Csörgess meg!

Újra Egerben rendez Máté Gábor. A Gárdonyi Géza Színház társulata pénteken mutatta be a Csörgess meg! mobil revü színészekre és telefonokra című előadást.

Rendelben

Huszonöt évvel ezelőtt sok mindent nem sejtettünk.  Nem is álmodtunk volna arról, ami ma az életünk része. A magyar ember vasárnaponként a sarokra járt le telefonálni, alázattal elfogadta, ha éveket kellett várnia egy készülékre, és tisztában volt azzal, hogy ha beszélni akar szeretteivel, ahhoz áldozatokat kell hoznia.

Fekete_Gyrgyi_Grg_Lszl

Huszonöt éve az ikervonalak kora virágzott, a viharvert, ragacsos telefonkönyvekkel felszerelt, aprópénzgyilkos (nyáron szauna, télen jégverem) utcai fülkék egyeduralmának idejét éltük, és mindannyian irigyeltük az amerikai filmek elkényeztetett szereplőit, akik anélkül tárcsáznak készülékeiken, hogy előtte belehallgattak volna a kagylóba: van-e vonal.

Mert nálunk nem volt. A magyar emberek nagy részének elérhetetlen volt a telefon.

Boz_Andrea

Ezzel szemben a Nemzeti Hírközlési Hatóság kiadványai szerint míg 1999 elején még csak 1,1 millió előfizetést tartottak nyilván az országban, 2002-re ez már 5,4 millióra növekedett, és 2005 novemberére 9,14 millió boldog előfizető országává váltunk. Ez a szám mára körülbelül 12 millióra duzzadt, ami pedig azt jelenti, hogy 100 lakosra körülbelül 120 előfizetés jut - azaz számtanilag tízből tizenkét embernek van telefonja - csecsemőket is beleértve. Egy átlagos előfizetőnek tehát legalább két készülék lapul a zsebében - de inkább három.

A magyar embernek van céges és magántelefonja, van okostelefonja, van beépített fényképezőgépe, zenelejátszója, ébresztőórája, zseblámpája, navigációs rendszere, szótára és golfpályája. Levelet ír vele, kártyázik rajta, szöveget rögzít, valutát vált, szótáraz, és beszél, beszél, beszél, beszél...

tvs_Andrs_Feny_Ivn_Grg_Lszl2

A nyelvünkbe új szavak és kifejezések kerültek be, és az esemes, a percdíj, a hangpostafiók, a billentyűzár, a hűségnyilatkozat, a díjcsomag, a feltöltőkártya, és puk-kód egyszerű, hétköznapi dolgok immár.

Rezgőre tudjuk magunkat állítani, van csengetési azonosítónk és szolgáltatónk, vannak nem fogadott hívásaink, ki-be rakosgatjuk a szimkártyánk, és egyre többen használunk hedszetet.

Le tudunk merülni és rendelkezünk térerővel, ami gyakran megy el.

Mszros_Mt_Feny_Ivn_Bnyai_Mikls_Schruff_Miln

Megváltozott a kommunikáció, amióta nincs zsinór a telefon végén - és megváltoztunk mi is. Hangosan beszélünk a markunkon keresztül egy másik emberhez, aki ugyan tőlünk kilométerekre teszi ugyanezt - mi mégis, egy képzeletbeli közös térben együtt vagyunk vele.

És megsértődünk, ha nem hívnak minket vissza, türelmetlenek vagyunk, ha a másik nem hallja, ha a készüléke csörömpöl, és a rendőrséggel kerestetjük azt, aki váratlanul elérhetetlenné válik kétnapra.

Jr_Zsuzsa_tvs_Andrs


Hiába is tiltakozunk: az egész életünkért felel már a maroknyi szerkezet. Ha megcsörren, képesek vagyunk kiugrani a fürdőkádból miatta- vagy egyenesen bevisszük magunkkal zuhany alá is, hosszan tárgyaljuk gyomorbetegségünket a villamoson, vadidegenek között szakítunk, és vallunk szerelmet, nevelünk gyereket és rendelünk extra sajtot a pizzára. Nem tudjuk kívülről édesanyánk telefonszámát, sőt, senkit nem tudunk már elérni a mobiltelefonunk nélkül, ha pedig a kis készülék elromlik, kétségbeesünk.

Végérvényesen, és tagadhatatlanul összenőttünk a kis agresszív géppel - amelynek jövőjét ugyanúgy nem sejtjük ma, 2009-ben, mint ahogy 1984-ben sem hittük volna el, hogy egyszer egy mező közepén a fa alatt ülve, egy szál magunkban - mégsem leszünk egészen egyedül.

Mszros_Sra_Boz_Andrea

 

CSÖRGESS MEG!
mobil revü színészekre és telefonokra

Szereplők:
Bányai Miklós
Bozó Andrea
Fenyő Iván
Fekete Györgyi
Görög László
Járó Zsuzsa
Hüse Csaba
Mészáros Sára
Kaszás Gergő
Mészáros Máté
Ötvös András
Schruff Milán
Vajda Milán

Dramaturg: SIROKAY BORI
Díszlet: CZIEGLER BALÁZS
Jelmez: KOVÁCS ANDREA
Ügyelő: LUDÁNYI ANDREA
Rendezőasszisztens: LÁZÁR RITA

Rendező: MÁTÉ GÁBOR

Bnyai_Mikls_Mszros_Sra

 

----

Mobil revü színészekre és telefonokra Máté Gábor rendezésében november 6-tól a Gárdonyi Géza Színház színpadán.

Beszélgetés Máté Gáborral

- A mobiltelefon átszövi a mindennapjainkat. Teljesen megváltozott az életünk, az enyém is. Egy ideje foglalkoztat és valamilyen módon mindig bekerül az előadásokba. Ezért arra gondoltam, miért ne szólhatna erről egy előadás - mondja Máté Gábor.

Mszros_Mt2

 

- Rabjává váltunk?

Máté Gábor: Kettős dolog ez. Van jó oldala is: a héten lehetett egy szülésről hallani, ami - ha nincs mobil - akkor az anya vagy a baba halálával végződik. Ugyanakkor dühítő. A színházi emberek nagyon mérgesek, ha előadás közben, a nézőtéren megszólal egy telefon.

A Csörgess meg! arról szól, amit én látok a mobiltelefonálásból.

Ülök valahol és hallom, hogy telefonálnak, akarva akaratlanul részese vagyok a beszélgetésnek, pedig nem tartozik rám. Régen bemutatkoztunk, most rá van írva a kijelzőre, ki keres, ha akarom, felveszem, ha akarom, nem. A mobil rossz szokásokat rögzít, rontja az illemet, az érzelmeinket, a kapcsolatainkat.

- Rendhagyó módon készült az előadás...

Máté Gábor: Igen, hasonlóan készült, mint a HírlapSzínház. Egyrészt azért, mert ennek sikerén felbuzdulva, ezekkel a színészekkel szerettem volna egy másfajta előadást csinálni. Kiderült ugyanis, hogy milyen kreatívak, izgalmasan gondolkodnak. Nagyrészt a színészek írják a jeleneteket, Sirokay Bori dramaturg vezetésével. Sőt, az előadás zenéjét is a színészek játsszák.

Grg_Lszl_tvs_Andrs

 

fotók: Gál Gábor
Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása