Halda Aliz

Alíz mártírözvegyként, képviselõként, megtörhetetlenül makacs világnézet-õrként ismert. Halála alkalmából a színészre emlékezem. A félbe akadt színészre, aki képtelen volt elszakadni a nyilvánosságtól, a költészettõl és az önmaga fölmutatásától.

80 éve Kürtön (ma: Strekov) született szlovákiai lány. 17 évesen egy szál ruhában átússza az Ipolyt, hogy magyar színésznő lehessen. A romantikus gesztus meghat sokakat. Felveszik a Színművészeti Főiskolára. A Horváth Árpád kollégiumban lakik és politizál - a szó szoros értelmében - éjjel-nappal, mivel hajnalig tartó kegyetlen vitákban harcolják ki világnézetük főpróbáját. Előbb esti színészhallgató. Nappal a Stühmer gyár csomagolója. Azután nappali színészhallgató lesz. 1949-ban otthagyja a főiskolát, a Nemzeti Színház könyvtárosa lesz a félemeleten a lépcsőbeugróban rögtönzött szerepkönyvek, kéziratos és nyomatott példányok őre.
A Rádióban szerkesztő. Kétszer is kirúgják onnan. 1956-ban visszaveszik, de belekeveredik megint a politikába, helyesebben sosem keveredett ki belőle. Sokáig állástalan. Bérgépírónő feketén. Tanári diplomája révén iskolaigazgató. Hogy leánynövendékei ne nőjenek fel világnézetileg ártatlanul: időről-időre meghív szemlélettágító embereket barátai közül.


A Nagy Imre per áldozatainak exhumálása és azonosítása az Új Köztemető 301-es parcellájában 1989. március végén, Jánosi Katalin, Gyenes Judith és Halda Alíz

Jóllehet országszerte fellépett cukrászdákban, eszpresszókban, művelődési silókban, előadta költészeti összeállítását irodalmi apácaként széthordva a szép szót, számos filmben játszott kisebb-nagyobb szerepet, bennem állandósult róla egyetlen képsor. Makk Károly filmet rendezett Örkény kisregényéből-drámájából, a Macskajátékból. A film vége felé az idősebb Szkalla-lányt, Gizát - vagyis Bulla Elmát - ápolónője tolja egy tengerparti mólón.
Szerepnek nem szerep. Nincs beleírva a regénybe, sem a színdarabba. Makk a tengerpartra akarta kivinni a tolószékbe zárt Gizát, ehhez kellett egy ápolónő, aki mozgatja a kerekes széket, egyben jelzi a mögötte maradt kivételes jólétet, nélkülözésektől mentes biztonságot. Halda kihúzott gerinccel tolta Bullát a borús tengerparton. Szemben a széllel. Nem volt véleménye. Nem volt reakciója. Némán szolgált. Végezte a dolgát némán és személytelenül, de eltántoríthatatlanul, mint egész életében. Domború homloka világított. Olyan volt mindig, mintha Holbein valamelyik vásznáról életre kelt nőalak volna. Magas és tiszta homloka vezette tévedhetetlenül élete sok buktatója között.
Számomra ez a Tóth János kamerája összefoglalta egyetlen képsorban Halda Alíz jellemét, személyiségét, életét.
Magánügy címmel megírta önéletrajzát. Műve dramatizáltan színre került a Komédiumban. Halda alakját Törőcsik Mari játszotta el színpadon.

MGP

süti beállítások módosítása