bele a közepébe

a thealter második napja nem volt olyan elõadásdús, mint az elsõ, legalábbis számomra és számszerûleg.
pogány judit sokkoló darabja után (helyszín: csillag börtön) nehéz volt magamhoz térni. mintha egy baltával vágtak volna fejbe - mondja a darabról p. j. szerencsére csak átvitt értelemben, hogy miért, majd lásd lentebb.

pogány judit/pedig én jó anya voltam

a thealter minden évben egy-egy produkciót visz a csillag börtön falai közé. a fegyintézet színháztermében fogva tartottak és civilek együtt nézhetik meg az előadást.
néhány évvel ezelőtt rendhagyó módon az übü királyt mutatta be a csillag társulata, és az idei előadás is rendhagyó volt: pogány judit monodrámájában egy kettős gyermekgyilkosságot elkövetett fiatalember anyját kelti életre.
a történet valódi, az 1960-as évek végén hatalmas port kavart, hogy egy budapesti fiatalember megölt két gyermeket - egy kisfiút és egy kislányt.
kivégezték - ő volt az utolsó elítélt magyarországon, akin végre is hajtották az ítéletet. tragikus sorsát az anya monológjából ismerhetjük meg - az anya tragikus sorsa összefonódik a fiúéval.
a pogány judit által megformált asszony, aki annak idején vajda istvánnak mondta el a történetét, amelyből végül könyv is született, arra keresi a választ: miért történt meg mindez, miért lett a fia gyilkossá, ő mindent megtett-e e gyermekéért, vajon jó anya volt-e?
furcsa paradoxon: pogány judit lenyűgöző, lélegzetelállítóan hiteles és szívet szorító alakítását több olya fogva tartott is végig nézte, aki emberölésért tölti hosszú büntetését.
a díszletet - zöld-fehér kredenc, pöttyös bögre, kék zománcos vájling, hokedli, kissámli - mindannyian jól ismerjük. gyermekkorunkban számos hasonló lakásban fordultunk meg, vagy magunk is ilyenben laktunk.
a vidékről a fővárosba költözött, takarítással pénzt kereső, egyszerű asszony tragédiája a szemünk előtt bontakozik ki.
és hogy jó anya volt-e? arra a darabot követő beszélgetés közben az egyik fogvatartott adta meg a választ: hát persze, hogy az volt, mindent megtett a fiáért, ami tőle tellett.
pogány judit: ez egy sikoltás számomra. a szöveg igaz, megtörtént eseményen alapul, hihetetlenül súlyos társadalmi kritika, mert a fiú legelső bűncselekménye után megállapították, hogy epilepsziás, mégis börtönbe zárták. (a fiú első alkalommal az apja fejébe vágta a baltát, az anyját a hátán sebesítette meg. mindketten túlélték.) az anyához  a minta erdélyi nevelőanyám volt, aki félig-meddig felnevelt, két elemit végzett. a díszletként használt szekrényt az édesanyám és a nevelőanyám ruháit pakoltam tele. etának, a nevelőanyámnak az alumíniumkanala ott van a fiókban. minden családban van valaki, aki önfeláldozó. nem tudni, hogy ezzel árt vagy használ. szándéka szerint ez az asszony nagyon jó anya, mélyreás a saját lelkében mert kétségei vannak önmagával szemben. átélő típusú színész vagyok, az a  jó, ha valaki megfullad és beledöglik ebbe a fájdalomba.

menszátor héresz attila/jászai mari

minő groteszk ötlet, megszólaltatni a sírjában fekvő, halott jászai marit. aki panaszkodik, hogy a sár kicsit nyomja a nyakát, és szeretne már oldalra fordulni. elmondja, sok szerelme volt, de ő mégis mindig széchenyi istván után vágyakozott.

kérdezi: meg van még a lánc-híd? szeretne sétálni rajta.
és egyébként pedig róla ne nevezzenek el semmit, főleg teret ne, villamosmegállót. (ugye, mindannyian halljuk a villamosszpíker hangját: jászai mari tér következik?)
egy tehetséges fiatal színészember formálja meg jászai marit. anger zsolt ötlete kiváló: egy felöltöztetett fémlemez parókával és rajta három lyuk - kettő  a kéznek, egy a fejnek.


les sages focus bizarrium/ aquarium

jártál már utcai akváriumban? netán az aszfalton a tenger mélyén?
hogy is van ez?

egyszer csak érkezik egy furcsa szerkezet, egy csodálatosra épített,  színesre festett hajó két emberrel a fedélzetén: a tengert keresik. meg is lelik ott, ahol éppen állunk, a klauzál téren. a bizarrium kutatóhajó horgonyt vet, és izgalmas tengeri lények után vízbe merül két utasa. halak, tengeri csikó, hatalmas polip, sellő - mind, mind feltűnnek a sok humorral fűszerezett történetben. ajánlott 0-tól 99 éves korig. a siker garantált.

 
nyemcsok éva eső

 

>>> TOVÁBB A TELJES WEBNAPLÓRA >>>


Korábbi naplóbejegyzések:
 
- megnyitók napja | Thealter fesztivál, Szeged - 2008.07.24.

 

süti beállítások módosítása