POSZTRA VÁGVA 3.

POSZTRA VÁGVA címû sorozatunk következõ, bemutatásra kerülõ elõadása a kortárs magyar mûveket színre szánó fiatal KoMA Társulat elsõ darabja Garaczi László: PLAZMA címmel. Mozgóképes összeállításunkban a versenyprogramba beválogatott elõadás mellett a társulat ars poetica-jával is megismerkedhetünk.


"Plazmavilág: a karakterek, helyzetek, történések folyamatos forma- és halmazállapot változáson mennek keresztül. Felismerhető egy város, Budapest körvonalai, helyzetei, figurái. A konkrét és mégis relatív térben keresünk formát, jellemet, igazságot, törvényt. A darab szereplői bár mai, városi magyarok, ugyanakkor külsőleg és belsőleg a plazmaság "törvénye" alatt állnak: egyik jelenetből úgy folynak át a másikba, mint különböző színű folyadékok, különböző formájú edényekbe (hajszálcsövesség)." (Garaczi László)

5 színész. 25 szerep. 1 felvonás. 0 díszlet. Játék.
Rólad, rólam, rólunk.

Elsorvad a kisagyad, ha nem simogatnak?
Öngyilkos leszel, ha nincs kapcsolatod?
Boldog vagy, ha van?
Bármilyen inger jobb az ingertelenségnél?
Ez csak játék?


Ötvös András, Jelinek Erzsébet, Jaskó Bálint, Lass Bea

KoMa Társulat
Garaczi László: PLAZMA

Mohai: Ötvös András
Fábián: Jaskó Bálint m.v.
Balla: Zrinyi Gál Vince
Réka: Jelinek Erzsébet
Bori: Lass Bea

Dramaturg: Róbert Júlia
Zene: Czabán Gábor, Futó Balázs
Produkciós vezető: Erős Balázs

Támogató: Polgár Krisztina Emlékalap
Külön köszönet Lőkös Ildikónak, Bajzák Annának, Máté Gábornak és a Bakelit M.A.C.-nek.

A POSZT versenyprogramjában megtekinthető:
2008. június 08. vasárnap 20:30 h és 09. hétfő 21:00 h
Előadás időtartama: 70 perc
Helye: Leőwey Klára Gimnázium


Zrinyi Gál Vince

Garaczi László íróként, költőként és drámaíróként is jól ismert a kortárs magyar irodalomban. Szövegei különleges világot teremtenek, egyedi és meglepő eszközökkel fogalmazzák meg a kortárs "életérzést".

A "posztmodern" lázadás korában a szabályok felrúgása, a kommunikáció zavara, az igazság és hazugság határának felbomlása nem csak a művészetet, hanem egész létezésünket érinti. Garaczi László legújabb darabja ennek az identitáskereső, állandóan változó társadalomnak lenyomatát adja, "plazmalétünk" humorral teli szabálytalanságait mutatja meg.

A Plazma szórakoztató esettanulmány mai életünkről, aktuális, kulturális, morális ügyeinkről. A Plazma szövege színházilag is érdekes és újszerű: saját formavilágot teremt, mégis könnyen élvezhető, hiszen mai nyelviséggel, humorral dolgozik. A szövegben feltáruló plazma-világ mai életünk szórakoztató karikatúrája.

A helyszín a mai Magyarország. A történet lazán összefonott jelenetekből áll.

A darab harsány kereskedelmi rádiós párosa Mohács remix című műsorával dramaturg és narrátor egyben, mint egy kellemesen skizoid ember két fele, hol jóban vannak, hol rosszban, miközben szembesítik egymást önmagukkal. Az ismert fordulatokkal és orgánummal nyomják a sódert, ám az igazi kereskedelmi rádiósokkal ellentétben itt becsúszik néha egy-egy elgondolkodtató mondat is. A rádiósok április 1-ji tréfákat találnak ki, ezek a tréfák a darab mozgatói. A jelenetek látszólag lazán kapcsolódnak egymáshoz, de egy mozaik darabjai, az előadás végére összeállnak.

"Az alaptörténet nem túl bonyolult: rádióstúdió, ahol a két szpíker megállás nélkül nyomja a süket szövegelést, miközben "hülyére veszik a várost" áprilisi térfáikkal, amit persze maguk eszelnek ki. Valóság és virtualitás, a hétköznapokba benyomuló médiaszemét a tematikája a darabnak, a kötőanyaga pedig a nyelvi lelemény, az átlagbeszédet színpadi textussá varázsoló Garaczi írói tehetsége." (Sőregi Melinda)


Ötvös András

Fotók: Koncz Zsuzsa, Mészáros Tamás/poszt.hu

MI AZ A KOMA?

KoMa egy olyan fiatal színészekből és alkotókból álló csapat, ami arra szövetkezett, hogy kortárs magyar műveket mutasson be. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy legyen egy olyan alkotóközösség, ami az itt és most születő, a mára azonnal reflektáló művekkel foglalkozik. Legyen szó drámáról vagy prózáról, hagyományos színházi keretek közt vagy műhelymunkák formájában. Nem a magyarságon van tehát a hangsúly, véletlenül sem politikai állásfoglalás ez. Számunkra a kortársság a fontos, tán a kortárs magyarság, a magyar kortársság, a magyar művek, a kortárs művek, a kortárs magyar művek. Mert számunkra izgalmas kaland ennyire friss szövegekkel foglalkozni, és reméljük idővel ez a fiatal (és kevésbé fiatal) íróknak is jó bemutatkozási, megmutatkozási lehetőség lesz majd.

Elsőként Garaczi László Plazma című darabját mutattuk be, melyet a Bakelit Multi Art Centerben játszottunk novemberben öt alkalommal, (ebből két előadás a VI. Kortárs Drámafesztivál ajánlóprogramja volt). Azóta az előadást (eddig 25 alkalommal) különböző kulturális szórakozóhelyeken (Gödör, Sirály) játszottuk és Debrecenben, a DESZKA Fesztiválon. A Plazmát középiskolákba is elvisszük, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a kamaszok lehetőséget kapjanak a kortárs magyar irodalom megismerésére, melyre sajnos a kronologikus irodalom oktatási struktúrában általában nincs lehetőségük. Az előadások után beszélgetést tartunk, melyre megpróbáljuk mindig elhívni Garaczi Lászlót is. Idáig a Könyves Kálmán Gimnáziumban, az Árpád Gimnáziumban, a Qualitasban, a Lauderben, a Rajk László Szakkollégium Téli Táborában, a Teleki Blanka Gimnáziumban és a debreceni Ady-ban játszottunk. Továbbra is várjuk az iskolák jelentkezését!

Számunkra a műhelymunka nem csupán az önképzés terepe, hanem különféle színházi kísérleteké is. Esélyt ad izgalmas ötletek kipróbálásához, és a más-más művészeti ágakkal való közös gondolkodáshoz. A közönséggel való kapcsolattartásnak is új formáit keressük, például az előadást követő beszélgetésekkel, vagy azzal, hogy nemcsak hagyományos színházi környezetben játszunk, hanem föl is keressük a nézőket, akár az iskolákban, utcákon, tereken, parkokban.

Kapcsolódó cikkek a szinhaz.hu-n:
- Halász Glória: Frissen facsart narancslé
- KoMa nyári workshop - Felhívás

 

süti beállítások módosítása