Body song

Nyisd ki a szemed. Tégy egy szép terpeszt, egy elõrehajolást, egy guggolást. És életre kelsz. Ahogy elkezd mozogni a csorda, beindulnak az ízületek.

1. HAJ. Hossza: fül alá érő, szőkésbarna + frufru. Leghosszabb szál kábé 21 centiméter. Főzz kávét és nézd, eléggé fakó-e a hajad, bozót tépte szálakkal. Azóta ilyen, amióta a telken, a szalonnasütős buliban elmentél pisilni a sötétben a kertbe. Nyikó, fakó kis borz haj. Fodrász nemigen látja, csak házi olló.

2. KEBLEK. Néhány szeplőpöttyel, mellbőség: 82 centiméter. Döntsd el, visszaveszed-e a füstszagú trikót, ami kiemeli a kebleket, viszont kicsit kormos lett, no nem a dzsungelben, csak itt Budaörsön.

3. SZEMEK. Zöldes, szürkés, kék, világos szempillákkal, ennél a szemöldök kicsit sötétebb. Rövidlátó vagyok, nem nagyon, fél és háromnegyed - van ilyen? - dioptriás szemüvegem van, csak festéshez hordom. Hajlamos vagyok sandán nézni a tükörbe, ilyenkor arckifejezésem forradalmi, elszánt, a tekintet a távolban keresgél. Ha nem veszek szemüveget, ez az utcán is így marad, titokzatos, kutató. Próbálja elolvasni a feliratokat. - Elnézést, ez a Podmaniczky utca?

4. FÜLEK. Átlagos, normál fülek, hallás szintúgy. Kilyukasztva nincs, fülbevaló nem hordatik. Egy darab fül hossza: 8 centiméter. Ha bekapcsolom a rádióm (fiktív, valójában még nincs rádióm), azt szeretném, ha kis figurák ugrálnának ki belőle, akik elmondják a híreket az asztalon, a sótartó és a kávéscsésze között.

5. ORR. Nem kicsi, sőt, picit ferde, mert eltörtem, kétszer, először a Tiszában csónakkal találkoztam, felbukkanva a vízből, aztán lovasbalesetben. Orr hosszúsága: 6 centiméter. Amikor úszom és az öltözőben öltözöm, azt látom a tükörben, hogy egy széllelbélelt afrikai asszony néz viszsza rám, aki véletlenül fehérnek született. Háromszögorrú vudubaba.

6. TALPAK. 38-as cipőbe valók. Szavannák vannak a talpaiban. (Lásd az iménti asszonyt.) Nagy csontú arc, majomhosszú végtagok. Yes, ez én vagyok. Testben lélek. Épben ép, betegben beteg.

7. VÉR. Típusa ismeretlen, meg kéne tudni, de most nincs időm, apukámat kérdeztem, nem tudja. Kívülről persze. Mert bent? Sarokba vágott kis cseléd. Grófnő cukorból. Ha. Ha volna elég hely nekik a négyes- hatos villamoson. Véráramban: áram oson.

8. EGYÉB ZSIGEREK. Nyüszítő eb, elomló tyúkocska az ólban. Szikkadt mami, gömbölyded baba, puttó fazon. Amint változik az idő, változik a nedvességtartalom. Cigányleány és vértanú? Hagyjuk. Merthogy hiú is vagyok.

9. KAROK. Bal alkar törött, jelenleg 2 vas + csavarok vannak benne. Egy darab hossza amúgy: 77 centiméter, a válltól az ujjak végéig. Ölelés. Ásás és ölelés. Túrni a földet és elfeküdni benne. Fejre állni a betonon, elcsúszni a jégen, hogy reccsenjen a csont? Hát, kedvemre való pillanatok! Csakhogy tudjam, milyen erős a fájdalom! Jajaj, elájulok!!

10. TENYÉR. 18 centiméter hosszú, ujjakkal együtt. Futó kaland, mert sietek! Hogy végre az legyek, ki Veled lehet, Kis Bogaram! Csapj a tenyerembe, adj pacsit! S parókát veszek a kedvedért, maszkot, báli ruhát - netán lázmérőnek öltözöm!?

