Latin érintés

Papadimitriu Athina színésznő nagyszabású koncertje látható szeptember 20-án, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. A művésznő tavasszal megjelent „Latin érintés" című nagylemezét mutatja be meghívott vendégeivel együtt délután 4-kor, illetve este 8 órakor. A koncerten közreműködnek többek közt: Siménfalvy Ágota, Jávori Ferenc (Fegya), Trokán Anna, Trokán Nóra és Kutik Rezső gitárművész.


Athina_400

A görög származású, ízig-vérig magyar színésznő művészi pályájának új szakaszába lépett idén megjelent anyagával. A pályán és a magánéletben átélt örömök és csalódások tapasztalata, a megélt szerepek árnya jelenik meg az érett női hangban, párosulva a mindent elsöprő, de visszafojtott őserővel és életigenléssel.

15 latin-amerikai sláger csendül fel, különleges formában: egy gitár kíséretével.

Szívet melengető, olykor szívet tépő balladák: egy sokat megélt asszony sodró erejű vallomásai szerelemről, csalódásról, őrültségekről, lázadásról és a boldogságkeresésről.

Több dal magyarul is nagy karriert futott be, ám ezek feldolgozása az eredeti szöveg hangulatához igazodik. Az albumon felismerhetők - többek között - a brazil bossanova, az argentin tangó, a mexikói folklór stílusjegyei, a latin jazz elemei.

„A latin zene minden hangulatomban megérint. Legyek vidám vagy szomorú, bizakodó vagy csüggedt." - vallja Papadimitriu Athina. Zenésztársa, Kutik Rezső a komolyzene világából csatlakozott a színésznőhöz. Ennek ellenére a végeredmény mégsem crossover stílusú, hanem a dalok gyökeréhez visszanyúlva egy különleges akusztikus hangzású album lett. Ez az unplugged hangzás emeli ezt a felvételt a mai piacon a különleges élményt adó produkciók közé.

A korong dalaira felfűzött színpadi történetben Athina elmeséli a dalok keletkezését, tartalmát. Külön érdekességként néhány közülük a tánc nyelvén is megelevenedik, Lippai Andrea előadásában. Bár Athinától a tánc sem áll távol, kettejük erre az alkalomra készített közös tangója remélhetőleg az est egyik csúcspontja lesz.

A koncerten - csakúgy, mint a lemezen - Athina vendége Siménfalvy Ágota, a Budapesti Operettszínház musicaldívája, aki a Frida című filmalkotás híres dalát, a Paloma Negrát énekli Athinával. A „Frida" zenéje egyébként 2003-ban a legjobb filmzene Golden Globe, majd Oscar-díját is megkapta. Siménfalvy Ágota a duetten kívül saját műsorszámokkal is megörvendezteti rajongóit. Zongorán Jávori Ferenc (Fegya) kíséri.

Az est érzelmes, meghitt pillanatait erősíti az a görög ballada, melyet Athina két színésznő lányával, Trokán Annával és Nórával közösen ad elő.

NraAnnaAthina

PADIMITRIU ATHINA
LATIN ÉRINTÉS - HISTORIA DE UN AMOR

Kutik Rezső (gitár, vocal)
Siménfalvy Ágota (ének) - Jávori Ferenc (Fegya) -zongora
Trokán Anna
(ének), Trokán Nóra (ének),
Gémesi Katalin
(gitár, vokál), Lippai Andrea (tánc)
Produkciós vezető: Perjés János

A színházi koncert hossza kb. 90 perc


PapadimiTRIÓ a láthatáron

Alma nem esik messze a fájától. Nos, Papadimitriu Athina esetében abszolút igaz a mondás. Az egzotikus szépségű színésznő több mint harminc évvel ezelőtt Júliaként debütált Ruszt József legendás Shakespeare-rendezésében. S most lányai, Trokán Anna és Nóra követik példáját. A két ifjú hölgy - idén diplomáztak a Színművészeti Egyetemen, ahol Kerényi Imre, illetve Marton László és Hegedűs D. Géza voltak a mestereik - szintén főszerepekkel indul neki a pályának.

Anna ősztől a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött, ahol első bemutatóján Egressy Zoltán egyfelvonásosaiban (Az Isten lába, Nyárutca nem áll meg) játszik két izgalmas, különböző karakterű nőalakot. Nóra a Kecskeméti Katona József Színházban a Három nővér Irinájaként mutatkozik be a hírös város közönségének, ezt követően pedig a Szentivánéji álom Hermiáját, majd a Pillantás a hídról Catherine-jét formálja meg.

Természetesen „besegítenek" édesanyjuknak szeptember 20-án a Művészetek Palotájában, élete első nagyszabású, önálló koncertjén, ahol hármasban énekelnek egy szépséges görög balladát. Ha idejük engedi, minden „Latin érintés" esten megjelennek. S ha már ott vannak, más és más meglepetés -duettel ríkatják, vagy éppen nevettetik meg a mamát.

Egy korábbi fellépésükkor mókából elnevezték magukat PapadimiTRIÓ-nak. Most úgy tűnik, a dolog komolyra fordul. A lányok ugyanis a sikeren felbuzdulva, közös lemez ötletével álltak elő. Athina - aki újra stúdióba készül zenésztársával, Kutik Rezsővel, az Örök érintés munkacímű album felvételére -, az ötletet jónak tartja. Így hát nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben útjára indul a PapadimiTRIÓ.

Akár már október 26-án, a Pécsi Nemzeti Színház deszkáin megismerkedhetünk velük.

süti beállítások módosítása