Szentpétervár, Bukarest

Gyakorlatilag már hazajárnak a Budapesti Operettszínház mûvészei Szentpétervárra. Hiszen az ottani Zenés Komédia Színház évadok óta koprodukciós partnere a Nagymezõ utcai teátrumnak. Ezúttal Leo Fall Pompadour címû nagyoperettjét vitte színre a Néva partján magyar stáb - Szinetár Miklós rendezõ vezetésével.


Svetlana Lugova és Valery Matveev

Az Operaház és a Budapesti Operettszínház volt igazgatójának sem ez az első rendezése Szentpétervárott, hiszen a koprodukciós együttműködés az általa színpadra állított A víg özveggyel kezdődött 2006 novemberében. Ezt követően az Operett jelenlegi direktora, KEROŽ jegyezte itt Kálmán Imre A bajadér című művét 2007 áprilisában, majd egy hónappal később Béres Attila vitte színre a Súgó Raktárszínházban jelenleg is látható Lili bárónőt. Mindhárom produkció megkapta egyébként a Golden Sofit elnevezésű legnagyobb szentpétervári színházi díjat, valamint idén áprilisban az orosz kultúráért és filmművészetért felelős állami szervezet és a moszkvai kormány által alapított Arany Maszk elismerést a Huszka-műben nyújtott alakításáért Valentina Kosobutskaya vehette át a legjobb operett/musical-színésznő kategóriában.

A szakmán kívül az orosza közönség is elismeri az Operettszínház stábja által jegyzett produkciókat. A Pompadour premierjének végén is állva tapsoltak a nézők, akik mindvégig remekül szórakoztak Leo Fall politikailag és zeneileg is pikáns művén, mely XV. Lajos leghíresebb szeretőjéről szól. Szinetár Miklós a darabról úgy nyilatkozott, hogy a Pompadourt az operett és a musical műfaja között elhelyezkedő szokatlan alkotásnak tartja. A mű hősei időnként megpróbálnak kitörni az életüket meghatározó könyörtelen keretek közül, ám ez korántsem mindig tűnik lehetségesnek. A Pompadour szerinte ezért meglehetősen szomorú darab.


Madame Pompadour, vagyis Svetlana Lugova és táncosa

A művet tehát a Budapesti Operettszínház és a szentpétervári Zenés Komédia Színház közösen vitte színre. Szinetár Miklóson kívül az Operettszínház adta a koreográfust, Lőcsei Jenő balettigazgatót, a játékmestert, Aczél Andrást, valamint a betanító-karmestert, Rácz Mártont, aki néhány dalt újra is hangszerelt. A zenei munkákat egyébként Fabio Mastrangelo olasz karmester, zenei rendező irányíbtotta. Az előadást a magyar nézők a 2009/2010-es évadban láthatják a Nagymező utcában, előtte pedig a már említett A bajadér kerül színre itt sztárszereposztásban jövőre.

Mindeközben a Budapesti Operettszínház egy másik kreatív stábja a román fővárosban tevékenykedik. A Pesti Broadway-n már nagy sikerrel futó A víg özvegyet állítja színpadra Béres Attila az ottani nemzeti operettszínházban a Teatrul National de Opereta "Ion Dacian"-ban. Az Operett főrendezője ugyanazzal a stábbal dolgozik, amelyikkel itthon is: a koreográfus Bodor Johanna - munkatársa Szabó Erika -, a díszlettervező Daróczi Sándor, a jelmeztervező Füzér Anni, a zenei vezető Silló István. Lehár Ferenc románul Vaduva vesela című művének 2008. június 6-án lesz a premierje Bukarestben.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása