Dekameron

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata viszi színre Boccaccio Dekameron címû darabját csütörtöktõl négy napon át a zsámbéki romtemplomnál - közölte Balázs József.


fotó: port.hu

A beregszászi teátrum igazgatója elmondta, hogy a társulat 15 éve alakult Beregszászon és Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű színházi intézményeként működik. A 20 tagú szereplőgárda Kijevben és Budapesten tanulta a mesterséget, s tehetségükre jellemző, hogy sorra nyernek különböző díjakat, amerre járnak a világban. Legutóbb Svédországban, Finnországban és Ausztriában vendégszerepeltek - utalt rá.

Az együttes nehéz anyagi gondokkal küszködik, a Miniszterelnöki Hivatal által juttatott 10 millió forintos támogatásból tartják fenn magukat. Saját otthonukban egy félig kész épületben lépnek a 150 nézőt befogadó színházteremben a közönség elé.

Zsámbékon Vidnyánszky Attila rendezésében adják elő Boccaccio híres darabját, amely egyben a kortárs magyar színjátszás új törekvéseiből is ízelítőt nyújt. A szereplők között olyan tehetségek is helyet kapnak, mint Vass Magdolna, Rácz József és Trill Zsolt - hívta fel a figyelmet az igazgató.

 Forrás: MTI/STOP


Giovanni Boccaccio

"A darab szereplői számára menekülés ez a pestisből, a realitás szörnyűségeiből. Számunkra is, akik az előadást csináljuk. Menekülés egy másik világba, a játékba, a színházi mesék világába, ahol hitünk szerint megőrizhetjük magunkat tisztának, hisz ez az egyetlen lehetőség a túlélésre." (Vidnyánszky Attila)

A közel 15 éves múltra visszatekintő, Vidnyánszky Attila által kárpátaljai színészekből létrehozott társulat mára a magyar színházi élet megkerülhetetlen részévé vált. Ezt bizonyítja a számtalan színházi díj és elismerés is, melyet előadásaival a rendező és színészei magyarországi illetve külföldi fesztiválokon nyert el. A beregszászi Illyés Gyula Színház előadásai összetéveszthetetlenül egyéni, a kifinomult és intenzív színészi játék szerves egységén alapuló esztétikát képviselnek, amely lehetőséget ad a társulatnak, hogy egymástól térben és időben igencsak messze álló történeteket jelenítsen meg sajátos ízekkel fűszerezve, mégis egy karakteresen felismerhető színházi formanyelvből építkezve.


 BEREGSZÁSZI ILLYÉS GYULA NEMZETI SZÍNHÁZ:
Dekameron
- Karneváli játék -

Szűcs Nelli
Vass Magdolna
Orosz Melinda
Béres Ildikó
Tóth László
Trill Zsolt
Varga József
Rácz József
Kristán Attila

Író: Giovanni Boccaccio
Fordító: Révay József, Jékely Zoltán
Színpadra alkalmazta: Vidnyánszky Attila
Díszlet- és jelmeztervező: Jelena Bogatirjeva

Rendező: Vidnyánszky Attila

Előadás időpontok:
augusztus 21. (csütörtök) 21:00
augusztus 22. (péntek) 21:00 - BEMUTATÓ
augusztus 23. (szombat) 21:00
augusztus 24. (vasárnap) 21:00

süti beállítások módosítása