Arckirálynők!

Relax Your Face - This is not, Relax your face, Sisters! A címből nehéz kitalálni, milyen típusú előadásra is számíthat a néző, de a kezdést követő első gondolat kétségkívül az, hogy remélem még órákig tart. A kísérletező kedvű, Relax Your Face nevű társulat tagjai mesterien játszanak arcukkal, mimikájuk, testük fejezi ki mindazt, amit egy színész a verbalitással is elérhet.

 

RYF1

A nemzetközi csapat sokszínűsége nem csak a különböző kultúrák találkozásában - hiszen amerikai, magyar művészek is részt vesznek a munkában - hanem a közös múltnak is köszönhető. Az öt lány a London International School of Performing Arts diákjaként a különleges, Jacques Lecoq metodikáján alapuló technikát tanulta. Külföldön már bemutatkoztak, a dániai turné után három, rövid darabjuk most itthon is debütált, hatalmas sikerrel. Ars Poeticájuk: Betölteni a teret saját testünkkel, azzá válni, akit megfigyelünk, legyen az egy villamos vagy egy kutya.

 

30
Jacques Lecoq

 

A produkcióról sokat hallani, nem véletlenül telt meg a Bakelit Multi Art Center stúdió színpada, a végeredmény pedig olyan felhőtlen este, melyre a karácsonyi rohanás előtt felétlenül szükségünk van. A groteszk humor ezen formája nyelvtől független, így az angolul kevésbé értők is hangosan kacaghattak az első rövid etap közben. A jelenet furcsa csavara nem a történetben, sokkal inkább a prezentálásában rejlik. Mitől is lehetne érdekes egy ötfős vacsorázó társaság? Se tér, se idő nem számít, csak az eltorzult fejű szereplők tréfás hangvétele. Az ügyefogyott mondatok mit sem érnének, ha nem lenne mellette az a kifejező hanglejtés, amitől hasfájásig nevet a szemben ülő. Az erős fizikai jelenléten, a test által kifejezhető mondanivalón van a hangsúly. A karakterek kibontakozása inkább a második részben, a társulat nevével azonos című Relax Your Face-ben rajzolódnak, ki. A szépségápolási trükköktől hemzsegő intézmény olyan workshop-ra kalauzolja a jelentkező hölgyeket, mely után a XXI. Század nőideáljának megfelelően nyilvánvalóan vadító külsejük lesz. Az emberi jellem, a totálisan zavart önkép tökéletes táptalaja egy ilyen helynek. A csajok - Flora Bare, Domonkos Ágnes, Kálmán Anikó, Cathleen O'Malley, Filipa Tomas - ismét rekeszizomtornára hívják a nézőket, és bevezetik őket a szépségért szenvedni kell felfogás legaljára. Eközben arcukat egyáltalán nem mozgatják. A felfújt mellű, affektáló, arcnélküli kócbabák látványa csak plusz móka, de közben érezhető, hogy a formabontó művészi előadásokra mekkora szükség van.

És, hogy ne ragadjunk le a jól bevált receptnél, a harmadik, Sisters című tízperces már is egy újabb emberi gyarlóságról szóló tanmesével indul. A böjtölő apácák csokitortával vívott harca adja a történet esszenciáját, de a lányok látványa az, ami rabul ejt, és a próbál elfelejtetni mindenféle nyűgöt. A látvány leírhatatlan, a szúvas műfog csak egy apró kellék ahhoz, hogy az öt színésznő maradandót alkosson, és bebizonyítsa, nem kell mindig a dolgok mélyére ásni, mindenki azt gondol a történetek mögé, amit szeretne. Have Fun, azaz mindeninek nagyon jó szórakozást kívánnak!

 

Vass Kata
forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása