Passiójáték

A középkori misztériumjátékok hangulatát idézi az egyrészes táncdráma, mely Júdás árulásának, Jézus szenvedésének történetét meséli el a régies erdélyi zenei kincs felhasználásával, a XVIII. századi csíksomlyói passió szövegeivel és bibliai idézetekkel.

Az Eszterházy Károly tér és az egri Bazilika lépcsősora először kapcsolódik be az Agria Összművészeti Fesztivál programjába. Itt látható július 17-18-19-én 19 órától Kiss Ferenc - Foltin Jolán: Fénylik titka keresztfának című passiójátéka, amely a Honvéd Táncszínház és a Gárdonyi Géza Színház közös produkciója. A táncjátékunk létrejöttét XVIII. századi passiótöredékek és a magyar népköltészet drámai hagyományai ihlették.
A varázslatos szövegekhez az erdélyi népzene, néptánckincs ősi tétegeiből merítettek dallam- és mozgásanyagot. Ilyesfajta előadások helyszínei a régi századokban templomkertek, templomtere voltak. Itt egyszerű emberek alakíthatták a vallásos tárgyú történetek szerepeit, s a szöveg, a mozgás, a zene csodálatos egységben szolgálták a mondanivalót. Ezt a hangvételt, ezt a hangulatot kívánják megidézni Egerben, az Eszterházy téren az érdeklődő közönségnek, háttérben a Bazilika festői látványával. (pcs)

 

süti beállítások módosítása