11. VÁLLAK. Szélesség: 46 centiméter. Lalala, lalala, elhagyott a gaz bitang, ki elhagyott...! Érdemlek ily gonosz tettet, mikor balettoztam, követ törtem, s kihúztam ernyedt vállaim, mikor rám szóltál: Hogy tartod magad??!

12. SZÍV. Nem annyira oroszlán, inkább izgulékony mangusztaszív. Hozzávetőleges nagyságát 10-szer 6 centiméter körülire saccolom. Kerít a kerítés, huhog a bagoly. Peng a drótban a feszítés, ha haza bandukolok. Hazafelé a hegyen, hol a fogas megáll, itt, a Svábhegynél, ahol az étterem is áll, a fakeretes, faragott teraszos, és villog a kólaautomata is ott, nem érzek én már sem Szerelmet, sem Haragot Irántad: marcikám.

13. AGY. Mérést illetően, lásd mint fent, esetleg koponya: álltól a fejcsúcsig 36 centiméter, fültől fülig 35 centiméter, zsinórral mérve. Ebben kell elférjen valahogy. Lebillen a fejem, oszt kiesik a szem. Hull a ceruza a kezemből, ha emlékezem. Mert zúgott a vérem, és dobolt a szív - de önmagáért beszélt, mert kiderült pár év után, hogy e leány, ki csügg az élet bimbaján: magának szivornyázta a tejet. Ifjú volt: egyebet nem tehetett...? - Érezzé má, bazeg, egoista köcsög, ne mindent aggyal akarjá má eldönteni! Lásd mint fent.

14. VÁDLIK. Térdhajlattól bokáig: 45 centiméter. Felvesz két szép békatalpat, s hajrá, adj neki! Pocakos sportolókat lehagyni, hogy hördülve érd el a medenceszélt, kapsz majd többet is, ha kérsz! S lehetsz: elégedett.

15. LÁBUJJAK. Bocs, egyenként meg nem mérem. Következtetni: lásd 6-os pont.

16. LÁBAK. Csípőtől bokáig: 96 centiméter. Lelógnak a lábaim az ágyról - erdélyi házunkban olyan rövidek az ágyak, mintha a Régiek kollektív rövidebbek lettek volna...? Nézem lábujjam, a nagyot. Ki azt üzeni: Szeretlek én, te Messzi Fej, míg átölel az enyészet, s kukacokkal nem béleli üres szemgödreid! Bizony. Szeresd is magad. Mondták már, hogy milyen jó kis virgácsaim vannak. Azért figyeled a szóhasználatot. Miniszoknyáimat mégsem hordom többet. Kiscsirkéknek valók. De panaszra semmi ok. A lábak azért teljesítik feladatuk.

Akkor meg?!

Netán érezd jól magad, harapj, nyelj s gyötörd magad! Ernyedj el és húzódj össze, feszülj neki, harcolj érte! Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat, én a legszebb lányok közül Téged választalak!!

- Tényleg??

- Persze!! Nyugi már!

Rohanj, rohanj, rohanj!! Hátha eléred az Elérhetetlent, a Kimondhatatlant, a Megfizethetetlent, a Szép, a Dicső, Boldog Percet, ami az: ha végre Egynek érzed magad.

Csúcs: ha másvalakivel. Itt: jó esetben a centi nem számít. Egykettőre, fel a kőre, a Startkőre!! Kíváncsinak lenni kár! Borítsa inkább homály.

A jövőt.

Mert a jelen: Egy terpesz, egy guggolás. Ahogy elkezd mozogni a csorda, és beindulnak az ízületek. No, csak lassan, lassan. Ahogy a biciklilánc tekeredik, és kisebb sebességre vált. Induljon a visszaszámlálás.

15. PUNCI. Szerencsére megmenekültem attól, hogy egy crazy boy, kit nemrég ismertem meg, egy kémcsőre hasonlító és fiókban őrzött - kapaszkodj meg - puncihosszmérővel(!) megmérje. Komolyan, egyesek tiszta gyagyásak!

Ölelés. Ásás és ölelés. Túrni a földet és elfeküdni benne. Simogatni tagjaid. Gyökeret eresztesz belém. Hajszálcsírákkal nyomulsz felém. Kitakarsz, betakarsz. Én behúzom hasam, remegek, kapkodom a levegőt, hű! Meg hó! Hogy aztán bágyadt fejek tűnjenek a tükörbe’ fel.

