Meghallgatást tart

Hosszú évek után ismét nyílt meghallgatást tart a Budapesti Operettszínház. A cél: megtalálni Duncan Sheik-Steven Sater Tavaszébredés címû, a világhírû Frank Wedekind-dráma alapján készült musicaljének fiatal fõszereplõit. Az utóbbi idõk legnagyobb Broadway-sikerének magyarországi premierje hatalmas lehetõség a bemutatkozásra.

Az egyik legnagyobb siker a New York-i Broadway-n a 2006 decemberében bemutatott, Frank Wedekind által drámájából írt Tavaszébredés (Spring Awakening) című musical, mely a Tony-gálán az utóbbi idők legtöbb díját, összesen nyolcat kapott. A többi között a legjobb musicalnek járó elismerést is! Ezt a művet tűzi repertoárjára 2009 februárjában a Budapesti Operettszínház. A premierrel új játszóhelyet is avatnak, az egykori Szikra mozi helyén nyílik meg a Nyugati Teátrum, ahol a Tavaszébredés magyarországi bemutatójára sor kerül.
A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett, egyszerre érzelmes és kemény rock musical - mint az alapmű dráma - a felnőttéválás kérdéskörét boncolgatja. A Tavaszébredés szigorú ítéletet mond a szülők "társadalmáról", amely ellentétben a tizenévesek kegyetlenségig őszinte érzelemvilágával, a látszaterkölcsön alapszik. A darab őszintén ábrázolja, hogyan is próbálnak a fiatalok tájékozódni ébredő szexualitásuk izgalmas, zavarba ejtő, titokzatos világában.
A musicalben csupán két felnőtt szereplő - egy férfi és egy nő - van, a középpontban a serdülő fiatalok állnak: a kitűnően tanuló Melchior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla. Az ő hármuk, illetve 8 barátjuk szerepére hirdet most meghallgatást a Budapesti Operettszínház, 16 éves korukat betöltött, kamaszos külsejű, énekesi előtanulmányokkal már rendelkező fiúk és lányok számára, szoprán, mezzoszoprán, alt, tenor és bariton hangfajokban.
A Tavaszébredés című musical meghallgatására 2008. szeptember 2-áig lehet jelentkezni - csak és kizárólag elektronikus formátumban, e-mailen. Cím: tavaszebredes@operett.hu
A jelentkezéskor csatolni kell a megfelelően kitöltött jelentkezési lapot, önéletrajzot, egy arcképet és egy teljes alakos fotót. Internetre feltöltött zenés video bemutatására minden jelentkezőnek van lehetősége, ebben az esetben kérjük a megadott címre a linket elküldeni. A Budapesti Operettszínház csak hiánytalanul beadott anyagokat fogad el!

Az első meghallgatásra szeptember 5-6-7-8-án kerül sor, melynek anyaga minden jelentkező számára:
- Kettő, a jelentkező hangfajának megfelelő musicaldal
- Három vers, monológ vagy prózai részlet vegyesen
- A Tavaszébredés című musical 6 kijelölt dalából egy, a jelentkező hangfajának megfelelően /A kottákat a jelentkezőknek elküldik/.

Azok a jelentkezők, akik sikeresen túljutottak az első fordulón, szeptember 9. és 13. között felkészítő tréningen vesznek részt, melyet Somogyi Szilárd rendező és Tihanyi Ákos koreográfus tart. Ezt követően az énekesek bemutatkoznak a színház évadnyitó Pesti Broadway Fesztiválján, természetesen a Tavaszébredés című musical dalaival. Ez a fellépés a második rosta, ekkor azonban nem csak a szakmai zsűri dönt majd, hanem a közönség is szavazhat, kit szeretne továbbjuttatni az utolsó mindent eldöntő fordulóba.
A továbbjutó jelentkezőkre a harmadik megmérettetés október elején vár: megrendezett jeleneteket mutatnak be a két felnőtt szerepet játszó színészkollégával. Ekkor dől el, ki játssza majd a 2009. februári premieren Wendla, Ilse, Martha, Thea, Anna, Melchior, Moritz, Hänschen, Ernst, Georg és Otto szerepét.
A háromfordulós válogatást mindvégig szakmai grémium felügyeli, s ők hozzák a végső döntést is a szereposztásról. Tagjai: Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója, Somogyi Szilárd, az előadás rendezője, Tihanyi Ákos, az előadás koreográfusa, Makláry László zeneigazgató, Béres Attila főrendező, Kéringer László karigazgató, Silló István karmester, Rogács László játékmester, a Musical Együttes vezetője, Riedereuer Richárd a darab zenei vezetője, Bajcsay Mária és Szabó P. Szilveszter, az előadás két felnőtt szerepét játszó színész.


További információ a meghallgatásról a Budapesti Operettszínház honlapján, a www.operett.hu címen található.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása