Prágai színházak

Marta Ljubková a prágai színházak válságáról ír. Szerinte a probléma a pályázati pénzek odaítélése körüli, évek óta húzódó helyzetben gyökerezik.


Narodni divadlo

A városháza és a minisztérium nem ért egyet a pénzek elosztásának kritérium rendszerében. A jelenlegi feszültséget  az váltotta ki, hogy a Városháza idén a pénzeket új elgondolás szerint kívánta elosztani. Négy kategóriát állítottak alakítottak ki:
1 - folyamatos működés esetén több, mint egy éves támogatás
2 -  támogatás a művészeti teljesítményért, fejlődésért
3 - fiatal művészek támogatás
4 - a jegyek után járó támogatás.
Ez az utóbbi kategória heves reakciókat váltott ki, mivel ez elsősorban a kereskedelmi alapon működő és magán színházakat hozza előnyös helyzetbe. Ráadásul , nyilvános titokként kezelték prágai színházi körökben, hogy mindez néhány színház igazgató politikai kapcsolatainak köszönhetően alakult így.


Stavovské divadlo

Mi az eredmény? A városháza támogatásának 25 %-a azoknak a színházaknak megy, amelyeknek a célja a pénz termelés, viszont a pénzügyek kezelésének ellenőrzése a nullával egyenlő. A cseh színházi szakma protestál, ami akkor vált még erőteljesebbé, amikor a prágai önkormányzat bejelentette, hogy folytatni kívánja a megkezdett változtatásokat. Ahogy húsz évvel ezelőtt, a kulturális szféra dolgozói most is aktivizálták magukat: egy petíciót fogalmaztak meg, és május utolsó hetét a "kulturális vész hetének" nyilvánították. A szervezők különböző típusú, jellegű tiltakozó eseményeket szerveztek. Bármi is legyen az eredménye ennek, a lényeg, hogy a színházi szakma reagált a kultúrpolitika által létrehozott pillanatnyi helyzetre.


Forrás: ITI Magyar Központ


süti beállítások módosítása