Hiller István a POSzT-on

Június 5-én délután Hiller István kulturális miniszter és Tasnádi Péter pécsi polgármester megnyitóbeszédével kezdetét vette a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A miniszter találkozót kezdeményezett a Pécsen összegyûlt színházigazgatókkal, melynek elsõdleges témája a készülõ színházi törvény volt.

A megbeszélésen Hiller István kijelentette, hogy a parlament őszi ülésszakán beterjeszti a tárca a törvénytervezetet, amennyiben a színházi szakma egységesen támogatja azt.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság főtitkára megjegyezte, hogy a tervezet támogatottsága a Társaság megítélése szerint 98%-os, de mindig lesz egy-két ellenvélemény.

Márta István, az Új Színház igazgatója ennél lényegesen rosszabbnak tartja a helyzetet. Szerinte a jelenleg hatályos igazgatói kinevezési gyakorlat elmélyíti az ellentéteket.

Abban azonban egyetértettek, hogy a színházi szakma felelőssége ennek a problémának a kezelése és a színházi szakemberek megnyerése a törvénytervezet elfogadtatására.

Úgy ítélték meg, hogy szeptember 15-ig a tervezet még vitás kérdéseit ki tudják dolgozni. A miniszter javaslatára szeptember 21-én a Magyar Dráma Napján ülnek össze végső egyeztetésre a tárca és a szakma képviselői, ezután válik lehetségessé a tervezet parlamenti beterjesztése.

A közelmúltban történt színházigazgatói kinevezések körül kialakult helyzetre reflektálva Hiller István kijelentette, hogy egyetért azzal az elvvel, hogy a politika ne szóljon bele a színházak működésébe, de ehhez egy kétharmados törvényt, az 1993-ban elfogadott Önkormányzati Törvényt kellene megváltoztatni, amire a mostani politikai helyzetben kevés esélyt lát.

Forrás: POSZT

süti beállítások módosítása