14. KÖRMÖK. Lásd: miként a lábujjaknál, mérés ohne, illetve ami a hajra is igaz, házilag ápolandók. Sajna a festés és rajzolás miatt ritkán érik el az úrinő színvonalat. Elmosni a kávéfőzőt, általában rám marad. Kapargatni a zaccot a körmöm alól. Vidrák úsznak a mosogatóban. Jó öreg Fekete István bólint feléd a polcról: Helló! Mert olyan vagy, mint a ló!

13. GERINC, HÁTIZMOK. Farkcsonttól nyakig: 66 centiméter. Mindez tart: 51 kilogramm súlyt, plusz 106 centiméter egyéb testhosszt. Nekifeszülnek a hátizmaid, felkaptatsz az úton. Vadul és ernyedten. Mindenki álljon félre, mert lecsap a pata! Zúdulsz a világba! Gyertek! Állítsatok meg - ha mertek!!

12. IDENTITY. Ŕ la Caravaggio. Nem veszem vissza a füstszagú trikót, mert ma nem akarom kiemelni a kebleket, hogy fiú legyek egy kicsit, egy nyegle kamasz, vándor eb, nemtelen baba. Gyufaláb, gömbhas, fej: kóchajú, arany sisakos.

11. SADNESS. Hajlamos vagyok sandán nézni a tükörbe, majd lesütöm a szemem. Anyuka pillant vissza onnan, kopaszon, betegköntösben, szájában fogkefe, mozdulatlan tartja. Vak szemmel nézi a képet, mert az visszapattant a tükörről. Én állok mellette, és fogom a kezét. Másik kezemmel a mosdószélt szorítom. El ne dőljünk, Angyalom! Múlj el, mert nem bírom! Tartani kettőnket.

10. NEW LIFE. Ha bekapcsolom a rádióm - már van, vettem egyet! - reggelente, barokk bábszínház előtt, reggeli tornát végzek. Munkadal az izmaimnak, tartás a gerincnek, és ott belül: finom meleg.

9. NO FEAR. Amikor úszom és az öltözőben öltözöm, elfehéredem. Egy szurokfekete asszony néz ott szembe velem. Int, kövess! Medencéből így lesz: Óceán.

8. BYE BYE. A kis cseléd pakol. Úti pakkja nem nagyobb, mint egy dió. Becsattintja a csatokat, feltűzi a haját, cukrot vesz a szájába, a grófnőt legyintve hagyja ott. Pöfög, siklik a vonat, tekeredik a fonal. Hanoi, New Orleans, Párizs, Ottawa: soha többé nem jött haza.

7. THIS IS THE END. Feltűnik majd képeslapon, a nyüszkölő eb, afrikai asszony, vértanú a tyúkocskával, a rongyok közt a cigányleány, nővérével. Míg a lomtalanítás nem jön el.

6. DAY BY DAY. Futunk! Kaland, izgalom! Ez a legény elkapta a karom! Légy enyém, mert akarom! Hívj máskor is, angyalom! Ha beszélgetni akarsz, vagy kényeztetni kebleket, társasozni, enni, inni, szaunázni, biciklizni. - Tölthetek? - Igen, kérek! Tölts egy kis időt nekem!

5, 4, 3, 2, 1: FUCK ME! Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem megyünk mi innen el, míg a gazda, házigazda a furkósbottal meg nem... Bocsánat, hoppá! Mit fognak szólni az ismerőseim!?

Vagy felmerül bennük, hogy ki a házigazda? Szó sincs róla, emlékezem. Leveszem a farmerem.

Ne is gondolj semmi rosszra. Szédülj bele a karomba!

Miről nem írt még a Nő? Arról, ami lemérhető és sorra kéne venni még, ha ez eddig nem volt elég!? Mit evett, hány kávét ivott? Tükrét tartják: az állatok. Igen. Habzsolni szabad, de úgy, hogy ki ne nőjed magad. El tudj futni bármikor, mondják nekem az állatok. Ne húzzon le a hasi, rendszeres legyen a kaki. S ha egyszer úgy adódik a Létben, amire az Istent kérem: Kölköket szoptathassak a fészken. Kiknek apjuk egy bagoly, ki leszáll hozzám az éjből. Nahát: ennyit erről a hétről.

SZEMETHY ORSI

süti beállítások módosítása