Apák az Epopteiában

Jelenleg a leginkább "dokumentum színház"-ként emlegetett stílusirányzattal ismerkedünk, illetve annak egyik módszerével, az un. verbatim-módszerrel.

 


Az Epopteia - Társulás - Műhely hírlevelét olvasod.

 
A verbatim-módszerrel kapcsolatban egy workshopon - szakmai továbbképzésen - vettünk részt, ahol a verbatim-módszer egyik legrangosabb képviselőjétő,l Jelena Isajevától, a moszkvai Teatr.doc egyik vezetőjével és írónőjétől tanulhattunk. A Teatr.doc színház a világ egyik elismert és egyedülálló színházi műhelye. Reményeink szerint a Jelena Isajevával való találkozásunk folytatódik, amennyiben meghívást kaptunk moszkvai központjukba. A verbatim-módszer a körülöttünk, a velünk szűkebb/tágabb közösségben élők élettörténeteit gyűjti, és illeszti bele egy-egy adott színházi előadásba, mint azt a gyűjtőnévként szolgáló dokumentum színház megnevezés is sugallja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az anyaggyűjtés során felkeressük az embereket (donorokat) és megkérjük őket, hogy meséljék el az élettörténetüket. Az általánosságokat elkerülendő, ehhez egy konkrét témát választunk, amelyen belül részterületeket jelölünk meg a kérdéseinkkel, amelyekre a válaszokat várjuk. Ezeket a beszélgetéseket rögzítjük.
Válogatunk továbbá különböző rendelkezésre álló forrásokból is: cikkek, interjúk, tanulmányok, illetve a művészetekhez kapcsolódó szakirodalom és az internet segítségével. Így a kőszínházi gyakorlattal ellentétben a próbafolyamat nagy része "terepen", a közösség bevonásával, és annak köszönhetően alakul, épül.
A verbatim-módszer alkalmazásánál azonban semmit (sic!) nem lehet hozzáírni, hozzákölteni, hozzátoldani a meglévő anyagokhoz. A szöveg minden egyes mondata donoroktól származik. Mi "csupán" a gyűjtőtémát, és a begyűjtött anyagokhoz a vezérfonalat, a szemszöget adjuk, illetve szerkesztjük, szituációba helyezzük őket.
Így alakul ki a színdarab.
Jelenlegi témánk az APáK címet viseli. Férfiak és nők a férfiról.
leendő apákról,
már apává vált férfiakról,
az apaságukról lemondókról,
az apa nélkül felnövőkről,
a több apával felnövőkről,
az apjukat szeretőkről,
az apjukat gyűlölőkről,
jó apákról,
rossz apákról,
apám és én,
én, mint apa,
apa és fia.
Nagyjából ezen témák kutatására irányul figyelmünk. Rengeteg anyag áll rendelkezésünkre.
Június 10-én este 8 órakor leltárt készítünk. Szemelvényeket, részleteket mutatunk, olvasunk fel, hallgatunk és nézünk meg, reményeink szerint Veled együtt.
Ez a találkozás még nem a bemutató vagy előadás ideje lesz. A kétnyelvű bemutatót a jövő évad októberében tartjuk a magyarországi Szarvason, a Cervinus Teatrummal (az egyik magyarországi szlovák színházzal) együttműködve.

Tehát:

2008. június 10.  20.oo

Apák

Helyszín: A Családi Könyvklub épülő kultúrközpontja, Széchenyi u. 2000/11, Dunaszerdahely, Szlovákia
Játszók: Ollé Erik
  Gál Tamás
  Czajlik József
Tér:  Őry Katalin
Dramaturgok: Kardos Tünde, Peter Pavlac
Rendező: Czajlik József

süti beállítások módosítása