Kolozsvári Magyar Opera

A kolozsvári Magyar Magyar Operát mutatja be május 26-án, hétfõn az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a határon túli színházak-sorozat negyedik eseményeként.

A kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el, amint Dehel Gábor rendező írja:
"A szakma a világ kíváncsi arra, hogyan játssza a kolozsvári Magyar Opera (a világ egyetlen kissebségi zenés színháza) a nagysikerű "sláger operákat", de feltételezem azt is, hogy mindenkit jobban érdekel, miként próbáljuk gazdagítani sajátosságunkkal, másságunkkal az egyetemes operajátszás kincsestárát, mit mondunk, üzenünk önmagunkról a világnak? Nyílvánvaló, hogy az e tájon élő, annyi történelmi fergeteget túlélő alkotóközösség művészi célkitűzései, taktikája, stratégiája sok tekintetben különbözik más operákétól, beleértve az anyaországi inztézményeket is."

Előadásaikkal, számtalan vendégszereplésen szinte évente találkozik velük a budapesti közönség, éppen emiatt tartjuk fontosnak, hogy ezúttal egy másik oldaluk mutatkozhasson meg.

Bepillanthassunk, a műhelytitkaikba, a terveikbe, nehézségeikbe, megtudjunk néhány fontos részletet múltjukról, hétköznapjaikról."

Ehhez a bemutatkozáshoz rangos kalauzaink lesznek:
Simon Gábor, az opera igazgatója a Nemzetközi karmesterversenyről, Szép Gyula, igazgatóhelyettes az opera missziójáról, Laskay Adrienn a nemrégiben EMKE díjjal kitünetett karnagy, operatörténész: "A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve " című kötet szerzője az intézmény történetéről tart vetítéssel egybekötött előadást. Selmeczi György zeneszerző a 9o-es évektől beszél az operában játszott kortárs művekről, ősbemutatókról és ezek jelentőségéről.

A bemutatkozás során az opera vizuális rétege kerül előtérbe. Az Intézet Körtermében: Jelmezkiállítás a kolozsvári opera jelmeztárából. Különleges darabokat válogatott Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező, de olyan munkafolyamatokkal is megismerkedümk, például, hogy hogyan készül egy korhű honfoglaláskorabeli sisak.

Néhány különleges jelmezt a DívaTrend mutat be.

Ugyancsak szerves része az eseménynek, a fiatal egyéni látásmódot képviselő erdélyi Peltán András fotográfus, akinek operafotóiból rendezett kamarakiállítását az OSZMIban Selmeczi György zeneszerző nyitja meg.

Az esemény meghívott beszélgetőtársai lesznek a kolozsvári fiatal operakritikusok: Csákány Csilla és Fekete Adél.

----------
Az esemény helyszíne: Budapest OSZMI I. Krisztina krt.57.
Időpont :2008. május 26.(hétfő )16.óra
Kontakt : Szebeni Zsuzsa:06-203304070 www.oszmi.hu

süti beállítások módosítása