Tamási Áron Színház

A Vendégségben Budapesten - Határon Túli Magyar Színházi Estek elnevezésû programsorozat keretében vendégszerepel Budapesten a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata,  május 25-28 között négy estén át tekinthetik meg a 2007/2008-as évad három elõadását az érdeklõdõk.


Jelenet a Visky András: Júlia c előadásból

Visky András Júlia című monodrámáját valamint a John Steinbeck regényei alapján készült George és Lennie című produkciót a budapesti Thália Színházban, a Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabjából készült előadást pedig a Nemzeti Színházban játssza a társulat.

Május 25-én vasárnap este fél nyolctól Visky András Júlia című monodrámája kerül színpadra a Thália Színház Új Stúdiójában. A produkciót Ruszuly Éva előadásában tekinthetik meg az érdeklődők. A Párbeszéd a szerelemről alcímet viselő darab a túlélés, az elvehetetlen belső szabadság drámája, mely az erdélyi magyarság közelmúltjának egyik legsötétebb fejezetét idézi fel. Júlia egy hétgyermekes anya, akinek férjét az ’56-os forradalom után meghatározatlan okok miatt huszonkét év fogságra ítélik, őt magát pedig gyermekeivel együtt kitelepítik a Duna-deltába.


Jelenet a Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő c. előadásból

Május 26-án, hétfőn este fél nyolctól és 28-án, szerdán este hét órától a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében játssza a társulat Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című groteszk darabját. Gombrowicz művében elsősorban a generációs lázadások problematikája és a társadalmi szabályok ellen feszülő egyéni szabadság kérdésköre jelenik meg, de a darabbeli szereplők vágyai a társadalmi normák kötöttségein túl az ösztönök és az emberi természet korlátjait is feszegetik. Érzelmeink kiismerhetetlenségének tart tükröt, az emberi természet legmélyebb bugyraiba próbál leásni a Bocsárdi László által rendezett előadás, mely az idei POSZT versenyprogramjában is szerepel. Főbb szerepekben: Kicsid Gizella, Mátray László, Nemes Levente, Gajzágó Zsuzsa, Pálffy Tibor, Váta Loránd, Pál-Ferenczi Gyöngyi látható.


Jelenet a George és Lennie c. előadásból

Május 27-én este hét órától a Barabás Olga rendezésében készült George és Lennie című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Thália Színház nagytermében. Az előadás forgatókönyvét a Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck világhírű regényeinek (Egerek és emberek, Érik a gyümölcs, Kék öböl, Égi mező, Szeszélyes autóbusz) motívumaira, részleteire építve a rendező írta. Az alaptörténet az Egerek és emberek című regényből merített, melynek főszereplői az életrevaló, fürge észjárású George és a félkegyelmű de jószívű óriás, Lennie. A két vándormunkás közösen dédelgetett álma: kemény munka árán megtakarított pénzükből egy tanyát vásárolni, ahol végre önmaguk urai lehetnének. Az előadás címszereplői Nagy Alfréd és Mátray László.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása