Raksányi Gellért búcsúztatása

A Magyar Színház tájékoztatása szerint 2008. június 4-én, 14.30 órakor lesz RAKSÁNYI GELLÉRT, a Nemzet Színésze búcsúztatása a Farkasréti Temetõ Makovecz termében. A Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes mûvész, a Nemzeti Színház örökös tagja  rendelkezése szerint, végsõ nyughelye Balatongyörökön lesz. Kérjük, hogy tisztelõi egy szál virággal róják le kegyeletüket.

 
A gyászoló család,
az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház,
a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület,
Balatongyörök Önkormányzata, szülővárosa Szigetvár Önkormányzata,
fájdalomtól megrendülten tudatja, hogy
RAKSÁNYI GELLÉRT
Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művész, Jászai Mari-díjas,
a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze,
Balatongyörök díszpolgára címmel kitüntetett színművész
2008. május 20-án elhunyt.

Búcsúztatása 2008. június 4-én 14.30 órakor lesz
a Farkasréti Temető Makovecz termében.

A művész akarata szerint végső nyughelye Balatongyörökön lesz.
Gyászmise:
2008. június 5. 18.30 órakor - Herminamezői Szentlélek Plébánia

(1142 Bp. Kassai tér 2.)
Kérjük, hogy tisztelői egy szál virággal róják le kegyeletüket, vagy az erre szánt összeget a Magyar Hospice Alapítvány támogatására utalják át (bankszámlaszám: 10300002-20329055-70073285)
illetve a helyszínen lévő gyűjtőládába helyezhetik el.
Emlékét megőrizzük.
Táviratcím: Magyar Színház, 1077 Bp., Hevesi S. tér 4.

RAKSÁNYI GELLÉRT 1925. július 19-én született Szigetváron. Tanulmányai végeztével, 1947-től ötvenhárom éven keresztül megszakítás nélkül a Nemzeti Színház tagja volt, 1989 óta a társulat örökös tagjaként. 2000-től a Magyar Színház művésze volt.
Raksányi Gellért a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze volt. Robosztus alkata, zengő orgánuma míves beszéde, pontos karakterformáló képessége, színpadon, filmen egyaránt összetéveszthetetlenné tette.   Alakításait nagy jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód, mélységes humor jellemezte. Szerepei életteliek, apró részleteiben is kidolgozottak voltak.  Kitűnően mondott verset is.  Repertoárján szinte a teljes magyar líra szerepelt, s döbbenetes erővel hatottak  tolmácsolásában például Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály,  Márai Sándor, Babits Mihály, Arany János, Ady Endre hallhatatlan művei.

Jelentősebb szerepei között volt BIBERACH (Katona József: Bánk bán), SZMIRNOV (Csehov: A medve), a POSTÁS (Örkény István Tóték) VUKOVICS SEBŐ (Illyés Gyula: Fáklyaláng) BAKOS BÉLA (Németh László: Villámfénynél), VÁNDOR (Sarkadi-Ivánka-Szörényi-Bródy: Kőműves kelemen), ÖREG GOBBÓ (Shakespeare: A velencei kalmár), ELNÖK (Rose: Tizenkét dühös ember), PATIKÁRIUS (Shakespeare: Rómeo és Júlia), BÓDI (Szakonyi: Vidám finálé)

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a RÁKÓCZI HADNAGYA, a KÖRHINTA, az ÉDES ANNA, a MAGYAROK , a HALOTTAK GYERTYAFÉNYBEN című alkotásokban, továbbá a RÓZSA SÁNDOR című tv-sorozatban. Évekig a SZOMSZÉDOK című teleregény egyik állandó szereplője volt.
Az egész ország ismerte a becenevét: ő volt a Kutya, illetve a Kutyu. Hároméves volt, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre, innen származott a ragadványnév.
Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban Érdemes művész, 1989-ben Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet - az első tíz művész között - 2000-ben kapta meg.


>> RAKSÁNYI GELLÉRT OLDALA <<

 Eredeti cikk

 

süti beállítások módosítása