Kunstfestivaldesarts

Brüsszeben 2008. május 9-31. között tartják a Kunstenfestivaldesarts elnevezésû fesztivált, amely elsõsorban a frankofón és flamand kísérletezõ színházmûvészek és képzõmûvészek munkáit mutatja be, de a nemzetközi fesztiválra meghívást kapnak olyan produkciók is, amelyek a nyelvi és vizuális kifejezésmódokkal kísérleteznek.

A fesztivál célja, hogy olyan új munkákat mutasson be, amelyek sajátos világnézetükkel felébresztik önmagukban és a nézőkben, hogy más és más szempontból szemléljék a látott műveket. A Kunstfestivaldesarts kozmopolita városi fesztivál - az emberek egyre inkább egy olyan közösség tagjaivá válnak, amelyben nemzeti, nyelvi és kulturális határok keresztezik egymást. A város par excellence a környezet, amelyben megfigyelhető a kozmopolita társadalom. Brüsszel pedig az a város, ahol Belgium két legnagyobb közössége él együtt. A programot számos holland és francia nyelvű intézet segíti és támogatja. Így az előadások is ezen a két nyelven folynak, ezzel is erősítve a kapcsolatot a város két különböző kultúrájú közössége között.
A fesztiválra minden évben számos flamand és francia nyelvű előadó kap meghívást. Emellett azonban évről évre nagy számban tűnnek fel nyugati illetve nem-nyugati előadóművészek és társulatok.
Az idei fesztiválon Pintér Béla társulata Az őrült, az orvos, a tanítványok és az ördög c. előadását játssza május 19-23-ig.
Úgyszintén a fesztiválon vendégszerepel a Berlinben élő és alkotó táncos-koreográfus Salamon Eszter is, aki Dance 1 című alkotását mutatja be Brüsszelben. A koreográfusnak ebben a produkciójában is a kiindulópontja egy olyan, általa kidolgozott technika, amelynek alapja az, ahogy az egyén gondolkodik saját testéről.

További információ a fesztiválról: www.kfda.be

Forrás: ITI Magyar Központ

süti beállítások módosítása