Osztályellenség

Szombaton, május 31-én 19:30-kor a szarajevói East West Center  Osztályellenség /Klasni neprijatelj/ címû elõadása látható a Kosztolányi Dezsõ Színház színpadán, Haris Pa¹oviæ rendezésében.


 Káromkodnak, fenyegetőznek, verekednek. Ők a mi jövőnk.

Nigel Williams immár klasszikusnak számító szövegét (Class Enemy) a rendező, a szerző jóváhagyásával adaptálta, és helyezte át egy mai szarajevói iskolába.
 
A darab az új generációk nevelésében történt mulasztásokról szól. Választ keres arra, hogy miért veszítik el a fiatalok az általános értékeket, miként válnak durvává, hogyan kanyarodnak a  bűnözés felé.
Az előadás bizonyos fokig dukumentarista, hiszen az alkotócsapat a felkészülés során bejárta a szarajevói gimnáziumokat és szakközépiskolákat. Diákokkal, tanárokkal, pedagógusokkal, igazgatókkal beszéltek, minek következtében nagyfokú verbális és fizikai agresszióval, általános kiábrándultsággal és kilátástalansággal találkoztak.
 
Haris Pašović: Ez egy kegyetlen és nyugtalanító előadás. A valóságnak egy olyan képét tárja elénk, melyet talán nem szeretnénk látni. A művészet kénytelen hangot adni azoknak is, akik szólni nem tudnak. Ők azok a szegény, széthullott családban élő fiatalok, akik a lehető legnehezebb körülmények között nőttek fel, egy olyan háborúban, amiről nem tehetnek. Nem ők tehetnek róla, hogy peremhelyzetbe szorultak. A társadalom, az iskola, a média a hibás, melyek igazából nem foglalkoznak az ő problémáikkal. Mi eldöntöttük, hogy hangot adunk nekik, és beszélünk a nevükben.
Osztályellenség /Klasni neprijatelj/

rendező: Haris Pašović
szereplők: Amar Selimović, Maja Zećo, Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Nusmir Muharemović, Lidija Stevanović, Samir Karić, Amir Muminović

 
- - - - - - - - - 
 
A szarajevói East West Center a legjelentősebb független kultúrintézmény, a legnagyobb külföldi visszhangot kiváltó színház Bosznia és Hercegovinában.
Az Osztályellenség bemutatója tavaly volt Szarajevóban. Azóta Bosznia és Hercegovina 12 városában szerepelt. Meghívást kapott a romániai Szebeny Nemzetközi Színházi Fesztiváljára és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválrais. Idén szerepel még Újvidéken a Sterija játékokon, Belgrádban, Ljubljanában,  Szingapúrban és Shanghaiban.

- - - - - - - - - - - 
 
Kosztolányi Dezső Színház - Szabadka, Harambašić utca 4.
info: 024/557-471, info@kosztolanyi.org
jegyrendelés: 024/531-991, jegy@kosztolanyi.org
www.kosztolanyi.org

süti beállítások módosítása