can Togay Jánossal is felvette Eger a kapcsolatot az egri hagyaték németországi bemutatását illetően.

 

süti beállítások módosítása