Színműs év(ad)záró

Ötvennyolcadik végzõs évfolyamát búcsúztatja a május 30-i ballagási ünnepség alkalmával a marosvásárhelyi Színházmûvészeti Egyetem. A pályakezdõ színész-, bábszínész-, teatrológus, zenepedagógus és magiszteri hallgatók kicsengetésével egybekötve az erdélyi színjátszás három nagyját, ötven éve folyamatosan a pályán lévõ mûvészeket tüntet ki aranydiplomával az egyetem. Az ünnepséget követõ napokban a végzõsök évadzáró elõadásaira kerül sor a Stúdió Színházban.


Jelenet a Csodálatos utazás (A kis herceg)

A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen idén júniusban diplomázik az utolsó, négyéves képzésben résztvevő színészosztály, párhuzamosan az első, hároméves tanulmányait záró évfolyammal. Dr. Kovács Levente negyedéves osztályából négy lány és nyolc fiú, dr. Farkas Ibolya harmadéves osztályából öt lány és hét fiú lép idén nyáron a színészi pályára. A 2003-ban elindított bábművészet szakirányon a második évfolyam végez, a hat diák osztályvezető tanára a négy év alatt dr. B. Fülöp Erzsébet volt. Teatrológia szakon hét harmadéves készül diplomázni. Egyszerre fejezi be tanulmányait az egyetem Zeneművészeti Karának első két évfolyama, a harmad- és negyedéves zenepedagógia szakosok, összesen huszonegyen. Idén kapja meg diplomáját a magiszteri képzésben Beszéd és nyelv az előadóművészetekben szakon tanuló első évfolyam is, velük együtt ebben az évben hetvenkét utolsó éves diák készül a ballagásra az egyetem magyar tannyelvű osztályaiban. A végzősök közül sokan azonban visszatérnek ősszel a Köteles utcába: tanulmányaik folytatására az egyetem magiszteri vagy doktori iskolájában van lehetőség.


Jelenet a Tóték c. előadásból

Molnár Gizella, László Károly, Varga Vilmos - mindhárom művész az ötvenes években kapott színész-diplomát az akkor még Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet nevet viselő egyetemen. Molnár Gizella Sepsiszentgyörgyön debütált 1957-ben, és hű maradt színházához, amely nyugdíjazása óta is rendszeresen foglalkoztatja. 1958-ban Sepsiszentgyörgyön indult László Károly karrierje is, aki az Állami Magyar Színházban, később a Tamási Áron Színházban végzett színészi munkája mellett mesejátékok rendezésével, fiataloknak szervezett színházi foglalkozások irányításával vállalt szerepet a város életében. Varga Vilmos Temesváron kezdte pályáját 1957-ben, majd Nagyváradra szerződött, ahol a mai napig dolgozik mint a Kiss Stúdió magánszínház tagja. A nekik átnyújtandó aranydiplomával szakmai elhivatottságuk, kitartásuk, az ötvenévnyi folyamatos színészi munka előtt kíván tisztelegni a Színházművészeti Egyetem. Az aranydiplomák ünnepélyes átadása egyszersmind a színészképzés folyamatosságának ünnepe és a mostani végzősök elé állított példa is.


Jelenet a Piroska és a farkas

A május 30-i délelőtti ballagással nem ér véget a tanév, az évadzáró előadásokra a következő napokon kerül sor:

- Június 1 - vasárnap, 18 óra: Antoine de Saint-Éxupéry: Csodálatos utazás (A kis herceg) (bábszínész szak)
- Június 2 - hétfő, 18 óra: Örkény István: Tóték (színész szak)
- Június 3 - kedd, 19 óra: Shakespeare: Sok hűhó semmiért (színész szak)
- Június 4 - szerda, 11 óra: Nagy-Lázár Kincső: Piroska és a farkas (bábszínész szak)
- Június 4 - szerda, 19 óra: Moliere: Szívek és szarvak (bábszínész szak)
- Június 6 - péntek, 18 óra: Antoine de Saint-Éxupéry: Csodálatos utazás (A kis herceg) (bábszínész szak)
- Június 8 - vasárnap, 11 óra: Antoine de Saint-Éxupéry: Csodálatos utazás (A kis herceg) (bábszínész szak)
- Június 8 - vasárnap, 19 óra: Ibsen: Nóra (Akadémiai Műhely)


Jelenet a Sok hűhó semmiért c. előadásból

A Stúdió Színházban játszott előadásokat követően az egyetem a korábbi évekhez hasonlóan részt vesz a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, ahol rangos szakmai közönség - szakemberek, kritikusok, színházigazgatók, rendezők és leendő színészkollégák - előtt mutatja be a negyedév a Tóték című előadást, valamint az Akadémiai Műhely a Nórát. A marosvásárhelyi közönség azonban nemcsak a június eleji vizsgaelőadásokban láthatja az egyetem jelenlegi végzőseit: Fekete Krisztina az Akadémiai Műhely Isten Ágnese című előadásának címszerepét alakítja; Gecse Ramóna és Bartha László Zsolt a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadásában játszik; Koncz Andrea, Derzsi Dezső és Fekete Zsolt a Yorick Stúdió Paravarieté című produkciójában működik közre; Faragó Zénó a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának készülő bemutatójában, az Olasz szalmakalapban lép fel; Nagy Antal az Akadémiai Műhely Nóra című előadásában látható.
Az egyetem sok sikert kíván végzőseinek, szeretettel várja a kicsengetésen és az évadzáró előadásokon a hozzátartozókat, barátokat, nézőket!

Forrás: Stúdió Színház

süti beállítások módosítása