III. Richárd

Gyula után Kolozsvárra megy a III. Richárd, ugyanis a Kolozsvári Állami Magyar Színház lesz - az Európai Színházak Uniójának legújabb tagjaként - a novemberi uniós fesztivál rendezõje. Akkor játsszák majd a III. Richárdot ismét, ezért a gyulai bemutatót Tompa Gábor "munkaváltozatnak" tekinti. A július 5-i premier után további három alkalommal kerül(t) színre (utolsó elõadás: július 8. kedd, 20.30) a gyulai Várszínház színpadán Shakespeare egyik legvitatottabb mûve, a III. Richárd, Tompa Gábor rendezésében, Bogdán Zsolttal a címszerepben. A bonyolult szöveget Visky András író, dramaturg gondozta.

"Több szereplőt öltünk meg, mint III. Richárd maga." - Visky András dramaturg.

Tompa Gábor hosszú évek óta készült erre a műre, de várt, mert a túl direkt politikai áthallásokat el akarta kerülni. Most a helyzet is megérett és a társulat is felkészült, egységes, jó formában van, sok a fiatal, és adott a főszereplő, Bogdán Zsolt is. Köztudott, hogy ezt a darabot is - hasonlóan a Hamlethez, Lear-hez - csak akkor szabad játszani, ha Richárd szerepére alkalmas színész van. Shakespeare-hez bátorság kell - mondta a rendező, aki hangsúlyozta, hogy ez a darab az ő felfogásában a kérdőjelekről szól. "Tisztességes kérdéseket akartunk föltenni és azokra a tisztességes válaszokat lehetőleg megtalálni. Az előadást, a rendezést nem a siker vagy a bukás felől közelítjük meg, hanem a saját feladatunk felől: mi volt a kiinduló pontunk és azt jól választottuk-e meg?" - mondta Tompa Gábor.

Vas István fordítását mondják a színészek, szigorúan és pontosan ragaszkodva minden mondathoz, amiről maguk is dönthettek, hogy megtartják vagy elvetik. A húzások, átírások során az eredeti mű 60%-át tartották meg, a színpadra állítás a történet másféle súlyozását tette lehetővé. A dramaturg, Visky András azzal indokolta a komoly rövidítést, hogy a sok-szereplős műben kevés az igazán egyéni, karakteres figura. "Több szereplőt öltünk meg, mint III. Richárd maga." - mondta. Jóllehet nem volt cél az aktualizálás, a mai viszonyokra a történet annyiban rímel, hogy III. Richárd és követői is a hatalomszerzés sportját űzik, és nincsenek tekintettel az emberi értékekre.

Az alkotók azt is elmondták, hogy addig a merész következtetésig jutottak, hogy Richárdot rokonszenvessé teszi abbéli törekvése, hogy megtudja: "ha azonosulok a halállal, legyőztem-e?"

A színpadon nincs harcmező, sem csatajelenet. Helyette médiaháborút vittek színre, mert a  manipulációt, a morális visszafejlődést tették a  rendezés középpontjába. Eközben minden mondat Shakespeare-től való.

Bogdán Zsolt III. Richárdot a gonoszság anatómiájaként játssza, a szerep megformálását a kegyelem átéléseként éli meg.

A Kolozsvári Állami Magyar színház színpada jóval nagyobb a gyulai Vár játékterénél, ezért a novemberi bemutató várhatóan más élményt nyújt majd a nézőknek.

Forrás: Gyulai Várszínház

süti beállítások módosítása