POSZTRA VÁGVA 5.

Sorozatunk második határontúli résztvevõje, a székelyudvarhelyi Nézõpont Színház budapesti színészekkel kiegészült társulata novemberben tartotta a brit Dennis Kelly új darabjának õsbemutatóját, Göttinger Pál rendezésében. Az elõadás több ízben vendégszerepelt Budapesten - többek között a Vidéki Színházak Találkozója keretében- valamint Kecskeméten és Nyíregyházán is.

MOZGÓKÉPES AJÁNLÓ INTERJÚKKAL 
 
DUNCAN  Mi az, amit a legjobban szeretsz a modern életben? 
DEBBIE Ööö...
DUNCAN Ne ööözz
DEBBIE Mondjuk a...
DUNCAN Igen?
DEBBIE Nem tom.
DUNCAN Gondolkozz.
DEBBIE Hát, talán az utazás; hogy el lehet menni nyaralni, 
DUNCAN Nem, nem az utazás.
DEBBIE Nem?
DUNCAN Nem, valami más.
DEBBIE A tévé, az elég
DUNCAN Valami más.
DEBBIE Hát ööö...
DUNCAN Nem ilyen megfogható. 
DEBBIE Az jó, hogy, azt hiszem, hogy van, hogy van választásunk 
DUNCAN Nem a választás az, Debbie.
DEBBIE Jó, akkor mi az?
DUNCAN Ezt kérdezem. Ezt kérdezem, hogy mit szeretsz a legjobban.
DEBBIE Ja, aha, azt hiszem, ja igen, azt hiszem a kommunikáció az, hogy annyi, ma már annyiféleképpen lehet  - 
DUNCAN Nem.
DEBBIE Nem a kocsmák meg a bárok? Hogy jobb, egy csomó jobb, így beülni, egy csomó helyre, sokkal jobb, mint régebben
    Nem?
DUNCAN Nem, nem ez az.
    A hit.
    A hit az.
    A teljes meggyőződés, hogy ez az egész, hogy mindez rendben van. 

A Love & Money egy szerelemmel és illúziókkal teli kapcsolat teljes amortizációjának története egy olyan társadalomban, ahol az önazonosságot csak a tulajdon képes megtestesíteni. Az egyre súlyosabb adósságokba keveredő Jess és David személyisége fokozatosan esik szét a számlák ellen folytatott élethalálharcban. Vajon van-e esélyük visszafordítani a visszafordíthatatlant?

Az 1970-ben született, Londonban alkotó Dennis Kelly a kortárs angol drámairodalom egyik legmeghatározóbb egyénisége. Legfontosabb műveiben (Debris, Osama the Hero, After The End, Love & Money) Kelly a gyermekek kegyetlen naivitásával csodálkozik rá az őt körülvevő világra, érzékenyen tapint rá a mai nyugati társadalmakban való mindennapi létezés feloldhatatlan ellentmondásaira. Ő fordította angolra Kárpáti Péter A negyedik kapu című drámáját, amelyet a londoni Nemzeti Színház mutatott  be 2004-ben. Drámáit számos brit színház mellett színpadra állították többek között Németországban, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában. Az előadás a Love & Money magyar nyelvű ősbemutatója, egyben a szerző első bemutatkozása a magyar közönség előtt.

Az előadás a Kroó Ádám vezetésével működő Nézőpont Színház harmadik bemutatója. A Csongor és Tünde és Az arab éjszaka után kortárs angol darabot állítottak színpadra. A három fős társulat három vendégszínésszel, a kaposvári Bartsch Katával, a marosvásárhelyi, de Magyarországon dolgozó Viola Gáborral és a Kaposváron frissen végzett Elek Ányossal egészült ki az alkalomra, a látvány megtervéséhez Bukarestből hívtak szintén friss végzős díszlettervezőt, Bagoly Zsuzsát. A magyar szöveget a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatója, Várady Zsuzsa készítette.
A rendező, Göttinger Pál Székely Gábor osztályában végzett a színművészeti egyetemen, a darabbal és a szerzővel londoni szakmai gyakorlata során ismerkedett meg.
A produkció egy héthetes, "bentlakásos", táborszerű próbafolyamat végeredménye, a nap 24 órájában együtt lévő színészek és alkotók közös munkája, egy fiatal, a határontúli és a magyar színházi életben magát meghatározni igyekvő társulat friss, energikus bemutatkozása.


Dennis Kelly: Love & Money

Szereplők:
Bartsch Kata, Kroó Ádám, Tamás Kinga, Viola Gábor, Magyari Tekla és Elek Ányos

Díszlet: Bagoly Zsuzsa
Dramaturg: Várady Zsuzsa

Rendezte: Göttinger Pál

A POSZT versenyprogramjában megtekinthető:
2008. június 7. szombat 18:30
2008. június 8. vasárnap 17:00
Helyszín:  Pécsi Nemzeti Színház - Stúdiószínház

Az előadás időtartama: 120 perc

2008. június 9. hétfő 11:00 Pécsi Kulturális Központ (Dominikánus Ház) Szakmai beszélgetés

süti beállítások módosítása