Csodálatos utazás Avignonba

Idén 62. kiadásához érkezett az Avignoni Fesztivál, mely az európai élõ színházmûvészet kortárs alkotásainak legjavát mutatja be. A Nyugat-Európa pillanatnyilag legfontosabb rendezõit felvonultató rendezvénysorozat mellett negyven éve rendezik meg az Avignoni OFF Fesztivált, mely közel kilencszáz elõadásával az egész városból alkotói színteret varázsol.

A marosvásárhelyi bábszakos diákok Csodálatos utazás című Exupéry-adaptációja júliusban részt vesz Franciaországban az Avignoni OFF Fesztiválon.

A fesztivál nevében az OFF a "nem hivatalos" szinonimája, az "IN" programot ugyanis évente más-más felkért válogató állítja össze saját koncepciója alapján. Idén Valérie Dréville francia színésznő és Romeo Castellucci olasz rendező a metafizikai kérdéseket választotta a színházi találkozó központi témájának. Az OFF a hetvenes években kapta nevét egy amerikai kritikustól, aki az off-Broadway jelenséghez hasonlította egyszer s mindenkorra leszögezve ezzel, hogy az avignoni fősodor mellett feltűnő, kezdetben ingyenes utcaszínházi előadások legalább olyan művészi értéket képviselnek. Az OFF-on résztvevő elődök közt olyan nevek szerepelnek, mint a Living Theatre Paradise Now című korszakalkotó produkciója. Az OFF lassan, de megbízhatóan cseperedett megkerülhetetlen művészeti rendezvénnyé, mely négy évtized alatt megtízszerezte önmagát, színházi kisbazárból olyan szupermarketté nőtt, ahol hírnévtől függetlenül bármelyik előadó találhat vevőt, esetleg a produkcióját továbbjátszásra érdemesnek ítélő színházi menedzsert.


Jelenet a Csodálatos utazás c. bábelőadásból

A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem bábos osztálya olyan történetet visz el a francia nézőknek, mely jó ismerősük. Oana Leahu rendezése, a Csodálatos utazás, Antoine de Saint Exupéry A kis herceg című regényének színpadi adaptációja, az utazásra mint megismerési folyamatra helyezi át a mű hangsúlyát. Az előadás egymás mellett szerepelteti az embert és a bábot: a pilótát színész alakítja, a kis herceget kesztyűs báb, a többi bolygó lakójának szerepére pedig komikus óriásbábokat tervezett Eustaţiu Gregorian. "Ez a történet egy utazás, a világ megismerése saját magadon keresztül. Utazása során a kis herceg a bolygókon különböző emberi gyengeségekkel szembesül: a megfelelési kényszerrel, a hiúsággal stb. Ezek nagyon törékeny állapotok, és ezeken a találkozásokon keresztül fedezzük fel, hogy miként is kell megszokni, megismerni az egyedüllétet. (...) A mi előadásunk is metaforikus, de ugyanakkor bájos, humoros is. Ez a bájosság, frissesség a játszók, a diákok életkorából adódik, akik szeretnek és akarnak játszani. Azt hiszem, ebben az előadásban nagyon jól összehangolódik a filozófiai mondanivaló az ötletességgel. Nem tanmese akar lenni, hanem érzelmileg megérinteni egy pillanatra, függetlenül attól, hogy sírni vagy nevetni támad-e kedvünk. (...) Számomra a megszelídítés gondolata a legfontosabb, mert minden szereplő szelídít és megszelídül. Megszelídítés alatt azt értem, hogy megtanuljunk együtt élni még akkor is, ha különbözőek vagyunk, hogy boldogok tudjunk lenni, amikor együtt vagyunk. A pilótától a homokdűnékig, a hiútól a rókáig az összes szereplő független akar maradni, de ugyanakkor felvállalja azt is, hogy valakivel együtt legyen." - vallja az előadásról a rendező, Oana Leahu.


Jelenet a Csodálatos utazás c. bábelőadásból

Az Avignoni OFF Fesztivál idei kínálatában hatvanhárom nem francia társulat lép fel. A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem bábos osztálya a résztvevő társulatok azon egy(!) százalékába tartozik, amely Kelet-Európát képviseli a nyugat-európai mega-kínálatban. Ez a fellépés premier az egyetem számára is, hiszen első alkalommal mutatkozik be valamely produkciójával Magyarországtól nyugatra.

Forrás: Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem



62. Avignoni Színházi Fesztivál

| IN - 2008. július 4-26.
| OFF - 2008. július 10- augusztus 02.

süti beállítások módosítása