Felvételi határok nélkül

A Színházmûvészeti Egyetemen javában zajlanak az elõkészítõk a színész-szakra, amely idén hét állami és öt költségtérítéses hellyel indul. Az iratkozásra és a felvételi vizsgákra július harmadik hetében kerül sor. Az erdélyi jelentkezõkön kívül az egyetem a külföldi felvételizõket is szeretettel várja

A magyar-magyar kulturális cserebere részeként Erdély eddig többnyire adta a színészeket Magyarországnak: csak az elmúlt tizenöt évben a Marosvásárhelyen diplomát szerzett színészek ötöde szerződött át magyarországi színpadokra. Például, az 1994-es első nagy létszámú évfolyamról Szikszai Rémusz a budapesti Bárka Színház színésze lett, az 1997-ben végző osztály nyolc tagja megalapította a Honvéd Kamaraszínházat, a 2000-ben diplomázó Katona László évekig a Krétakör Színház tagja volt, a 2001-es évfolyamról Darabont Mikold és Zayzon Zsolt a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, a 2004-es osztály tagjai közül Györffy András és Sorbán Csaba a kecskeméti Katona József Színház társulatának színésze.
Az elmúlt években azonban egyre több magyarországi fiatal választja a marosvásárhelyi iskolát színész-tanulmányai helyéül. 2004-ben például, Marosvásárhelyen szerzett diplomát Kroó Ádám, az udvarhelyi Nézőpont Színház megalapítója és vezetője, akiknek Love and Money című előadását beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A határokon átívelő színészképzés egyébként nem új a hatvankettedik éve működő intézmény életében: 1976-ban Marosvásárhelyen végzett a vajdasági Bicskei István, aki jelenleg a franciaországi Nagy József Társulat művésze. Az egyetem idén a nem romániai magyar jelentkezők fokozott érdeklődésére számít, ebben az évben ugyanis a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nem indít drámai színész osztályt.
A Színházművészeti Egyetemen jelenleg nyolc nem román állampolgár tanul, akikre a felvételin és diákként ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a román állampolgárokra.

Forrás: Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem

süti beállítások módosítása