Csárdáskirálynő

A Komáromi Jókai Színház 2008.- május 16-án mutatta be Kálmán Imre Csárdáskirálynõ címû nagyoperettjét. Az elõadást Keresztes Attila, a Kolozsvári Állami Színház aligazgatója rendezi.

Zenei vezetője és karnagya Incze G. Katalin. Második karmester: Boldog Iván. Jelmezeit Bianca Imolda Jeremias tervezte, díszletét Bartha József tervei alapján Győry Gabriella alkalmazta a komáromi színpadra. Az előadás dramaturgja Bodó A. Ottó, koreográfusa Kozma Attila.  Az előadást a "Raab Sinfonietta“ Zenekar kíséri.

"Minden kisebb városnak tízévente szüksége van egy "Csárdáskirálynőre" - s most nem kizárólagosan erre a címre gondolok, hanem egy színházi pillanatra, egy előadásformára. Ez az egyetlen operett, melyben valóban annyi dramaturgiai időzítés, dráma, vígjáték, zene, jó értelemben vett magyarkodás, monarchikum van belesűrítve, amitől egy ilyen kisvárosban ünnep lesz a bemutató...
A Csárdáskirálynőből két dolgot semmiképpen nem tudok sem kifelejteni, sem kihagyni. Egyik, hogy ez egy nagyoperett. Azt gondolom, hogy aki nem akar operettet csinálni, mert gyűlöli, az ne rendezzen operettet. A másik az, hogy nem tudom nem elolvasni, hogy miről szól ez a darab, hogy miért írták. Az operett egy eszköze volt a társadalmi fájdalomcsillapításnak, ám a magyar kultúrtörténet tapasztalatait figyelembe véve, nem lehet nem meghallani benne a haláltól, a végtől, a világvégétől való rettegést. Hiszen benne van mindaz, amit a magyarságnak az első világháború kitörése jelentett. Nem csak az erdélyi létem mondatja ezt velem, és semmiféle jobb- vagy baloldaliságot nem fed a kijelentés. Trianon talán a legnagyobb drámája a magyarságnak. Ez a dráma azzal kezdődött, hogy egy embert meggyilkoltak Szarajevóban. Majd beindult egy lavina... Most ott tartunk, hogy én jövök egy idegen országból egy másik idegen országba, s magyarok magyarokkal magyaroknak egy magyar mítoszt hozunk létre a magyarságról, egy nosztalgikus szép békeidőről. " (Keresztes Attila, Kulisszák)

Kálmán Imre -Stein Leo - Jenbach Béla - Gábor Andor- Békeffy István - Kellér Dezső
Csárdáskirálynő
-
nagyoperett -

 Vereczki Szilvia: Kiss Diána Magdolna m. v.
 Edwin: Ozsgyáni Mihály m. v.
 Bóni gróf: Fabó Tibor
 Stázi: Holocsy Katalin
 Cecília: Szvrcsek Anita
 Kerekes Ferkó: Mokos Attila
 Miska: Dráfi Mátyás
 Leopold Mária herceg: Pőthe István
 Ferdinánd főherceg: Olasz István
 Rohusdorf tábornok: Németh István
 Ceremóniamester: Čenky Nikoletta  m. v.
  
 Továbbá:
Balaskó Edit, Balázs Lilla m. v.,
  Germán Zille, Rab Henrietta m. v., Farkas Mónika m. v., Sántha Katalin m. v., Zsemlye Flóra m. v., Bernáth Tamás, Erdélyi Zoltán, Hajdú László, Holocsy Viktor m. v., Manases István, Nagy László, Sipula Zoltán, Szentirmai Zsolt m. v., Tyukodi Szabolcs,
 Zenészek Kovács József, Bertók Tibor, ifj. Bertók Tibor
 
 Az előadást kíséri  a “Raab Sinfonietta" Zenekar 

 Súgó: Balaskó Edit
 Ügyelő: Nagy László, Messinger Nóra
 Hangtechnika: Garai Gábor és Zakor Sándor
 Fény: Kollár József és Rózsás Szilvia
 Kellék: Dudás Krisztina
 Haj-smink: Tóth Simona
  
  Díszlet: Bartha József tervei alapján
   komáromi színpadra alkalmazta
   GYŐRY GABRIELLA m. v.
 Jelmez: BIANCA IMELDA JEREMIAS m. v.
 Zenei vezető: INCZE G. KATALIN m. v.
 Korrepetitor: PÁLINKÁS ANDRÁSSY ZSUZSANNA
 Koreográfus: KOZMA ATTILA m. v.
 Dramaturg: BODÓ A. OTTÓ m. v. 
 A rendező asszisztense: MESSINGER NÓRA

 Vezényel: INCZE G. KATALIN M. V. /BOLDOG IVÁN M. V.
 
Rendező: KERESZTES ATTILA m.v.
 
/Bemutató: 2008. május 16./

További előadások:
2008.05.23 (Péntek), 19:00 h
2008.05.30 (Péntek) 19:00 h

Forrás: Komáromi Jókai Színház
Fotók: Dömötör Ede

süti beállítások módosítása